fredag 9 mars 2012

GODASTE & SNABBASTE LUNCHEN

.
.
.

Dagens lunch som nu är uppäten! I sann LCHF-stil (fast jag kör ju inte den dieten just nu som ni säkert förstått;) med Turkisk Youghurt, valnötter och jumbostora blåbär så blev den helt himmelskt god, jag looovar:)

Heeej Fredag!

Tjohooo, hela mysiga helgen ligger där framför oss och Beabus och jag hade världens längsta skönaste morgon och förmiddag och kom inte till dagis förrän strax efter elva!(ooops, ja jag är en obotlig tidoptimist jag veet;) 

På dagis (eller förskolan) så går skatten max tre-fyra timmar per dag och det beror på hur mycket jobb jag måste hinna göra just den dagen. Ofta är hon ledig också och är hos mormor eller bara med mig och igår sa den snälla dagispersonalen att det var lite synd om henne för att hon var där så kort stund och inte hann leka så mycket. Då fick jag lite dåligt samvete nästan! Vad tycker ni bloggisar är lagom mycket för en två-treåring att leka med andra barn? Bea har ju två syskon också att busa med och om det inte behövs så jättemycket barnomsorg för vår del så finns det kanske mer tid för personalen att vara uppmärksamma på de andra småttingarna i gruppen (När jag var liten så var ju min mamma hemma med oss till vi började lekis och det gick så bra så och jag minns det som jättemysigt:)Nåväl nu är det strax helg och då är alla i familjen lediga - mysigt!Ha nu en riktigt  riktigt härlig eftermiddag så ses vi senare!

(och glöm inte att ett smittande fredagssmile gör både dig själv och de du möter glada!:)KRAM


34 kommentarer:

Angelica sa...

Hej Petra
Är själv förskollärare och träffar många barn som har långa dagar på förskolan. Visst är det bra att gå på förskolan och vara med i den pedagogiska miljön där de lär sig massor av saker. Men att det skulle vara synd om henne att hon endast är där några timmar kan jag inte se. Våra barn vill vara med oss och jag möter allt för många barn som inte har närvarande föräldar . De lever i ett stressigt vardagsliv där föräldrarna är så upptagna med sig själva! Så njut av att ha den förmånen och njut av att tillbringa mycket tid med din skatt för sen kommer skolan och det blir lite längre dagar. kram till dig!

Hemma på Sjuan sa...

Så gott det såg ut! Bra tips, försöker följa LCHF men unnar mig lite annat oxå....
Mina barn är tonåringar men jag önskar jag hade haft ekonomisk möjlighet att vara hemma med de mer (önskar jag fortfarande...). Hade varit mysigt att vara hemma när de kom hem från skolan.
Ha en bra helg!
Kram Suss

Pernilla sa...

Jag kan inte heller se något negativt i att hon inte behöver vara på dagis så mycket (jag vet, det heter inte dagis, men jag älskar det namnet ;) ). Känns bara som att alla försöker hitta något negativt hur man än gör, antingen är de på dagis för mycket eller så är de på dagis för lite! När ska alla lära sig att alla, precis ALLA är olika! Man får alltid höra att alla människor är olika men ändå så verkar alla förvänta sig att man ska leva efter samma mall, hur går det ihop?!

Sanna sa...

Halloj Petra,
Jag tycker absolut att några timmar per dag är lagom om det passar er familjesituation bäst. Är också pedagog och kan inte se något mönster i hur barn leker/mår i förhållande till hur mycket de är på förskolan/skolan/lekis.
Härlig helg!
S.

Proje Çantası sa...

After the very fact that the ads, I'm happy again like before you write a blog.
Beautiful photos, and missed your home life. :)
Kram.

Anonym sa...

Hej Teskedsgumman!

Stora "fredagssmilet" fick jag när jag så dig i "skeden" på den fina lunchbilden.

Njut helgen och hoppas att våren kommer till oss alla nu....!!!

Fredagshälsningar ifrån Göteborg
Lisa

Sahra sa...

Jag har min fyraåring hemma ganska mycket och det uppskattar både hon och jag. Vi har alltid haft det så. Vissa dagar kanske blir lite längre, vissa dagar får hon istället vara hemma och mysa med mig. Fika, shoppa, pyssla eller vad vi nu hittar på. Minst lika viktigt. Om inte viktigare. När hon kommer upp i fyra-femårsåldern blir lekarna mer pedagogiskt utformade. En förberedelse för skolan och då kan det väl vara förnuftigt att stämma av tiderna. Ha en fin helg

Anonym sa...

Hej!

Ingen förskola i världen kan bli bättre än föräldrarna till sina barn!! Barnen är bara små en kort kort period så passa på att njuta. Jag tycker att många barn är där alldeles för mycket-nästan så man undrar varför de skaffat barn. Att gå ner lite i tid och få njuta med sitt älskade barn måste väl vara mer värt än de extra kronorna. Njut av barnen jobben finns kvar!

Iris sa...

Jag är själv förskollärare och tycker att det är bra att du begränsar antalet timmar som hon behöver vara där. Men jag kan förstå personalens tanke också, och min rekommendation är att fortsätta med korta dagar, men låt henne vara där under förmiddagen när det är mest lek och pedagogisk verksamhet, alltså från kl 8-9. Vid 11 tar rutinerna vid (blöjbyten, lunch, vila, personalens raster) och då finns det inte så mycket tid för det viktiga busandet :)

kram /iris

Paulina sa...

Men åhhhh så gott det såg ut! Jag kör inte heller lchf, men något som är både gott och nyttigt finns det inte allt för mycket av:)

Anonym sa...

Absolut en av mina favoriträtter!

Ev treåring BEHÖVER ju inte förskolan till nått. Däremot kan jag tycka att det kan vara bra med liiite regelbundenhet så att hon inte är borta så mycket att det börjar kännas motigt för henne att gå dit. De första åren mina barn gick på dagis, från att flickan var nästan två och pojken nästa fyra, jobbade deras pappa kväll varannan tisdag och lämnade barnen till lunch. Hör och häpna, det tyckte dagispersonalen var jobbigt för dem och för de andra barnen som stördes i deras dagsrytm... Huuuuur känsliga är små barn egentligen?

Ha en trevlig helg!

Två Trappor sa...

Inte tror jag att det är "synd om" Bea för att hon inte är på förskolan längre tid.. Men visst kan det kanske vara roligt för henne att vara med mer sammanhängande under lektiden. Men du ska absolut inte ha dåligt samvete för att hon får vara hemma när det passar er. Det ger barnen trygghet och lugn att få vara hemma när de är små. Tids nog får de massor av social träning med jämnåriga ändå! Fortsätt göra så som passar era rutiner bäst, tycker jag. Fin helg! <3 Madeleine

Elin sa...

Oj vad sugen jag blev på din lunch! Fantastisk inspiration som vanligt. Och vad söt du är i skeden, där fick jag mitt leende, helt underbart! Kan tänka mig att jag själv ser ut sådär när jag försöker fota något ovanifrån. :)

Ha en fin helg!

Anonym sa...

Det låter konstigt att hon skulle säga att det är synd om henne som får vara där så lite! Jag undrar om det kan vara så att personalen lite "finkänsligt" syftar på något annat. Det låter inte som om du har bestämt några fasta tider med dotterns dagis utan kommer och går lite som du vill? Som du skrev, idag dök ni inte förrän elva. Lät som det var meningen att ni skulle kommit mycket tidigare? Personalen kanske stör sig på det. På våra barns förskola är det ganska strikt med tider. De flesta förskolor har en ganska tight budget och vi får ofta hem lappar där vi ska redovisa vilka dagar och tider barnen behöver vara där. Det brukar alltid stå på lapparna att det är viktigt att fylla i långt i förväg så de kan planera för mat, vikarier etc. Något att tänka på. Jag fick själv lite sura miner en gång när jag i sista stund tog ledigt på ett lov när jag tidigare meddelat att barnen skulle vara där heltid.

Sofia

Anonym sa...

Är förskollärare och kan inte annat än att gratulera dig till att kunna ha din underbart söta Bea hemma så som du har. Njut av henne, tiden går alldeles för fort.
Hon är lyckligt lottad!
Kram
Britt

Anonym sa...

Lagom är bäst...men det kan ju vara bra om hon vissa dagar kan vara där längre. Jag jobbar inom sociala myndigheter med barn och familjer, och har upptäckt hur otroligt viktigt det är idag att i tidig ålder lära sig samspel och att få en grupptillhörighet. Jag tror inte på för mycket curling. I dagens samhälle, det krävs mycket eget "skinn på näsan". Men som sagt, lagom är bäst, och närvarande föräldrar är det allra viktigaste för ett barn! Tror nog att dina barn mår mycket bra oavsett! KRAM

Anonym sa...

Hejsan! Det här är en fråga som ligger mig varmt om hjärtat! Jag tycker om jag ska vara helt ärlig att många barn tillbringar på tok för mkt tid på dagis, medtaget det faktum att allas situation ser olika ut! Många gömmer sig bakom argument som att de inte har möjlighet att jobba deltid för de får ändå göra ett heltidsjobb men då med mindre lön pga arbgivaren inte ersätter deras frånvaro med ngn annan eller att de helt enkelt inte anser sig ha råd att jobba några procent mindre. Men pengar till resor, renoveringar, nya bilar etc finns det såklart. Säger inget om detta men sluta göm er bakom olika orsaker och säg som det är istället; man föredrar pengarna framför tid m barnen , det är jobbigare att vara hemma med barnen än att arbeta osv.. Idag är man konstigare om man tycker som jag än tvärsom, märkligt att vi inte kan tänka mer på barnen som vi satt till världen ! Så Petra , som du förstår tycker jag att du gör helt rätt i att tillbringa så mkt tid du kan med alla dina skatter, tids nog finns så mkt annat de vill göra än att vara med mamma o pappa:). Sen hade förskoleläraren som skrev en bra poäng i att det kanske händer lite mer skoj för henne på förmiddagen på dagis!:) Våra barn har varit hemma helt till de var 2,5 år och går nu vid 4 och 6 års ålder 2-3 dagar i veckan, kan säga att vi inte är några krösusar utan har prioriterat så här under småbarnsåren. Kramar från en mamma som har som motto att barnen ska tillbringa mer tid hemma än på förskolan varje vecka!

cruella sa...

Jag kan tänka mig att personalen kanske ser en viss struktur som viktig. Som någon skrev ovan, att kommer på förmiddagen med samling och pedagogisk verksamhet om man nu ska ha korta dagar.

Jag tycker inte att man ska se barnomsorg som ett nödvändigt ont och barnpassning utan som en god verksamhet som barnen går på för sin egen skull. Att vara hemma är också utvecklande och mysigt, men jag reagerar mot det jag ofta hör, att man inte kan ta barnet från förskolan fort nog. Är det bra i tre fyra timmar är det säkert bra i fem sex också.

Anonym sa...

Hej!

Du gör helt rätt! Det jag störde mig på när jag fick mitt andra barn var alla dessa mammor som var hemma med en bebis men ändå stressade iväg med en trött storasyster/storebror till dagis. Vi är inte nöjda med föräldraförsäkringen för vi vill vara hemma länge men ändå släpar vi iväg barn trots att vi är barnlediga! Irriterande! Jobbar dessutom själv med ungdomar som är extremt skoltrötta i tidig ålder - kanske har det att göra med att de varit på institution sedan de var 1, 5??

Anonym sa...

Hejsan
Den tiden du Bea är i förskolan är bra om den passar er.
Jag arbetar också i förskolan och kanske är det så att de barn som är korta dagar ( och ledig då och då) kan, jag säger inte att det är så, få lite svårare att ta sig in i gruppen och få kompisar.
Om detta passar dig och Bea är det bara att njuta och ta vara på den här korta tiden.
Lycka till
Lena

Anonym sa...

Hej! Vad dumt av personalen att säga att det är synd om din dotter, jag tror som tidigare kommenterade att de nog vill att föräldrar håller sina scheman. Här på förskolan måste man lämna schema minst 2 veckor före ifall man går på timtid eller har olika tider. Personalen vill kunna planera sina dagar, man får inte va tidsoptimist om man jobbar med människor ;)

Anonym sa...

Jag pluggar och hade min treåring på dagis 2-3 dagar i veckan 9-15. Men eftersom hon tyckte det var jobbigt med dagis och hade svårt att komma in i gruppen ordentligt så bad pedagogerna om att hon skulle gå fler dagar i veckan. Efter det fick hon vara där mån-tors 9-15 och det blev lite bättre för henne. Nu kanske det inte är av den anledningen de har bett dig att låta henne gå mer på dagis men om allt fungerar bra som det är nu så skulle jag fortsätta så. De är ju fortfarande ganska små.

mitt liv som jag sa...

Åh nej, jag kan ju aldrig tänka mig att hon behöver vara där mer än hon är. Det bästa är väl såklart att få vara med sin familj!

Må så gott!
Kram Jennifer

Lotta sa...

Är förskollärare & arbetat med detta i snart 25 år.TA VARA PÅ TIDEN med dina Älskade barn.Denna tiden får man aldrig igen <3. Det kommer en tid då man måste lämna/ när de börjar skolan.Om hon hade haft svårt att komma in i verksamheten efter att inte vara där regelbundet så , ok då kan jag förstå personalen.Man märker om barnen har svårt för att inte ha rutiner, att inte komma in i rutinern på förskolan.Men verkar inte som om din dotter har svårt för detta.Det är DITT /ERT barn, det är NI som förvaltar hennes tid.Ta vara på den tiden tillsammans.Kram ha en sköööön lyxig helg med era ägodelar.

Anonym sa...

Jag skulle göra allt för att få vara hemma med barnen mera. Men alla är inte födda med guldbyxorna och får alltså kämpa för varenda krona. Jag fick mina barn tätt och lät den äldsta vara hemma och inte gå på "dagis" trots att han fick det. Men man måste ju få in pengar för sitt levebröd och jobben kan man inte välja och vraka mellan. blir lite ledsen när nån skriver att vi som låter våra barn vara långa dagar på dagis resp skolan inte vill umgås med sina barn. Dra inte alla över en kam. Det finns dem som inte har dem valen.
Hade jag kunnat så hade mina barn fått vara hemma när jag själv tyckte.

så med andra ord. du har det väldigt bra petra.

Linda sa...

Jag är hemma med min ettåring och hans storasyster som fyller fyra i sommar går 15 timmar i veckan, alltså fem timmar om dagen i tre dagar. Det är perfekt för då är hon ledig måndag och fredag.

Rosi sa...

Jag är lärare i förskoleklass och barnen har sin sista tid innan skolan utan skolplikt. Jag tycker att du ska passa på och njuta för tiden går fort och dessa dagar får man inte igen. Önskar er alla en riktigt mysig helg tillsammans

Anonym sa...

Även jag arbetar som förskollärare, håller med ovanstående kommentarer från de andra förskollärarna!

Passa på att vara med dina små så mycket du kan Petra, småbarnsåren går så fort och kommer inte igen!Det är inte synd om Bea, föräldrarna är de absolut viktigaste personerna i ett litet barns liv!

Någon ovan kommenterade att hon upplevt sur personal då hon tagit ledigt med kort varsel på ett lov. De flesta förskolor idag (kommunala iallafall) sliter med sträng budget och kämpar för att hushålla med knappa resurser. personalen kostar allra mest. Verksamheten och personalens schema är planerade efter barnens tider för att skapa en så bra verksamhet som möjligt. Om många barn tex vid skollov plötsligt blir lediga när de anmält barnomsorg är det naturligtvis toppen för barnen men kan vara frustrerande för verksamheten som har bemannat med personal efter antalet barn. Personalen vill ju självklart också planera sina liv och ledigheter och vill kanske inte bara ta ledigt hux flux för att det droppat av med barn. De knappa resurser som förskolor har idag behövs fördelas på rätt sätt vilket bla innebär att bemanna efter barnantal.

Och Petra, prata med personalen och fråga hur de menar om något låter konstigt, förmodligen kan ni tillsammans komma fram till vilka tider som passar bäst för Bea att vara på förskolan.

Njut av all ledig tid du kan få med dina små Petra!
Trevlig helg!

Therese sa...

Hej! Måste börja med att säga att du har en jätte fin blogg!

Alla barn är olika, man vet som förälder vad just mitt barn behöver och mår bra av.
Tycker det verkar lustigt av personalen och ifråga sätta ditt beslut.

Du verkar var en sådan klok person så du vet nog vad Bea behöver och mår som bäst av.

Mys Fredag!

Monica sa...

Hej Petra
Våra barn går inte i repris..njut av varje stund som ni får tillsammans..bättre start kan man väl inte ge sina barn..gjorde själv så när min son var liten och det är jag tacksam för..
Kram Monica

Anonym sa...

Jag tycker du ska njuta av att ha henne hemma, det är det allra BÄSTA för henne. Jag har oxå mina små hemma. Tycker det är en konstig kommentar från fröken, hon är nog bara avundsjuk, hon kanske inte kunnat göra detsamma med sina barn. Dom hinner med stress och lååånga dagar framöver när skolan börjar. Stå på dig och njut av lilla Bea!
Kram

Anonym sa...

Hej!

Arbetar själv på förskola och blir så glad när man får höra att det finns vissa som VILL ha sina barn hemma mycket. Vi dyker tyvärr på väldigt ofta barn som går långa dagar och får nästan aldrig vara lediga, och att föräldrarna tycker sina barn är för jobbiga att ha hemma. Barn kan absolut vara jobbiga ibland, men har man valt att skaffa barn måste man också ta sitt ansvar. Barn mår inte dåligt av att vara hemma "för mycket" med mammma eller pappa. Passa på medan du kan, skulle själv önska att få mer tid med mina barn. Man får aldrig tillbaka den tiden! Tycker du gör helt rätt!

Hälsningar Jessica

Johannsa sa...

Jag har också haft min busunge kortare dagar på dagis, plus att han började inte förrän han var en bra bit över två år och det har varit toppen! Han kom hem pigg o glad och vi hann umgås ordentligt varje dag! Men nu är han 3,5 och har börjat haft det så roligt på dagis att jag inte har mage att hämta honom ifrån det roliga alltför tidigt! Så nu går han 9- 15.30 varje dag förutom fredagar då det blir "kortdag" och är hur nöjd som helst! Men att vara med sina barn är ju det bästa som finns så jag önskar verkligen alla föräldrar att kunna ha sina barn på dagis så länge som just passar dem men jag förstår inte dem som kan vara hemma mer och inte är det! Gör som ni känner passar er!!! Kramar / Johanna

Anonym sa...

Jag skulle gärna haft mina barn hemma. Urmysigt om man har pengar som ni. Men inte om man bara har möjlighet att lek & pyssla med kottar.