torsdag 15 december 2011

TILL JULMYS & TILL NYÅRSFEST

.
.
.

Vackra Anna får visa lite kläder idag (eftersom jag hade en "sån där fuldag" ni vet då håret är hel fel och en finne lyser på kinden...:) Koftan och klänningen är sprillans nytt pre-spring från Odd Molly och så fint och skönt tillsammans! Kanske vore något till jul....





Tjingeling raringar!



Tillbaka igen efter en busy dag!

Nu ska jag strax göra tomtegröt till mina små skatter för de har det önskat sig idag men det får faktiskt bli tråkig köpgröt på tub! (hu!). Har nog aldrig kokat riktig gröt som inte bränt vid, eller resulterat i mjölk över hela spisen, så koka gröt är nog en av min värsta "julfix";) Så har ni några speciella "kokagröttips" så kom gärna med dem!:)

Sen har jag varit en sväng på bästa Tullhuset och spanat in bla en stor vacker grå korg till granfoten (och sen är frågan - ska man ha vanlig svensk gran eller sån där häftig dansk variant utan nästan några grenar eller en Kungsgran...)




Tullhusets strålande ägarinna i ursnygg blus (som gjord för nyår) från Valerie! (Tack för dina kloka ord idag raring!:)



Nej nu blir det som sagt grötfix här och julmusik och tända ljus i köket!



Ha nu en fin fortsättning på dagen!




KRAM







28 kommentarer:

Ankie sa...

Köp en hederlig vanlig svensk gran, de andra "overkliga" granarna har odlats upp med icke miljövänliga sätt... Det får man tänka på vad man väljer,estetik eller samvete... Har köpt kungsgranar innan, men gör aldrig det nu efter att fått kunskapen. Allt onaturligt har naturen fått lida extra med.

Anonym sa...

Hejsan!

Jag brukar koka gröten i ungnen.. man kommer undan att stå och röra om i en timme. Snabbt, enkelt och brukar inte koka över riktigt lätt heller! :)

Anna

Att vara någons fru sa...

Gud, vilken snygg tjej! Och vilka kläder...

Anonym sa...

Gör gröten i micron! Suveränt!!
Lycka till
Britt

Kastrullresan/Eva sa...

Riktigt snygga kläder även för en icke Odd Molly fantast som mig!

Tyvärr har jag lite för mycket "under volangen" för att det inte ska ge ett ganska groteskt intryck när man lägger volanger ovanpå. Anna är dock urtjusig i blusen.

När jag kokar gröt kokar jag upp 5 dl vatten, 1 klick smör, 1/2-1 tsk salt och 2,5 dl grötris i en kastrull. Låt koka ca 5 minuter på halvhög värme utan lock.
Häll i 1 liter mjölk, koka upp och sänk sedan värmen till absolut lägsta möjliga. Låt stå orörd under ca 1 timme.

Om man vill kan låta ett par matskedar socker och en kanelstång koka med redan från start.

Anonym sa...

Jag var värdelös på att koka gröt tidigare! Men nu är jag superduktig, om man får säga så ; )

1. Du måste vara i köket när du koka gröt, i alla fall de första 20 minuterna..

2. Rör ofta!

3. Ha i rikligt med smör!

4. Låt gröten stå några minuter innan den serveras!

Jag lovar, det funkar! Testa! För jag menar gröt på korv, blärk!!

Anna

Ica sa...

Jag kokar oxå gröten i ugn! Hur lätt som helst. Bränns ALDRIG! Koka som vanligt ris, vatten, salt och smör på spisen. Sedan tillsätter man mjölk, men en till två dl mindre än när man kokar på spisen. Låt det koka upp och sedan ställer man in ugnen på 100 grader med lock. Rör om då och då. Gröten är klar på ca en timme! Toppen! och mycket nyttigare än de där korvarna som är fullspäckade med socker!
Lycka till
Ulrica

Fru N och villa Någorlunda sa...

Oj, så fint! Nyårsblusen är to die for :)

Bromans Bravader sa...

Jag tycker att köpegröt är helt ok. Om man lägger upp den i en trevlig skål och pudrar lite kanel över så ser det ju faktiskt trevligt ut och ingen kan ana att man inte stått 35 minuter minst i köket. Och så slipper man ju stå och svära för att man bränner fast den.
Kanske trist men enkelt och lätt och resultatet blir ju bra.

Sivs hus sa...

Hei, Tips til grøt - lag den halvferdig og så sett den tilside og la den tykne og da kan du alltids etterpå tilsette mer melk hvis den blir for tykk:-) nydelig grå bluse! førjulsklem Siv

Elin sa...

Hej!
Tack för all fin inspiration man alltid bjuds på här inne!
Skulle gärna bytt kungsgranen mot den coola danska men finns de att få tag på i de mindre orterna ens? Med en mindre mammapeng i år att leva på och en liten som precis börjat dra i allt tänkte jag för första ggn köpa "vanlig" gran i år. Men kommer ev pudra den med lite spraysnö istället!
Om min gröt bränns häller jag snabbt över allt i en ny gryta så man inte får det brända i gröten och den blir lättare att diska också!
Kram

Casa of Mia sa...

Åh vilken snygg kombo från Odd Molly, vill ha!!!! Vi har Kungsgran, tycker om den täta fina granen och doften kram

Anonym sa...

Hej P
Hur går de med löpningen? brukar vara bra dåliga dagar!!!man mår fint efteråt.
Koka gröten med vatten först sedan mjölk passa gröten under uppkok sen sänk värmen och låt saktka sjuda det tar tid att koka gröt men så gott det blir !!!mkt. smör som sagt gudagott...
Själv har jag en svindyr oäkta Pettsongran jag gillar den skarpt den är lite toksnygg den har riktig trästomme ja den är sjukt härlig man blir glad av den..
Kram på er alla i Julstöket..

Anna-Panna sa...

Ni skulle kunna vara systrar - jag tycker ni är lika :)

Jättefin blus, verkligen!

Kan du ha en "ful-dag"..det var ju lite skönt att höra, hehe ;)

Gröt ja! Det bränns alltid vid när jag gör det oxå. Ett år smakade det tom bränt, jag fick kasta hela skiten!!! Hu va arg jag var. På självaste julaftonsmorgon - det är bara då jag anstränger mig o gör RIKTIG tomtegröt. Annars kör vi med tubarna, inte lika gott men ungarna gillar´t. Skönt ibland med en sådan meny, slippa stå vid spisen. ;)

Ha en ljuvlig kväll min sköna!

Kram
Anna

Anonym sa...

Skönt att höra att det är fler än jag som har svårt med grötkoket trots att man i övrigt anser sig vara en hyfsad husmor..;). Angående din popularitet på Google-sökningar så är du väl värd detta för tusan oxå vilken bra blogg du har!! Jag älskar allt, dina snygga bilder, dina kläder som ger mig massor av ha-begär, recept och heminredningsinspiration och mycket mycket mera! Allt andas god smak och stil, nästan så jag undrar hur man kan ha det så fint omkring sig, är det ens möjligt?
Tusen tack för all inspiration och härlig läsning, fortsätt som du gör!

Kramar Annelie

Sahra sa...

Spanade in koftan tidigare idag men tyckte inte den var så märkvärdig. Men i kombo med klänningen...WOW! Eller så är det bara tjejen som är supervacker :) /Sahra

Två systrar sa...

Det går fantastiskt bra med tub-gröt! ;-) Vad har du för kamera? Det blir riktigt bra bilder. Vanlig gran är det bästa :-) Kungsgran softar inte och i de danska varianterna fins det knappt plats för alla fina saker :-)
Kram Charlotte

Thelma Louise sa...

Lekkert, og hun er jo så vakker hun også :-))

Rövarmamman♥ sa...

Wow vilken vacker kvinna, å så fina plagg! Me like!

Kram sötis

Lena sa...

Vilket märke är det på denna vackra blus?

Anna @ Amerikana sa...

Fint!!! Är ni kanske systrar.... eller bara vackra vänner?!;)

Kram!

mrs Sessan för Lifestyleblogs.se sa...

Gud vilken vacker kvinna hon är!!
En otrolig aura av värme.

Ur snygga kläder sätter pricken över i :D

Kram & tack för inspiration

Jenni - Snickarsbacken sa...

Äh vad fin fina kläder, nyårsblusen var som en dröm!

Vi äter gröt ofta och då kokar jag den i en riktig grötkastrul från Hackman. Man häller vatten i kastrullens kant, låter finurligt men den är genial. Har aldrig bränt gröt :) Tipselitips!

God Jul från Finland och tack för dina härliga positiva ton i bloggen. Den gör mig alltid så glad!

Kram Jenni

Fräknis sa...

hej
Vet inte om någon redan har tipsat men min svärmor lärde mig att lägga kopparmynt under kastrullen när man gör gröten. Då bränns den inte vid. Men jag gillar tubgröten också, och även där kommer kopparmynten till annvändning. Mynten kan du hitta i antikaffärer om du inte redan har några.
Kramis!

Anonym sa...

Jag har ytterligare ett tips - kokar gröt as we speak ...
När man kokat upp risgrynen med mjölk (då får man röra ordentligt) så sätter man sen på locket och ställer så kastrullen på ett skärbräde av trä. Låt den bara stå så, orörd, någon timme eller två, så sväller risgrynen av sig självt. Man kan tillsätta lite mjölk efteråt, hetta upp och röra lite. Perfekt gröt.
använder följande recept:

Risgryn
Vatten (dubbel mängd mot risgryn)
Mjölk (dubbel mängd mot vattnet)
en klick smör
kanelstång
salt
Låt vattnet koka in långsamt, med kanel, salt och smör, och först därefter häller man på mjölken och kokar upp.

Lycka till!

(otroligt fina saker och kläder på tullhuset, förresten!)

Therése S sa...

Otroligt snygga plagg.

Anonym sa...

Hej,
Har också haft problem med julgröten innan svärmor kom med lösningen, koka som vanligt risgrynen 10 minuter i vatten, häll sedan på mjölken och koka upp. Ta sedan kastrullen med lock på och ställ den på en tjock träskärbräda över natten och vips så har du färdig gröt att bara värma upp morgonen efter.
/Malin

Helena sa...

Hej fina du! Jag har ett fullständigt foolproof recept på hur man kokar risgrynsgröt i ugnen på min blogg idag, man bara lägger alla ingredienser i en form och kör in den i ugnen i 1,5 timme, så är det klart sen. Kram på dig!

http://www.baraenkakatill.blogspot.com/2011/12/aldrig-mer-vidbrand-grot.html