fredag 20 juli 2012

DAGENS FRÅGA





.En En bra tanke funnen hos Anne Hibbs:) Har någon som leder mig in på nya stigar och i en riktning jag gillar! Ny business på g och det är alltid så kul och jag skissar lite på den här idag:)







Tjingeling Freeedag!





Äntligen riktig sommar igen - tjohooo! Frukost på nypiffad terass och knallblå himmel till det - underbart:)

Kom och tänka nyss på en liten sak efter några kommentarer jag fått angående att använda nya kläder direkt och att man borde tvätta dessa innan man sätter på sig dem. Jag brukar nästan aldrig göra det, iaf inte om man shoppar på nätet eller om man handlar i rena snygga butiker (ja alltså inte i "tingeltangelställen" utomlands och sånt ni vet:). Jag veeet att det kan vara en del kemikalier från något färgbad eller resdamm men jag tycker liksom inte det känns så farligt eller "äckligt smutsigt". Då är det typ tusen ggr värre att gå på ex offentliga badhus och simma runt i smutsvatten bland "hår och rumpor" och desutom med en massa klor i, brrrr. Det tycker jag är groose!

Men hur gör ni bloggisar? Tycker ni att man måste tvätta alla kläder först? Och isf, tvättar ni även exklusiva plagg i silke etc i kemtvätt innan de används??? Blev så nyfiken nu:)





Önskar er alla en FAB fredag!



KRAM




.

52 kommentarer:

Casa of Mia sa...

En väldigt bra tanke!
Nej jag tvättar inte nya kläder men jag håller verkligen med om snuskiga badhus, har aldrig gillat att gå o bada med barnen ibland 100-tals av människor! Önskar dig en fin fredag kram

helen by the westcoast sa...

Håller helt med dig, det är skillnad på skit och smuts! Badhus urk! P.S fantastisk inspiratör, men det har du fått höra redan!

helen by the westcoast sa...

Håller helt med dig, det är skillnad på skit och smuts! Badhus urk! P.S fantastisk inspiratör, men det har du fått höra redan!

Att vara någons fru sa...

Alltså... nä? Lakan tvättar jag första gången, men inte kläder.

Anonym sa...

Hej Petra! En fråga som inte hör till inlägget:) Vilken stl har du på Vintage by fe´kläderna?
Keep up the good work
Kram Maritha

Sunniva sa...

Hei Petra!
Takk for en herlig blogg!:)
Det varierer litt om jeg vasker mine egne klær før jeg bruker dem. Klærne er ofte litt krøllete når de er nye og har ligget sammenbrettet også, og da er det kjekt å vaske dem for å få plagget fint. Men jeg vasker ALLTID barna mine sine klær før bruk!
Fin fredag til deg!
Sunniva:)

Liw sa...

använder också alltid direkt :) dock inte till kommande bebis såklart.. ;)

man ska inte vara för försiktig, det är sånt man får allergier av..

Anonym sa...

Sängkläder och handdukar tvättar jag innan, men inte kläder.

Enkel stil sa...

Tyvärr ändrar ju en del kläder form när dom blir tvättade och andra kan man inte ens vattentvätta. Men jag fick ett råd för många år sen om kläder som har en doft som man vill bli av med. Att hänga ut dom i solen.
En påminnelse om livet i den fina texten.
Kram Anita

Anonym sa...

Heisann:)

Nei jeg vasker aldri klær som er nyinnkjøpt, er nok kun de første baby klærne jeg vasker første gangen. Vasker heller ikke barnas klær når de er nye. Er kun sengetøy jeg vasker før bruk:) Har aldri tenkt at nye klær fra butikken er "skitne"

Flott blogg!!

Lisa M

Helenas enkla vardag sa...

Tvättar inte nya kläder innan jag använder dom! Badhus var en tänkvärd tanke som jag inte tänkt på! Jag brukar däremot tänka på hotell och ligga i sängar som andra legat i och gjort allt möjligt i! Det kan jag tycka känns äckligt ibland!

Hörde att du undrade om övervintring av palmer!
Jag har tre palmer som jag övervintrat i garaget! Tog nog in dom i december och vattnade ngn gång i månaden! de stod vid ett fönster så de fick ljus (vet inte om det är nödvändigt!) men alla lever och är fina!
Kram Helena

Septemberflikka sa...

Jag tvättar alltid barnens kläder innan de används. Är inte lika noga med mina egna tyvärr. Är för ivrig ;-) Det är ju just kemikalier och inte smuts som är det som är farligt. Läste en artikel om Eva Röse i Mama för ett par år sen om just detta. De hade tagit prover på henne (hon var gravid just då) och hon hade höga halter av kemikalier i kroppen när hon testades. Nu är det inte bara kläder utan allt som har massa skit i sig och flamskyddsmedel på möbler etc. Man kan inte skydda sig mot allt så klart men jag fick mig i alla fall en tankeställare och tvättar ALLTID barnens kläder innan användning men ibland även mina.

Googlade och hittade en annan artikel om Röse här.

http://www.aftonbladet.se/wendela/article12286618.ab

Värt att veta om i alla fall.

Ha en bra fredag!

kram

Norwaystyle sa...

Jeg vasker aldri klærne først. Jeg klarer ikke å vente med å bruke klærne når jeg har kjøpt dem, og i tilfelle de blir ødelagt i vask, så har jeg i alle fall hatt gleden å bruke dem 1 gang hvor de ser pene ut. Det skjer nemlig fra tid til annen at klær blir ødelagt etter førstegansvask, og det er som regel fordi jeg ikke har lest vaskenavisningen. Har dog blitt flinkere med årene å sjekke vaskeanvisningen før jeg kjøper klær, for å unngå klær som må renses.

TC sa...

Ne brukar bara tvätta underkläder.. Men tröjor o byxor tycker inte jag är hela världen. Ibland shoppar man ju i sista minuten kanske en klänning som man vill ha samma kväll. Lite svårt att hinna tvätta den då hehe =)

Passar på att önskar dig en underbar helg =)

Anonym sa...

Hej! Svar ja, det finns faktiskt snuskisar som inte tvättar sig särkilt bra ialla kategorier av det sk fina folket och som provar kläder i sk"fina butiker". Man kan se fin uut men vara skitig under. Jag veet som har jobbat i klädbutik, och råder alla, tvätta allt innan påklädning :) det gör jag. Allt ser inte fint ut på ytan om man skrapar lite på den som ni vet... tänk på det ialla lägen..
Miss saigon

En blandad kompott sa...

Håller med dig vad du skrivit om badhus och kläder...
jag brukar heller inte tvätta dem innan användning!
Lycka till med dina nya projekt!
Kramar

Livet enligt Lindus sa...

Tvättar oftast inte kläderna innan jag använder dem, tycker inte att det behövs.
När sonen var liten tvättade jag hans, men inte nu när han är större.

Anonym sa...

När jag var liten fick jag en muskelsjukdom som berodde på att jag använt en pyjamas som ej tvättats före jag använde den. Det visade sig att pyjamasen hade fraktats från andra sidan jordklotet och var indränkt i gift för att klara transporten. Jag tvättar alltid de kläder man har närmast kroppen före användning, speciellt nya jeans som oftast är indränkta i bekämningsmedel för att klara transport. Mvh Christina

LOPPISLIV sa...

Hejs svejs...Jag tvättar inte heller nya kläder först? Har aldrig ens tänkt tanken....

Håller med dig ang badhus, inte riktigt min grej heller, men när barnen var små fick man offra sig ibland :-) Pool utomhus känns bättre av någon anledning???

Snygg outfit i förra inlägget, gillar den grå färgen på din klänning, och den lediga stilen, supersnyggt!!! Och altanen...Ohhhh wow så himla fint!! Ser framemot mer bilder :-)) Kram Paula

Line sa...

Jeg vasker som regel klær ( ikke silke og veldig løssittende klær)), og alltid sengetøy og håndkler før bruk.

For meg blir det samme som å vaske grønnsaker før du spiser de.

Jeg synes det er greit å bli kvitt de giftstoffene du kan!

♥ Fyra årstider sa...

Jag tvättar aldrig kläder och badhus är väl skitkul, vem bryr sig om att andra badar i samma vatten...så jäkla larvig kan man inte vara.

Kram Lotta

Sofia sa...

Jag tvättar alltid nya kläder till barnen när de är under ett år o sen underkläder, pyjamasar o sånt de ska "svettas"i till de större barnen, man känner ju på lukten om det är mkt kemikalier o skit. Alltid sängkläder och handdukar. Tyvärr är jag inte lika noga med mig o mannen, tycker tyvärr också många plagg förlorar sin nya känsla när man tvättar dem också. Har läst att en tredjedel av vikten hos ett nytt plagg kan vara kemikalier, det är ju fruktansvärt!

Anonym sa...

GO GIRL!!!! Kram Linda

Anonym sa...

Jag tvättar alla kläder utom stickade tröjor och ullkläder. Testa att ta ett nytt klädesplagg, sätt det i vasken och skölj med så varmt vatten som det tål - fy och tvi säger jag bara. Det är inte lite skit (för att ine tala om lukten) som kommer ur nya plagg och oftast mycket färg dessutom. Förresten så ska man gärna tvätta alla kläder som tål det i 60 grader första gången, lär vara bra för färgens hållbarhet - säger min kompis som är hushållslärarinna och har studerat sånt.
EvaK

Anonym sa...

Vill tillägga att det är skillnad på att vara försiktig och att vara försiktig med tanke på tex allergier. Kläder BEHANDLAS med diverse giftiga ämnen på fabriken, för att hålla färg och form och mot insektangrepp mm, och dessa gifter behöver tvättas ur kläderna. Vanligt skit är nåt helt annat.
EvaK

Anonym sa...

Precis som EvaK skriver så är det inte smutsen som är det farliga, utan kemikalierna som textilierna behandlas med. Exempel på kemikalier som kan finnas i dina (och barnens) kläder finns här: http://www.kemi.se/sv/Innehall/Fragor-i-fokus/Kemikalier-i-klader-och-andra-textilier/

Hälsningar från en som inte heller alltid tvättar kläderna först fast jag vet att jag absolut borde det.

Anonym sa...

Det handlar väl mest om alla gifter som är i våra kläder idag, för att kläderna inte ska mögla i transporter! Så vi borde nog alla tvätta dem innan vi använder dem.

Jag tvättar inte kläderna innan jag använder dem!

/Elise

Villa Hasselbacken sa...

Halloj, nej jag tvättar inte nya kläder innan de används. De enda gångerna jag gjort det var när barnen var bebisar.
Håller helt med dig om badhus. Tycker jag ser hår och hudrester som simmar runt överallt. Brrr...
Kram Lena

Ida sa...

Tvättar alltid kläder innan jag använder dem! tycker de luktar så kemiskt att jag inte står ut.. :)
Ha en skön start på helgen och jag vill gääärna se mer från den fina terassen, den såg fantastisk ut! Kram Ida

Monica A. sa...

Hej! Jag tvättar alltid nya kläder som används "direkt mot kroppen", jackor etc väntar jag med. Lakan och handdukar tvättas också förstås... Badhus kan vara burr :(

PIAZZAN en inredningsblogg sa...

Sjävklart tvätt !! ...finns alldeles för mycket farliga ämnen och visa färger ger direkt allergiska utslag på mig annars ( minns väl Part Two och INWEAR kläderna nyligen ) ..

men alla är vi olika ...*ler

Kram och ha en fin dag .

Pernilla på Piazzan

Anonym sa...

Ewww... Hur kan man inte tvätta nya kläder? Har ni sett underkastelsen?
Vet nu hur mycket skit det är i kläderna? PÅ riktigt? Lite väl mycket yta nu. Det är viktigt att undvika socker, pasta och mjöl...för det är "gift". Men att dra på sig gift är ok. Exklusivt eller hm...jag tvättar alltid kläderna först ( i tvättmedel och mjukmedel som är ok).

Tack för en finfin blogg annars. Bilderna är super och inspirationskällan stor ;)

Här är en länk till Underkastelsen. Klart sevärd!
http://www.svt.se/2.149955/1.2367118/underkastelsen

Mvh
Linda

Heléne´- Blomstergården sa...

Hello.

Nej jag tvättar inte mina kläder innan. Men efter att idag ha sett Cocktaileffekten http://www.youtube.com/watch?v=bDXPMCp7SAo, en informationsfilm från Naturskyddsföreningen plus läst ditt inlägg och alla kommentarer så kommer jag göra det.

Definitivt.

Ha en bra fredag!

/Heléne

Anonym sa...

Hej Petra!
Börja tvätta nya kläder, är mitt lilla råd. Åtminstone de till dina söta små. Det är ju kemikalierna som är det som behöver tvättas bort inte smuts och lort från andra som provat kläderna. Kemikalierna kan man inte undvika genom att handla på nätet eller i "finbutikerna" tyvärr.
Apropå offentliga bad så publicerade du ju nyligen en bild på dg själv då du var på väg upp ur hotellpoolen i Turkiet. Turkietresenärer har väl också rumpor och hår?

Anonym sa...

Jeg vasker aldri nye klær, men burde kanskje gjøre det? Nytt sengetøy blir alltid vasket før bruk. Badehus/offentlige bassenger bruker jeg absolutt aldri.
Ha en fortsatt fin sommer :)
Lise

Tree sa...

I agree that it depends on the item and where and how it is purchased. Coats - no. Bed linens, lingerie, swimsuits - yes.

Anna sa...

Hej!!

De där med badhus håller jag verkligen med dig om, pooler överhuvudtagen... Alla tycker jag är superfjantig men sån är jag ;)

Däremot är jag jättenoga med att tvätta de jag sätter på min dotter innan hon använder det. Speciellt nytt, eftersom jag tror det är bevisat att det är skadliga kemikalier i nya kläder...

Har också läst en artikel om barn som ärver mycket kläder eller som använder second hand i större utsträckning inte lika lätt får allergier än de som använder nyproducerat....

Till mig själv fuskar jag ibland dock :P

Var bara tvungen att skriva några rader då jag tänker mycket på det där!!

Ha en fin dag!!


Anna

Anonym sa...

Att folk härinne ens orkar fundera på om du tvättar kläderna innan användning tycker jag är obegripligt! Jag tvättar ALDRIG kläderna innan! Inte barnens heller. Det är ju ren hysteri kring sånt, blir bara tött. "ALLT" är ju farligt...

Tack för en jättefin blogg!

Sommarkram
Louise

Anonym sa...

Här kommer en lite negativ tanke... tycker att orden är klockrena, för de som har pengar...

Mvh Erika Nilsson

Anonym sa...

Fast Louise i kommentaren ovan, vi fick ju faktiskt frågan om hur vi gör och vad vi tycker, så liksom du har många svarat på den...

Jag tvättar i princip alltid mina kläder och alltid dotterns. Har också sett ett par av de informationsfilmerna som ngn tipsade om och kommer särskilt ihåg det där testet som gjordes på Eva Röse.

Tack för en inspirerande blogg!
/Anna

Anonym sa...

Till Louise här ovan.

Ja, du är trött på all hysteri och tycker det är tramsigt tills du eller dina barn blir sjuka. Om det skulle hända skulle du nog önska att du lyssnat och gjort annorlunda, gissar jag. Strutsmentaliteten har aldrig varit en bra strategi...

Anonym sa...

Hei P
Sengetøy , laken og håndkler vasker jeg alltid før bruk.
Men klær nei, de brukes med en gang.
Ønsker dere en riktig god og solrik helg:-))
Anita

Anonym sa...

Tvättar ALDRIG före användning! Då skulle dom ju se använda ut !!!

Anonym sa...

Jag tvättar sällan kläderna till mig och mina barn innan de används...
Jag kommer helt tänka om nu...man kan inte vara rädd för allt men om det finns något så enkelt som att tvätta kläderna först för att inte utsätta sina barn för höga halter av kemikalier så har jag ett ansvar som förälder att göra det..!!

Tack för att du tog upp frågan, det fick mig att tänka om..
Med vänlig hälsning,
Jeanette

Skafferi Med Sjöutsikt sa...

Tvättar alltid underkläder, lakan och handdukar. Sällan kläder innan användning. Ytterkläder aldrig.

Jag har nåt äckligare än badhus och pooler. Det vidrigaste är helt klart

BOLLHAV!

Ouäh! Fundera på vad ni utsätter era små för, ni som fortfarande går på div snabbmatsrestauranger och tycker det är ok med en lugn stund efter maten! Hua!

//L

Mrs Lollipop sa...

håller verkligen med om att det är läskigt på badhus! blä.
barnens kläder tvättar jag alltid, men inte mina egna. bara handukar och sänglinne. kom ihåg en gång i min ungdom. jag fick ett nytt fint bäddset och vill såklart byta på en gång. sagt och gjort! dagen efter vaknade jag med lite stickig känsla i munnen. kom ned till badrummet och såg i spegeln vad som skulle kunna ha varit århundradets silikon-attack! hade fyrdubbel storlek på läpparna och såg inte klok ut! snacka om pinsamt, då jag var 16år...det tog en vecka innan det la sig igen.
'''
kul att du har fått nya roliga ideer på G!
kram

Sahra sa...

Avskyr badhus. Så jävla äckligt med folks hår som ligger i tovor.
Jag tvättar lakan, men inte kläder. Däremot hänger jag ut de på vädring och skakar ordentligt.

Anonym sa...

Tvättar alltid allt. Mår dåligt att tänka tanken på var först tyget tagit för vägar, legat på lastpallar, lastbilar och sedan sys upp en fabrik någonstans. Som sedan skeppas över hela världen, indränkta i flamskyddsmedel, medel för att bibehålla färger, medel för att hålla borta ohyra under transporten...Ja, även "fina" kläder sys i fabriken. Dom handsys inte av en dam i skåne direkt...
Skulle få klåda i hela kroppen om jag inte fick tvätta först.
Kan tänka mig att de flesta här skulle tvätta begagnade kläder sk "vintagekläder" dom är säkert renare än era nya.. Bara nåt å tänka på...

Anonym sa...

Jeg har sett programmet "Underkastelsen" der Ewa Röse var med, og det var helt klart en tankevekker! Kjemikalier og gifter som man får i kroppen forsvinner ikke igjen, de akkumuleres i kroppen.

Jeg vasker derfor alle klær og andre tekstiler før de brukes. Det er spesielt viktig når det gjelder barna - som har et langt liv foran seg.

Sonja

Concept_By_Sarah sa...

Jag tvättar inte nya kläder, inte ens barnens (fast de åker ju för det mesta i maskinen efter en användning:-). Kram Sarah

N A D J A sa...

Hej! Såklart man tvättar nya kläder! Nytt innebär inte automatiskt rent. de kan ligga på skitiga golv och hanteras inte alla gånger med renlighet. Och alla överskottsfärger!! =/ Ryyyyser av tanken att bära nya otvättade plagg! Och har man barn, så bör man tänka extra noga! Man kan utveckla allergier, eksem osv med allt skit som både finns i plagg och vår mat.

Silke, ull etc kan man tvätta i maskin i 30 C handtvätt med "Fintvättmedel" Kemtvättar aldrig det som "inte får tvättas". Det är oftast bara svammel!

Ha en trevlig helg!
Svara gärna på frågor man har!! =)

Vänligen
Nadja

Anonym sa...

Tvätta barnens kläder eftersom de har eksem, men sällan mina egna. Beror sig faktiskt på hurde luktar, en del luktar så kemiskt eller äckligt och de åker i tvätten, men annars inte. Simhallar, ja, äckligt men bäst att inte tänka, älskar att bada:) Ha det gott! Kram, Kram/ Yvonne