tisdag 25 oktober 2011

VAD TJEJER GILLAR

.
.



Om man verkligen vill skrämma de små barnen ska man nog som mamma och festfixare klä ut sig till Cup Cake på skattens Halloweenkalas, tror ni inte!?:) Halloweendräkt: Pottery Barn. 





Bon soir mes amis!





Ojojoj, ibland när jag läser vissa kommentarer så börjar jag undra lite faktiskt. Bea är tydligen aaalldeles för gammal för nappen när hon är två år och Lo Lo aaalldeles för liten för att prova parfym och läppglans!? Det är tydligen något som retar upp flera (jag har inte publicerat alla hälsningar) och en av kommentarsskrivarna idag tycker att det är hemskt tragiskt att jag som mamma låter min tjej som går i ettan testa detta. Jag vet inte om ni är mammor själva som skriver så här eller bara har pojkar men mina äldsta tjej har hållt på med leksakssmink, utklädnadskläder med högklackat och handväskor och peruker, lockat håret, målat naglarna osv i flera år nu, preciiiis som de allra flesta av hennes jämnåriga kompisar. De små vännerna ger ju jättegärna sånt i present till varandra på varenda kalas men är det bara här i Småstaden? Jag är däremot uppvuxen på ett helt annat sätt och fick inte ens ha en Barbie (eftersom hon var en docka med bröst )när jag var liten men tider förändras (och min mams var ganska "radikal";) Detta har liksom inte präglat mig åt varken det ena eller andra hållet (förutom att jag så klart var ganska avis på de kompisar som hade Barbies) och jag höll ändå helst till i stallet med mina ponnies:)





Naaaw så sött eller hur!? (Finns på Potterybarn kids och just nu har de superrea och denna kostym blir din bebbes för ca 150 kr utan frakt:)




Hur är det med era lågstadietjejer när det gäller sånt här förresten??? Let me know!!!



Nu ska jag kika på House här och äta fruktsallad - mums!



Vi ses imorgon!



KRAM



.

75 kommentarer:

Anonym sa...

Du ska inte bry dig om sådana kommentarer. Det är helt normalt att småflickor vill testa smink och parfym. Visst kan jag tycka att min dotter som är 5 år är lite väl ung, men man kan inte styra allt!!!
Min dotter slutade med napp när hon var 3 år vilket är ganska vanligt där jag bor...
Jag fattar inte varför folk ska lägga sig i hur du vill uppfostra dina barn... Bara skit i dom!!

Ha en fin kväll.

Kram B.

Anonym sa...

Jag har inga flickor och har ingen åsikt ang smink etc men jag har två pojkar. Min 7 åring är väldigt medveten och på discon vill han ha "sådant där som luktar gott". Så han brukar på få låna lite av sin pappas parfym och så fixar vi till en snygg frisyr. Själv fick jag börja med gelé först i 6:te klass. Så ja tiderna har verkligen förändrats både på gott och ont. Tycker inte du gör fel.

Mina killar var 3 år och 3 1/2 då de slutade med sina nappar. Att en liten tjej på 2 år har napp är inget konstigt. Var vaksam med tänderna bara :)

En stor kram och tack för lite x-tra livsnjutning so din blogg ger.

Anonym sa...

Jag har inga flickor och har ingen åsikt ang smink etc men jag har två pojkar. Min 7 åring är väldigt medveten och på discon vill han ha "sådant där som luktar gott". Så han brukar på få låna lite av sin pappas parfym och så fixar vi till en snygg frisyr. Själv fick jag börja med gelé först i 6:te klass. Så ja tiderna har verkligen förändrats både på gott och ont. Tycker inte du gör fel.

Mina killar var 3 år och 3 1/2 då de slutade med sina nappar. Att en liten tjej på 2 år har napp är inget konstigt. Var vaksam med tänderna bara :)

En stor kram och tack för lite x-tra livsnjutning so din blogg ger.

sussi sa...

min lilla kille slutade med napp runt 3-4 års ålder, har fortfarande nattblöja men är över 5år. Hade jag haft en liten tös hade vi lekt med läppglans redan säkert vid 4, ibland ser vi bara skräpTv o ibland är vi ute i skogen men vi kan oxå bara vara inne en hel dag o spela dataspel o äta chips till lunch. Ibland köper jag snordyra onödiga skor o ibland klipper jag kuponger i Coop bladet, ibland knockar mig livet i fejan o ibland så är det bara en bris runt mitt huvud. F-c-k em all som sitter bako sina anonyma datorer, det kan inte vara kul o vara konstant bajnödig o ge sig på folk istf att leva ett snällt liv. We like u HoP:))

Jenny sa...

Åh, jag blir så irriterad på sådana kommentarer och du ska inte bry dig!! Min 5åring slutade med napp när han var tre år, vilket många runt omkring faktiskt tyckte var tidigt...min två åring har fortfarande napp och kommer ha ett tag till. Blöja, napp m.m kan ju diskuteras hur länge som helst, alla barn är olika och man känner sina barn bäst. punkt.
Min 2-åring älskar redan att ta mitt läppglans i smyg, byta om 10 gånger om dagen, sätta upp håret m.m. Det tycker jag är alldeles för tidigt ;) och det är ingetning jag tycker att hon ska göra men så är det :) Kram på dig och tack för din underbara blogg!

Anonym sa...

Men kom igen nu-inte är det bara era flickor som vill testa sminket? Hemma hos mig testar både flicka 8 år och pojke 5 år mammas smink och ser alldeles förskräckliga ut ibland. Klart barnen ska få testa mammas och pappas grejer!

LIVSGLITTER sa...

Haha..ja det finns folk..och så finns det folk! Strunta i alla prettomorsor, tror dessa skriver sådant för att dom själva är osäkra. Vi är alla fria individer och alla är unika på sitt eget vis, vi har rätt att göra precis exakt det som känns bäst för oss själva. Jag tror nog att du vet själv vad som skadar dina barn och inte.. smink är verkligen en fis i rymden av allt hemskt som finns därute i stora världen. Skärpning!

Pssst tack för en fin och inspirerade blogg, brukar inte lämna fotspår så ofta men nu kände jag att det var dags här!

Helena sa...

Oj? Det som är "hemskt tragiskt" är att folk sitter och kommenterar hur du ska göra med dina barn. Ni verkar vara en helt fantastisk familj med lyckliga barn! Supersöta dräkter till halloween! / Helena

Lotta sa...

Min dotter som är fem vill gärna sminka sig. Hon har eget lek smink som hon kladdar med. Givetsvis är hon för liten för att få gå ut med det men det har hänt att hon får ngt glans på läpparna vid kalas eller liknande. Ibland har jag det som muta, att hon får låna mitt glans medans jag kör bilen :) Hon hade napp till strax över 3 års ålder.Så skit i kommentarerna. kram Lotta

Jannike sa...

Folk kommer alltid att tycka och tänka om precis allt. Gör så som du tycker och som passar för ER familj. Min dotter blir 4 om några månader. Hon fick ett eget litet sminkset för några veckor sedan. Hon får INTE sminka sig själv men vi leker tillsammans ibland med det. Innan hon fick detta gick hon i mina lådor i badrummet och sminkade sig med mitt smink. Jag ser hellre att hon under bevakning använder leksmink än mitt som är dyrare. Napp slutade hon med i somras vid 3,5 års ålder, samma för min son när han var mindre. Tandläkarna rekommenderar att man slutar innan 4 års ålder för att inte tänder ska påverkas. Så låt flickan ha napp om hon behöver det.

Anonym sa...

folk tycker olika....men jag tycker det låter helt normalt...min äldsta dotter är 6 det hon gillar mest att leka med kompisar är är klä ut sig och sminka sig med ögonskugga, nagelack och låtstastatueringar...helt normalt i vår tid...
ang nappen...klart Bea ska ha napp....min dotter slutade vid 3.5 och sonen vid 4 så det så!!
...gör man vad som känns rätt i magen så blir det bra! Tack för all inspiration! stor kram Maria (3 barns mamma)

Anonym sa...

Läppglans har min 5-åring och min 8-åring några egna och ja det är sådant de fått i present. De lånar även mitt ibland men det får helst bara vara ofärgat om jag får bestämma..:-) Övrigt smink tycker jag inte passar på så små barn och parfym vill jag inte heller att de skall ha..vet inte varför egentligen men jag tycker att de luktar så gott av sig själva plus att det kan vara allergiframkallande på så små barn. Napp har mina aldrig velat ha men en 2-åring med napp är väl knappast ngt att höra på ögonbrynet för:-)

Anonym sa...

Håller med ovanstående inlägg......
Jag har också en 7årig tjej och hon har precis som din tjej hållt på med smink, provat parfym, plattat.lockat hår ,utklädningskläder, väskor, gått imina skor,lekt med bilar,dockor,barbies mmmm barn är ju nyfikna och jag har aldrig gjort någon stor grej utav det hon har velat prova tror det kan vara värre om de vill och inte får. Så se om erat eget och låt andra vara som de vill. Herregud du är ju en fantastisk människa och mamma som gör sååå mycket för dina barn och napp vid 2 år det får mig bara att skratta, vadå skulle det vara ett problem??? -no................... Kram

HOUSE OF SVEA sa...

Oj, oj, oj... hur orkar man? Nu är det ju så att barn kan ha napp upp till 3 års ålder utan att det ska påverka tänderna speciellt mycket. Det är väl rätt vanligt med 2-åringar som har napp??!!

Angående smink så tycker min 5-åring att det är superkul med allt som glittar och glimmar och sminket är högst intressant. Och ja hon får hålla på med sina små ögonskuggor och läppstift bäst hon vill här hemma (inte utanför hemmet).

Jag lovar att barnen inte far illa över en napp och lite läppglans. Det finns värre saker som händer barn så fokusera på det istället.

Kram Anna

Victoria @ MY HAPPY HOME sa...

Kan bara instämma. Både 6- och 5-åringen vill gärna sminka sig. Däremot får de bara göra det hemma, de får inte gå ut med det. För ibland ser det faktiskt rent förskräckligt ut...
Napp, ja, vi har haft treårsgräns men tandläkaren brukar ju säga till annars.

Johanna sa...

Hej house of philia. Jag har aldrig kommenterat här på din blogg tidigare, men måste bara säga att jag blir så himla inspirerad av att kika in här! Och det gör jag flera gånger om dagen. Så himla mysigt att få ta del av eran dag och vad ni hittar på där uppe i Småstaden.. Ni har ett fantastiskt fint hus, du har verkligen ett öga för inredning, dessutom helt i min smak, och dina barn verkar så underbara!! Det hade varit spännande att se hur mannen din ser ut ;) Strunta i alla dumma kommentarer du får, kör ditt rejs till 110 som du gör allra bäst. GO GIRL!!!! /Johanna

Rosor & Pioner sa...

Att folk ens orkar bry sig om alla andra! Det är väl upp till var och än vad de vill göra och inte göra (?)

Själv har jag en dotter på snart 6 år och hon älskar också smink, prinsesskläder, discoklänningar - you name it! Och det är absolut inget konstigt med det, jag minns själv hur det var i den åldern. Ibland önskar man att man fick uppleva det igen, men på något sett gör man det. Genom henne, hennes glädje smittar av sig!

Låt de små flickorna hållas ;)

Anonym sa...

Min datter er 4 år og viser bare litt interesse for sminke. Men hennes venner har i 2 år nå gårr med negllakk, leppestift og til og med hæler på skoene! Tror det er helt normalt, samme som at gutter leker med biler jeg:)
Heidi

Nina sa...

Bea är inte för stor för napp.
Och Lo Lo inte för liten för att ha läppglans eller parfym, jisses min fyraåring har ett helt sminkbord fullt med läppstift, ögonskugga, nagellack och hör och häpna det är hennes alldeles egna :O för jag varken sminkar mig eller målar naglarna..men hon älskar det nästan lika mycket som hon älskar sin napp :)
Skit i dumma anonyma kommentarer.

Tack för en bra blogg/ Kram Nina

Anna sa...

Petra, älskar din blogg, stil, easy going style! LOVE!!!!!

Typiskt "morsigt" att "lägga sig i" jag förstår inte och kommer aldrig förstå folk som hellre lägger sig i andras business istället för att fokusera på att förbättra sig själva. Jisses - hur svårt är det?!

Jag har råkat på en del "anti-Disney" morsor i min bekantskapskrets som jag blir så arg på. Att de "hatar" prinsessor och dyl är upp till dem, men att push:a det på andra...... eh, no thanks. Om alla bara kunde ta livet lite enkelt, och inte irritera sig på läppglans o nappar, samt Disney o om vissa mammor jobbar hemma o andra jobbar utanför hemmet..... oh, how sweet it would be.

Amen. Peace. XOXO.

Anonym sa...

Yo go girl!!!
Störande kommentarer innebär avundsjuka....
Men din lilla två-åring ser så mycket större ut, jag trodde hon var typ 4 den lilla sötproppen :)
<3

Anonym sa...

Go kväll!
Finns väl inget sötare än en nyvaken lite fining som får njuta av sin goa napp tills man vaknat till och känner sig redo för den nya dagen. Det är väl trygghet om nåt! 2år är väl inte så farligt, det faller sig nog ganska naturligt när det börjar bli dax för avvänjning. Farligt för tänderna är det då barn får ha sin napp i tid och otid.
Helt normalt är det också att både tjejer och killar gillar att göra sig fina samt att dofta gott. Har själv en son på 12 år som älskar kläder och just parfym. Har aldrig sett dina söta flickor i vulgära kläder och det visar att du har känsla för vad som är rätt. Du verkar vara en mamma som ger mycket kärlek till dina barn och det är viktigast av allt. Kram från oss i norrland.

Unknown sa...

Men Gud!! Att folk orkar!! Vad spelar det för roll? Napp slutar man väl med när man vill - det handlar ju om säkerheten hos nappen (och nej, jag menar inte att Bea skulle vara osäker, du vet nog precis hur jag menar) Och parfym och måla naglarna, jisses, det var det bästa jag visste! Och min mamma var inte så mycket för måla naglarna osv men hon gjorde det på mig.

Min lille pojke vill testa att sminka mig - han är fem, ska jag säga att han inte får? Vad kan hända då tro? Att han vill använda det själv, eller är det ett bevis på att han skulle vilja vara flicka?? Eller är det så att han ser att jag använder det och vill testa att göra som jag? Han vill ju inte ha det på sig själv, han vill ju hjälpa MIG att måla ögonen.

Folk är bra knasiga! Lyssna inte på dem - håll huvudet lika högt som vanligt och ge dina skatter en extra kram från oss som står på er sida! :)

Kram!

Anonym sa...

Ha ! var det dummaste jag hört, varför ska inte Lo Lo kunna få ha lite parfym då och då!?? Till och med min 3-åriga son Hugo vill ju ha lite "lukta gott" som han säger då och då (!)

Och självklart ska lilla Bea-Bus ha sin napp, är väl inget konstigt att man har napp när man bara är 2 år !

Stor kram till dig P

Enkel stil sa...

Jag är några år äldre än dej och har två vuxna flickor. Men vad jag kan minnas kunde dom ha både peruk, nagellack och napp på samma gång. Jag har ägt den första modellen av Barbie men den har inte påverkat mej. Mina flickor har haft Barbie i mängder men det har inte påverkat dom. Det kommer säkert att bli bra tjejer av dina små också. Du verkar vara en förståndig person.

Kram

Lilla Majken sa...

Helt upp till varje barns föräldrar naturligtvis. Här råder det dock förbud på läppstift och parfym. Sen är det klart att de får klä ut sig.

Kram på dig! Therese

Mrs Lollipop sa...

minns jag hur jag också ganska snabbt ville leka med mamsens necessär och hade en sån där galen torso-sminkdocka, lite läskig tycker jag nu, men då älskade jag att hålla på och göra frisyrer och chockblåa ögonlock...
vi var ett gäng tjejer som tog med det till lekis/nollan och gjorde oss "fina" och framförallt klädde ut oss! för att det är så himla roligt! och det ska väl ungar ha eller!?

och nappen får de väl ha tils de är TRYGGA att själv lägga undan den, har en pojke i samma ålder som bea och han har den fortfarande också. fast nu lägger han den på stolen bredvid sängen. de tar det steget själva, vilket trauma att bara ta bort den där tröstande trygga nappen uscha!

nä huga för folk som pekar finger! vi gör alla det som känns rätt för våra barn! och jag tycker man ska få låta dem få roa sig bäst de vill! tror nog att P säger till sin dotter att hon är världens finaste med eller utan smink, det är det som är det viktiga eller hur!?
låt Jäntan få roa sig, fixa, och stayla. det är ingenting som säger att hon kommer att stå där om 15 år och ha tagit skada av det! snarare av ev kommentarer på hur folk TYCKER hon ska vara och vad hon skall göra!

ta de lugnt P och mys med barnen och var er själva, det är de viktigaste!

Anonym sa...

När du nu ändå frågar kan jag säga att jag inte är så förtjust i smink på småflickor (eller pojkar). Min 7-åriga dotter har inte intresserat sig för just smink (även om naglarna målas i ett antal kulörer) och det är inget jag introducerar för henne heller. Jag tycker inte alls att det är tragiskt att din lilla tjej tycker om läppstift. Däremot funderar jag ibland över hur vårt ganska utseendefixerade samhälle påverkar våra barn och ungdomar idag. Jag själv påverkas inser jag och jag tror att det kan finnas en poäng med att man som vuxen förebild reflekterar över vilka signaler man sänder ut till sina små. Detta behöver ju inte alls betyda att man är en överbeskyddande moraltant.

Fjasevas Huset sa...

hahha, hva folk kan få seg til å tru... jaja... min eldste gutt sluttet med sutt da han var 3...før det var han jo liten jo:) hvorfor må de bli store før de virkelig er store.. syntes 3 år er en fin alder å slutte i, for da skjønner de det selv.. Min yngste jente sluttet med flaske da hun var 3,5 og mange syntes sikkert det var sent, men hun fikk kun på kvelden når hun skulle legge seg..

Ang sminke, så må jeg få si at mi tulle på 3,5 år får lov å prøve mammas sminke innimellom og også litt perfyme om hun ber inderlig. Hun elsker å bruke lekesminken og kle seg med fine kjoler etc. og hun er 3,5 år... så da må jeg vel være en dårlig mor da kanskje? Hva med de gutta som får leke med pistol og sverd før de er 18 år da(altså-lekepistol...hehe...)- betyr det at man er dårlig mor hvis man kjøper slike leker til barna? Hva er forskjellen da?

Klem til deg- husk at du er en GOD mamma for dine barn- ingen er perfekte- men vi gjør alle vårt beste.. eller hur!?!

Anonym sa...

Vor verld er alldeles for utseende fixerad och der er hemskt hur vort samhelle ser po detta. Jag skulle dermed aldrig forelso och support att mina barn anvender smink och parfym I en ung older. Det er dock ok att ‘leka’ med smink hemma, men enbart som en lek. Det enda jag personligen skulle tillota utanfor hemmet er lapp glans. Jag tycker deremot att det er ok att lota barnen fixa sitt hor, mola naglarna, och andvenda halsband. De er ju trots allt flickor. Ner det kommer till detta med att andvenda napp. Jag tycker att det er ok att andvenda napp till 2-3 ors older. Barn kan andvenda napp om netterna vid dessa oldrar, men under dagarna so skall munnen andvendas for att utveckla sproket.

Anonym sa...

God morgon Philia,
Det är väl konstig att det alltid finns folk som vet så mycket mer och som är så mycket bättre!
Man blir bara så trött!
Ha en fin dag//Pernilla

Praliner sa...

Ååhh, många tycker så mycket, hit och dit och gärna med pekpinnar.
Gör som du känner och tror på! Vad är en napp på en två-åring eller läppglans och nagellack på en sju-åring?

Anonym sa...

Jag har också en tvååring som har napp och naturligtvis är de inte för stora för det.
Och jag har också en åttaåring och hon är också intresserad av nagellack, läppglans osv...Lillasyster som är 5år är faktiskt ännu mer intresserad av smink och nagellack. Men sminka sig får inte någon av flickorna göra, bara lite läppglans nån gång, kanske till fest. Men däremot får de sminka sig hemma om de leker. Och jag tycker inte att det är något fel i det.

Precis som du säger är det sådant de älskar att köpa och ge bort när de ska på kalas.

Ha en riktigt bra dag.
kram jessica

vita_margarita sa...

Det enda man ska tänka på när det gäller napp är tändernas utveckling. Annars ska du högtidligen s...a i andras åsikt.

Tjejer är tjejer och vill leka ännu mera tjejer. DET kommer vi aldrig ifrån, oavsett ålder ;-)

Anette sa...

Hallå Philia
Brukar inte kommentera dina inlägg så mycket men är som jag ser det nästan beroende av din blogg, hihi ; )
Otroligt inspirerande och får jätte mycket tips och ideèr av dig.
Strunta i de som skriver allt negativt, jag förstår att det ÄR svårt att göra det samtidigt men försök!
Ha en bra dag
Kram

Mitt skabbiga chica hus sa...

Yngsta dottern precis som Bea och använder napp fortfarande. Allvarligt, hur får man dom att sluta? Äldre tjejen fyller snart 7 och har väl sisådär 10 läppglans;-) men jag reagerade lite också för du skrev läppstift och inte läppglans. Läppstift tycker jag är för tidigt i 7-8 års åldern men jag tycker också att det är varje förälders eget beslut.

Kram!

Anonym sa...

Aldrig i livet att mina tjejer får prova smink eller parfym förrän de går minst i 6:an / 7:an. Och även då kommer jag bestämma vad som är ok eller inte. Jag tänker läppglans och kanske något glitter eller nån kul ögonskugga på disco, annars inte alls. Tycker det är vulgärt och osmakligt med smink på små flickor. Nu har de sminkdockor som de själva får sminka och visst har det hänt att de gått loss med detta smink på sig själva, så i lek; JA. Det är inte fult att leka att man är "stor". Men som på "allvar" att man shoppar sånt till dem eller att de får gå ut sminkade på riktigt; NEJ. Herregud.

Sofia

Anonym sa...

Hej hej!

Oj, då är jag en ännu sämre mamma, min dotter provade nog läppglans när hon var 5 år...och mascara :-O

Kram
Fia

Johanna Dolk sa...

Vill bara hålla med om att det är trist med kommentarer om hur du borde göra med dina barn. Det vet du bäst själv. Men det är väl något man får räkna med när man bloggar om privatlivet, att folk anser sig ha rätt att lägga sig i.

Anonym sa...

Hej! Min 10åriga tjej har bara fotboll som intresse, hatar klänning, smink (vad är det? tramsigt) och går helst i mysbrallor, hon är väl kanske något av en pojkflicka....fast jag kan ana att en förändring är på G, lite mer noga med kläder nu....

Min 8åring ÄLSKAR smink och kläder, hon är den mest tjejiga i vår familj. Spelar också fotboll men önskar hon sig något så är det just smink.

Smink kan ju användas på olika sätt, jag är nog av uppfattningen att mina tjejer inte kommer få sminka sig till skolan förens i en viss ålder (de är fina som de är och varför börja förstöra sin hy för tidigt) och till en början blir det nog bara mascara....läppglans sätter jag ingen ålder på.

Ju mer förbud desto mer intressant kommer det bli, när det gäller kompisarna till mina tjejer så är de också väldigt olika. 10åringens vänner tror jag inte har intresset för smink ännu medans 8åringens vänner börjat för längesedan.

Och som pedagog till yrket: Barn leker det som vi vuxna gör, hur ska de annars bearbeta sin vardag, sina upplevelser och då kan man i det stora perspektivet verkligen undra, hur farligt är det med lite läppglans???

Nä bort med pekpinnarna och låt barnen testa och LEKA med ganska harmlösa saker...det lär komma en dag då vi är tvungna att vägleda dem och få de förstå att det finns saker de inte ska leka med eller testa!

tjing

Emschen sa...

Försök att inte ta illa vid dig av sådana kommentarer. När man är mamma är man tydligen allmänt villebråd. :( Hur man än gör så har någon en annan åsikt och oftast då den "rätta" åsikten. Jag reagerade också på att hon hade napp men det var för jag trodde hon var dubbelt så gammal. Min äldste tog vi nappen från när han var 1,5 år men det var för att han alltid kastade iväg den och då tyckte vi att om han kastar den själv så behöver han den inte. Minstingen får ha napp ett tag till, jag vill att han ska ha kvar den som trygghet när han börjar på fsk i januari och då är han 17 månader.

Min äldste blir tre år på söndag och han älskar titta på när jag sminkar mig. Ibland vill han prova och då får han ett drag med puderborsten eller rougeborsten. Mascara tycker jag han är för liten för och har därför sagt till honom att vill han fortfarande prova när han är 10 år så ska han få det. Just 10 år? Tja det blev så för ju äldre jag blir desto yngre blir barnen när dom börjar skolan. ;)

Försök att inte ta åt dig!
Kram

BergenButler.no sa...

Har to gutter - den ene sluttet med nap(smukk) da han ble 3, den andre brukte aldri nap - barn er ulike og har ulike behov! Når det gjelder sminke så må jo foreldre få bestemme det som de vil,og respektere andres valg for sine barn - differenst strokes for different folks!

K

VIT och PASTELL sa...

OMG! Att folk bara orkar. Klart ungar ska leka med det de vill - läppglans, svärd, barbie, gosedjur oavsett kön. I leken utvecklas personligheten och man ska INTE lägga sig i barns lek och försöka styra dem. Då får de inte utlopp för sina behov.

Dessutom säger väl tandläkare att det är bra om man slutat med napp innan 4-års ålder annars kan gommen börja omformas på ett för tänderna ofördelaktigt sätt. Barns sugbehov är mycket olika och man ska inte jämföra barn med varandra.

Om folk bara kunde vara lite mer vetenskapliga och informerade om pedagogisk vetenskap skulle världen se bra mycket bättre ut.

Mia

Anonym sa...

Strunta i sådan elaka kommentarer, alla barna är unika och skall behandlas så, det är bara du och dina barna som kan bestämma vad som är rätt för er. Min dotter lämnade nappen när hon var själv var mogen för det hon är idag 4½ år och när jag sminkar mig vill hon också prova och det är klart hon får det, det förbjudan blir ju bara spännnade annars. Stå på dig ! Kram M

Anonym sa...

Hej! Tycker som de flesta här ovan att napp och smink på dina flickor är helt normalt åldersmässigt. Jag reagerade dock också på bilden av Bea i napp, men det är nog för att du aldrig brukar publicera sådana, och man är lite ovan. Det är inte så snyggt med napp, kan jag tycka, men det är väl skönt att även du kan visa bilder på det normala livet, vilket det faktiskt är att barn som använder napp har dem kvar till 3-årsåldern. Jag tror dessutom att många reagerar för att man tror att Bea är äldre än två, jag trodde själv att hon var runt tre och hon skulle på vissa bilder (uta napp:-))kunna passera för en fyraåring! Tack för härlig blogg!
Kram Elin

Anonym sa...

Hej Petra!

Har följt din inspirerande blogg flera år nu och jag blir glad av dig och din vardag!

Jag har inga barn själv och jag finner det ganska nöjsamt att människor ska diktera över andra hur dom ska leva.

Sen tror jag - om man förbjuder smink och allt detta, då finns det risk att det blir revolution senare. Jag är ett levande exempel...en gyllene medelväg tror jag på.

Och nappen...maj God. Jag slutade med nappen tidigt för dom bytte ut min napp, men då övergick jag till tummen - ta bort den om du kan. Tummen sög jag på tills jag var 13år. Mycket pga otrygg uppväxt. Så om Bea, 2år vill ha napp. So?

Anonym sa...

Hei. Her kommer en hilsen til deg fra Norge. Janteloven har vi i Norge, altså man skal ikke tro man er bedre enn andre! Altå misunnelse for at du har en så nydelig blogg, ikke alle som takler det. Tar det derfor ut på dine nærmeste for å såre mest mulig. Ikke bry deg om slike mennesker. Tenk å leve livet så negativt, at man må slenge så dårlige kommentarer. Mine jenter har selvfølgelig prøvd sminke opp igjennom hele barndommen. Det er helt normalt!! Så la jentene prøve, det er jo bare for gøy. Lykke til videre med din blogg, håper du ikke tar til deg dårlige kommentarer, men velger å se på alle de positive!! Klem fra Norge

Lena JS sa...

Vad är det som driver en viss typ av människa att alltid ha åsikter om hur andra väljer att leva sitt liv? Upplever man att sina egna åsikter är den korrekta mallen för hur alla i samhället ska leva? Jag tror att de flesta möter denna typ av påhopp och jag kan inte sluta att förvånas över att någon kan tro att de har rätt att berätta hur man ska som exempelvis i ditt fall uppfostra sina barn. Barn utvecklas genom lek, att identifiera sig med sina förebilder. Det skulle vara intressant att veta hur det skadar barnet att leka med smink eller är det mammans oro om vad andra ska tycka om henne som förebild som är orsaken? Jag har för länge sedan slutat lyssna på de få människor som inte kan låta bli att försöka styra hur andra ska vara. Öppna ögonen, varje familj är unik och olik den andra!
Kram Lena

Milla sa...

Jag förstår varför det blir ett hett ämne detta. Det finns massor att tycka och tänka om det, men jag tror faktiskt att vår egen roll som förälder inverkar en hel del på hur våra små flickor ska bli. Klä ut sig och sminka sig har barn gjort i årtioenden, det är ju inget konstigt. Men vi ska förstås skilja på när det är lek, och då det blir verklighet. Hur ska man konfrontera det då sin 10-åring vill gå sminkad till skolan? Vill vi det? Och jag lovar, snart växer den lilla söta tjejen upp och är pre-tonåring, hur vill vi DÅ att de ska se ut och vara? Vi kan tycka och tänka en massa om att det är oskyldigt och gulligt när de är små, men desto svårare när de sedan är 5 år äldre.
Vi har lika många åsikter om detta som vi är antal föräldrar gissar jag, men lite mer fantasi kan vi väl hoppas att vi kan skänka våra döttrar i lekar när de växer upp. För jag tror säkert att detta med att leka med smink inte är det enda de gör. Min tjej är 20 idag, när hon var 7-8 minns jag att det alla tjejer lekte med då var små hundar och katter som kunde låta och springa omkring. Det var rätt skönt kan jag säga :=)
kram Milla

Dr Molly sa...

Det är så fruktansvärt sorgligt att folk orkar lägga sin energi på att skälla på dig för att dina barn leker med smink medan vi låter barnen i afrika svälta ihjäl för att dom inte har mat... Snacka om att sila mygg och svälja elefanter.

Jag har en dotter som inte är intresserad av smink/nagellack men om hon va det hade hon gärna fått leka hemma. Dock hade jag inte låtit henne gå ut med smink.

Angående napp slutade dottern när hon fyllde fyra. Vi hade förberett henne länge och hon fick en studsmatta i utbyte. Det blev lite gråt första kvällen sen inget. Det där med tänderna är ingen fara så länge dom inte tappat mjölktänderna. (Har en tandläkare sagt till mig men jag vet att alla säger olika). Som barnläkare tycker jag i alla fall att det är en underbar tröst och trygghet för barnet som inte ska slitas bort innan barnen är mogna nog att klara en seperation och förstår vad som händer och varför. Så antingen bort när dom är riktigt små eller när dom är mogna att förstå.

Du är en fantastisk mamma för dina barn, låt ingen ta det ifrån dig!

Kramar

Anonym sa...

Hejsan!
Har aldrig kommenterar här tidigare men har ofta haft god lust.
Har också en 2-åring, snart 3 vars napp är henners käraste ägodel, vi blir nog av med den vad det lider. Dom måste vara redo själva innan den försvinner.

Vad det gäller smink och parfymer så är det väl lika bra att dom får hållas och ha sina egna sminkgrejer. Jag tröttnade på att min 4-åring kletade min mascara i hela ansiktet, använde min ögonskugga ner på kinderna och målade hallgolvet med favvoläppstiftet och målade glans från öra till öra, så hon fick sina egna grejer. Det är ju bara på skoj, småtjejerna vill ju göra som vi mammor :-) Sen kan jag ju tycka att det kryper ner för långt i åldrarna när tjejer i mellanstadiet knappt går utanför dörren utan smink. Visste själv knappt vad det var och hur man gjorde innan högstadiet! :-D Då köpte jag min första knallblåa kajal och målade mig med...ojj vilken pingla jag var!

Kram
Vickan

Jessica i Malmö sa...

Äh, trams!! Bry dig inte om dessa kommentarer.
När det gäller mina barn och deras uppfostran har jag hela tiden varit väldig prestiglös, vet inte om det kan bero på att jag fick mitt första barn redan när jag var 23 och han fick helt enkelt hänga med i mitt och pappans liv :)
Min dotter är nu 9 år och har precis som din tjej intresserat sig för smink, kläder osv ett bra tag och så är det ju idag. Hon får ju inte gå till skolan sminkad men när hon leker med kompisar är det helt klart ett nöje att sminka varandra. Det enda jag satt stopp för är mascara.
Napp har mina barn haft tills de varit mogna att lämna den vid sisådär 4-årsåldern. Att en tvååring har napp är väl inget konstigt!!! Min son hade snuttefilt när han skulle sova tills han blev tonåring. Den låg i hans säng och han snusade lite på den innan han somnade. Jag har aldrig gjort någon stor grej av det och han hade med den till kompisar när han skulle sova över upp i tioårsåldern utan att skämas.

Dina tjejer är hur söta som helst och HELT normala! Du är den bästa mamman till just dina barn! Kram Jessica i Malmö

FJÄDERNEJLIKAN sa...

Trist med kommentarer, alla gör som de vill...
Mina barn slutade med napp vid 3-års ålder, det kom naturligt och självmant!
Vad gäller smink, så är ju alla barn nyfikna, då de ser oss vuxna hålla på, och helt naturligt vill de testa, min dotter har lekt med smink sen vet inte när, men har inte börjat aktivt att använda det förrän nu och hon är 13år. Och det i väldigt sparsam nivå.
Kram och ha en bra

Anonym sa...

Jag svarade innan att napp är ok upp till 3 års ålder, men det kom inte med! Det tråkiga är ju att behöva tandreglera i onödan, om de har napp för länge. Och det var visst inte bara jag som trodde Bea var äldre!

Som många ovan, tycker jag det är ok att leka med smink, men inte gå ut med det på allvar liksom. I den åldern. Alltid lika svårt att veta vad som är rätt eller fel där. (Lättare med nappbiten, där vet man ju vad som är rätt/fel).

Utseendefixeringen på flickor främst är ur proportion numera. De mår ofta så dåligt av det. Är det rätt eller inte att spä på det? Jag är tacksam att jag var barn på 70 talet, mamma klädde mig i P.o.p kläder, och de fanns bara i färger som var både för flicla/pojke. Inget rosa så långt ögat kunde se. Inga fula racerbilar på pojkkläderna!

I 6.an fick jag tag på ljusblå ögonskugga (ville se ut som Agneta Fältskog) dock! =)

Kram

Anna sa...

Hej!

Det där med nappen är så himla individuellt, är man två år är man väl ganska lite fortfarande... och nappen betyder ganska mycket...

Min dotter slutade i somras och då var hon dryga 3.5 år, vi lämnade napparna på Skansen. Vi hade pratat och förberett henne innan ganska länge.

Finns det verkligen bara ETT, rätt och fel??

Eller kanske handlar det om rätt och fel för mig, oss etc.

Det där med din äldsta tjej, där har jag ingen åsikt för vi har inte kommit dit än och det är väl också upp till var och en antar jag!!


Oj, va långt det blev...


Ha en fin onsdag!!


Anna

Anonym sa...

Folk lägger sig i hela tiden på sånt som dom inte har nåt med att göra! Hur du än skulle göra så skulle de hitta nåt att anmärka på. Men jag hoppas dom kan stå för sin åsikt och lämna dessa kommentarer icke anonymt! man skall göra det som känns bäst för en själv oavsett vad det än gäller, det är dina barn du som känner dom bäst. Min tös är 2 år o 2mån. och vi har börjat prata om att hon ska lämna sin napp till tomtens barn till jul nu när vi slutat använda blöja på henne. Men hon har bara napp när hon ska sova aldrig annars... Vi får se hur det kommer bli till jul om hennes kära tutte får följa med tomten hem :-)
Mvh
Maria

Lotta sa...

Hej! Mina döttrar köper ofta presenter till sina kompisar på HM i form av smink, dofter och sminkväskor i samma serie, typ Mimmi eller Hello Kitty. Det är jätteuppskattat och vi bor inte ens i närheten av "småstaden". Kram Lotta

Gutsy style interior sa...

Hej Philia, min lilla tjej är åtta år och det är precis som du säger vad gäller smink.Småstaden eller Vaxholm,samma lika när det gäller presenter och läppglans på läpparna. Kram Cissi

Anna sa...

Det är väl lite skillnad om hon vill sminka sig och "leka" hemma, en annan grej vorde det ju om hon var helsminkad varje dag till skolan, vilket jag inte har fått en känsla av att hon gör..

Tänk vad lätt det är att sitta och hacka på alla andra via nätet.. Hur man själv väljer att göra för sin barn tycker jag är upp till var och en!! Stå på dig och ta inte åt dig! Gillar din blogg, och är det nån som inte gör det, synd för den att den personen lägger ner så mycket tid på just Dig!!!

Jessica sa...

Hej Petra,

nu måste jag ju oxå kommentera...

har två killar en på 3år och en på 9mån. 3-åringen slutade med napp för 1mån sedan, då gick vi till Liseberg och lämnade dem till kaninerna. 9mån har napp och kommer säkert följa samma mönster som sin bror!!!!Vilket jag tycker är HELT naturligt!! Smink, jag har inga tjejer och visst har det ändrat sig sen jag själv var liten. Jag fick ha mascara när jag var 10år...men visst lånade jag mammas läppstift och nagellack innan dess. Titta bara på min systers ena dotter, nu är hon 6år...man kan ju tro att hon föddes med läppglans- hon älskar det och när jag är där vill hon GÄRNA pröva både det ena och det andra läppglansen i min väska....men det är väl tur att vi alla KAN FÅ VÄLJA SJÄLVA vad som känns bra för en själv!!!!

Som vanligt tycker jag du är otroligt inspirerande och älskar din blogg = )

Stor kram Jessica

Anonym sa...

Hej fina du,
Jaaa, det är inte lätt att leva sitt liv så att man är till lags åt alla, :-)
Hade du skrivit att Lo Lo inte fick prova smink och parfym, eller att du tagit ifrån lilla Bea nappen för att du tycker ser fult ut, så hade du också fått höra, var så säker!
Men nu är det ju så här, varje familj sätter sina egna gränser och regler, ibland i samråd med barnens kamraters föräldrar och ibland inom den egna familjen.
Barn gör som vi gör, mina små flickor vill leka med smink precis som jag gör, de vill åka med pappa till macken och tanka tex (jag har inget körkort).
Dom leker med bilbanor och barbie, dom hoppar hopprep och åker skateboard osv.
Låt barn vara barn och utvecklas i leken.
Sen har VI bestämt att vår 7-åring
är alldeles för liten att ha smink när vi ska ut på stan, precis som att hon aldrig skulle få gå ut i magtröja.. (kommer ni ihåg tjejer, a lá spice girls!)
Att sen lägga energi på att trycka till andra mammor...ja det är ett helt annat inlägg...

Kram från ett blåååsigt Sthlm.
Petra

Anonym sa...

Det är väl onödigt att bry sig om fördomsfulla kommentarer. Det finns säkert många som tar chansen att försöka göra dig osäker eller klanka ner så fort de får chansen. Du är en toppenmamma! Barnen kan skratta sig lyckliga över den trygghet och kärlek som du ger dem. That´s it. KRAM! /Emelia

malin sa...

Hej fina!
Ja vad ska man säga? världen är full av knäppgökar med alldelens för lite att reta upp sig på:D Jösses man blir matt!!!
Själv har jag 2 st tjejer som har haft napp tills dom var 5 elr ännu värre 5,5;) Hoppsan vilken dålig mamma va? Sen kan jag ju tala om att smink och allt det som hör det till, kom med det att dom föddes,heeeelt normalt..... Och det gör inget,jag har liksom annat för mig att bli upprörd över!!! Du är en helt normal mamma så skit i alla röd strumpor eller vad dom nu är! Ordentliga mammor kanske! Mina tjejer är helt normala nu enligt mig 15 och 13 :D Jösses! Nu är det annat som man verkligen blir upprörd över;)

Tycker du har en fantastisk blogg och följer den slavisk och till er alla som är så upprörda ,snälla sluta läsa så slipper ni allt obehag!!

Mvh Mallan brallan!

Anonym sa...

Hej!
Älskar din fina blogg, bra jobbat!
Ang napp och barnuppfostran: Jag hade själv napp tills jag var fem och har superraka fina tänder (utan tandställning). Har en dotter på 4 månader så det där med smink vet jag inte så mkt om men napp gav vi henne dag tre, det bästa jag gjort! Tänker att det viktigaste är att barnen får massor av kärlek och trygghet (vilket dina verkligen får!) så ordnar sig nog resten.

Ha en fin dag!

Mvh/ Ida

Anonym sa...

Hej goa P!
Barn har olika mycket sugbehov och det är väl rätt överdrivet att det skulle påverka tänderna. Mina barn hade napp tills de var drygt fyra, förutom det andra där vi tog bort nappen för tidigt och hon börja suga på tummen istället. Det var ju mycket sämre och jättesvårt att få henne att sluta. Man kan ju liksom inte ta bort tummen !!!
Du verkar vara en toppenmamma, uppfostra barnen på det sätt som du tror på. Det är rätt för er !

Kram Cina

Anonym sa...

Hej hej! Jag är en mamma på 31 år och har 3 tjejer i åldrarna 3,5,och 8år. Och de älskar alla 3 att klä ut sig ,byta kläder ca 10 ggr/dag och att sno mitt smink eller sinka sig med smink man kan köpa för barn .Men som sagt de får bara ha det på sig hemma.Min äldsta tjej hade napp när hon var liten och slutade med den när hon blev 3 och det är väl inget konstigt att ha napp tills man är 3-4 år heller ! Vilka tokar som skriver och lämnar kommentarer ibland !Inget att lyssna på eller att bry sig i.Sen tror jag att det är så här att dagens barn är mer medvetna vad det gäller kläder och smink, för så mycket reklam via både tv/dator och radio som det finns idag fanns då inte när jag var liten.Och själv började jag sminka mig när jag började 7:an det ni !!! det kommer nog inte att våra barn vilja vänta med så länge ! Lycka till och fortsätt att låta dina barn få känna sig lite "vuxna" ibland genom att låta dem få prova lipgloss och lite parfym ibland det tar de ingen skada utav ,och dessutom uppskattar dem det mycket mer att bara få vara barn sen och inte behöva bry sig i alla krav som finns ! Hoppas du förstår hur jag menar . MVH:J

Anonym sa...

Jag såg kommentarerna... Jag köpte små sminklådor till mina flickor då de var yngre än Lo Lo. Naturligtvis bara för hemmabruk. Men de gillade att prova och jag ville ha mitt smink i fred. Mina barn hade napp till de var ca 4 år. Bara på natten. Inga problem med tänderna efter det. Själv var jag 5 när jag slutade... Kram Stina

Anonym sa...

jag har fyra barn som alla har slutat med napp när de har fyllt tre år, tycker det är lagom för tändernas skull. men alla gör som man själv vill o som passar deras situation. Har en flicka som är 8 år. Hon älskar att sminka sig o ha högklackat på sig, däremot vill hon gärna bara ha träningsbyxor. Klart tjejerna ska få fixa lite <3Men inte i skolan tycker jag det är ok. / jessica

Aud G sa...

Ikke bry deg om sure kjerringer!!
Det er bare misunnelse. Du har en nydelig blogg og nydelig familie, og noen takler ikke dette...
Mine jenter var nesten 4 år før de sluttet med smokk ( napp) og hva så?! Og alle jenter elsker jo å leke med sminke :D La de holde på!
Fortsett med din nyydelige blogg om deg og din nydelige familie!! Jeg gleder meg til hvert innlegg!!
Stoooor klem fra Aud I Norge :)

Mikaela sa...

Sunda kommentarer här ovan! Strunta du i moraltanterna och gör som det känns rätt för er! Var stolt över dina barn, trygghet behövs (napp) och vilja att pröva och utforska. Dessutom är det ju så roligt som mamma att faktiskt göra "girls stuff" med sina döttrar, dom kan nog oxå vara småbarn däremellan i ett tryggt hem. Har själv två döttrar och tre söner och har genom min "mammakarriär" lärt mej att varken ge "goda råd" eller ta åt mej, var och en känner sina barn bäst. Diskutera om saker är en annan sak och att berätta om sina egna erfarenheter.
Ha det nöjsamt och fortsätt visa fina bilder, vi hoppas de negativa själarna håller sej borta (eller tysta). Kram från Mikaela i Finland

cruella sa...

Äh, man kan väl ha olika åsikter om sånt här och kommentera utan att det ska bli så himla upprört och två läger och gulliga-du-bry-dig-inte-om-alla-dumma. Det känns som ett väldigt barnsligt sätt att reagera.

Hur man resonerar kring sina egna barn och den omgivning de möter ligger varje förälder varmt om hjärtat. Då kan man möta andra åsikter - och kanske ibland få en tankeställare. Det betyder inte att man mobbar, är mobbad eller att man gör något fel med sina ungar.

Tankeutbyte är en sak, påhopp en annan.

Jag har både killar och tjejer, numera i tonåren alla tre. Tjejen är yngst men har aldrig varit särskilt tjejig av sig och jag känner inte igen att "alla" ungar i hennes ålder skulle ha gett varandra smink och parfym och typiskt tjejpynt när de var så unga. Och när jag själv köper presenter till min sjuårige gudson köper jag INTE beyblades och alla "tuffa" prylar som han önskar sig - det får han ändå så mycket av och då står jag hellre för någon sorts balans. En bok, snygga pennor, ficklampor, kikare, kläder - det finns så otroligt mycket finurliga presenter som är roliga att ge. En önskelista är ingen beställningslista, brukar jag tänka (och säga).

Anonym sa...

Jag måste visst börja läsa dina kommentarer. Helt vansinnigt. Alla barn har väl sina faser, min dotter hade 36 ögonskuggor (ja, det var hennes hangup), men idag sminkar hon sig kanske en gång i månaden nu när hon är tretton.
Intressen varierar somsagt...
Helen

Nilla sa...

Bloggtips angående Halloween:
http://kankaglenreston.blogspot.com/2011/10/sahar-firar-du-halloween.html

Annie sa...

Hej!!! Oooj efter att ha läst ditt blogg-inlägg & alla dessa komentarer.. så börjar JAG tvivla på mig som mamma.... Min pojke är 5år och har sin napp på natten.... jag resonerar att när han är redo släpper han den.. skulle det tragiska hända att tänderna blir konstiga när han blir äldre (inget fel på nu) så får vi väl fixa tandställning...
Min flicka går i 1:a klass... hon har som din tjej hållit på med alla dessa tjej grejer, inget konstigt alls, normalt tycker jag för jag gjorde EXAKT samma saker när jag va i den åldern!!! å mig är det inget större fel på.. *LER*
Jag tycker hela samhället håller på att explodera med alla dessa negativa påtryck... jag säger bara LÅT BARNEN HA KUL. fortsätt med världens bästa blogg!!! tjingeling ;D

Anonym sa...

..jag har inte läst alla kommentarer blir bara så trött på alla med pekpinnar. Förhoppningsvis så gör vi alla det som är bäst för våra barn sen får väl var och en göra som de vill.. min 4-åring har blöja på natten å hon älskar läppglans, killarna 7-8 år fixar håret våra bästa kompisars döttrar 7-8 år äter välling åh vad är det med det BARA UNGARNA MÅR BRA OCH ATT VI VUXNA ÄR NÄRVARANDE!!!!! /Anne O