söndag 16 september 2012

SHADES OF GREY

.
.

.



.
Tuuusen nyanser, men vilken är den bästa???







Tjingeling snyggingar!




Söndag har vi idag och idag är det minsann målardag! Eller kanske "provmålningsdag" för här står jag med tio burkar med olika grått och kan inte bestämma mig för vilken....Den ska vara ljus och kall men inte för kall men absolut inte åt det röda eller beige. Den får inte heller vara lila men kanske lite grå-stål-blå. Ska kännassoft och  elegant och inte stickig... Haha, det vore lättare om det bara fanns en eller två grå! (fast fy så tråkigt;)





.
.


Viktigt att kolla färgen i olika ljus också. Väldigt skillnad på lampljus, skugga eller sol (ovan syns en grå färg i morgonsol och då blev den nästan lila!)


Kanske har ni söta bloggisar tips på en riiiktigt snygg grå!? Någon som ni känner att ni blev otroligt nöjda med (Eller kanske varna för någon som absolut inte blev bra;)



.

Så tog jag in maffiga fikonträdet (eller H tog ner det för det är supertungt) när vi nu börjat plocka in utemöblerna och satte det i en House Doctor-kruka jag lånat hem av My Tivoligirlsen (i vårt ödsliga vardagsrum) Det är ju bara hur snyggt som helst men nästa stora fråga - klarar sig fikonträd inne på vintern!?! Någon raring som vet?? (oh my vad jag frågar er mycket idag, men jag behöver verkligen era tips:)



.


Fiiint med fikon:)




Nu ska jag ställa penslarna i blöt och sätta på mig köksförklädet istället och göra i ordning tortellinigratäng till lunch! En av skatternas favoriträtter (och det är riktigt gott och en av få rätter jag gillar att ha ketchup till - mums:)




Ha en riktigt skööön söndag alla!



KRAM





.

44 kommentarer:

Att vara någons fru sa...

Du. Jag bara vet att du kommer hitta den petra-fekta grå. Så det så.

lyckobo sa...

Testat NCS S 1000-N eller NCS S 1500-N? Snygga neutrala gråa! Lycka till med valet!

Anonym sa...

Hej! Nej,Du kan nog inte övervintra fikonträdet i vardagsrummet,det kommer snart att tappa alla sina blad (oavsett var det står) och värmen inomhus är för hög för den känsliga kompisen som vill ha 10-12 grader för att må bra. Lycka till!

Anonym sa...

Kanskje en helt ren gråfarge - som nevnt med fargekoder over her også.
Rene gråtoner vil vanligvis virke litt blå/stålgrå.
Min oppskrift er å blande meg fram på egenhånd til den fargen som fungerer i all slags lyssetting - og deretter få den målt opp med kode hos fargehandleren, sånn at jeg enkelt kan få tak i samme farge igjen.
Men det tar jo litt tid...
Det blir nok fint hos deg uansett -
ha en fin søndag :)
Lise

Nordhem sa...

Har precis köpt ett fikonträd o enl affären sa de att det klarar sig inne men om man vill att det skall sätta frukt så måste de får stå i helmörker o lite svalare en period i vinter, ned i källaren alltså, i det mörkaste hörnet..

PIAZZAN en inredningsblogg sa...

fikonträdet blir nog väldigt svårt att klara inne..men man ska aldrig säga aldrig ..*ler.

och du...hade ju lyckan att få delta i din fina Emmas bloggdag igår...och hon pratade så gott om dig ..där har du verkligen en fin vän!! ( och hon är ju själv otroligt härlig)


Kram

Pernilla På Piazzan

Bodil sa...

Hejsan!
Kan inte hjälpa dig med svar på frågorna. Avundas inte när du ska välja vilken grå efter det finns så många val. Lycka till med det.
Vi har olika grått i vårt hem men det är inte samma produkter som i Sverige.
Ha en skön söndag!
Kram från andra sidan plurret.

Anonym sa...

Fikonträdet verkar vara svårt. Hoppas att du kanske kan få ett litet tips där hur man övervintrar det. Verkligen häftigt med ett sådant träd:)Förstår ditt Grådilemma, jag skulle få nippran:) Fast grått av det ljusare slaget kanske är lite lättare när man ska lägga till lite fina stilleben, det syns mer då kan jag tycka:) Ha en riktigt fin höstdag! Kram Sophia

Anonym sa...

Hei du søte!
Du er bare sååå underbar flink med farger, mote og interiør :)
Et lite tips fra meg er kanskje å kikke inn til den norske bloggeren "Herman Gran"..... hun har noen herlige gråfarger syns jeg.
Masse lykke til, klem fra Bodil

eastcoastmom sa...

Om fikonträd: jag övervintrade vårt lilla fikonträd som vi hade i CT inomhus, i matsalen, det tappade alla blad men framåt våren kom knoppar och det var fint igen när jag ställde ut det på våren. Blev nåt enstaka fikon också.

Hälsningar från Madrid - där vi nu har fikon i ett stort träd utanför huset!

Kamilla sa...

Ja det där med grått är inte helt lätt! Jag minns en gång jag skulle måla grått i mitt vardagsrum, åkte iväg till affären o valde en nyans, som såg himla bra ut på den där lilla provlappen! Så, åkte vi hem och målade hela rummet!
Det blev ljusblått!
Iväg till affären igen, och tittade på det som nu inte såg blått ut, åker hem och målar, då blev det lila!
Nu tycker jag om lila så det fick va så liksom!

Nu bor jag inte där längre, men har även här i huset målat grått! Men valde då med omsorg och lärde mig hur färg beteckningarna fungerar, och vill man ha grått så ska man välja de nyanser som inte har någon inblandning av rött eller blått,,,eller något annat! hi hi
Lycka till, grått är alltid gångbart och passar ihop med allt annat!

Sofia sa...

Vi har nordsjös white orchid 1133 i kök och vardagsrum. Väldigt fin men som sagt skiljer det sig på kvälls och dagsljus.. Mkt mer grå/blå på kvällen men jag är väldigt nöjd!
Har ett fikonträd från förra året som förvarades i en matkällare med fönster. Det tappade alla blad men fick nya när det togs ut. Fick även frukt på det :)

Lycka till!!!

Anonym sa...

Hej,
Vi har en grå färg i hela vardagsrummet som är drygt 40 kvm i 1500N. Det är en bra färg då jag inte heller ville ha den bruten åt varken gult eller rött. Den är neutral och snygg!

Anonym sa...

NCS S 1500-N.

Anonym sa...

Vi har grått i vardagsrummet, var inte vi som målade men hade nog aldrig fått lika bra själv känns det som. Den perfekta gråa, men nog inget för dig för denna är en "varm" grå färg, ganska ljus. Absolut inte åt lila, blått eller rött - snarare lite lite dos av olivgrönt? Kan det vara det? :)
Väldigt fin är den iaf, ska bli spännande att se vad du hittar för nån!

Anonym sa...

Och förresten, du skulle skrivit "50 shades of grey" i rubriken, haha. Hade fått många att sätta kaffet i halsen :P

Anonym sa...

Hej!

Jag har en perfekt grå färg som vi upptäckte när vi testade oss fram i vårt förra boende. Vi blandade Landoras färger Sidengrå och Vit (vanlig obruten vit färg) i lika delar och fick en ljus ljus grå nyans som funkar jättebra till alla andra nyanser av vitt eller grått. Men färgen blir ljus så vill man ha mer grått får man kanske ha 2 delar grått och en vit. Ringer man Landoras kontor så får man NCS-koden på den sidengråa färgen och kan sedan köpa annat märke om man vill det.

Ang fikonträdet så har jag för mig att Daniella Witte övervintrar sitt träd inomhus.. (?)

Anonym sa...

Hej! Jag vill bara rekommendera att använda limfärg på väggen! Jag har det i vardagsrummet och det är HUR fint somhelst i alla slags ljus! Fast jag har vita väggar men det går säkert bra att bryta med naturliga pigment. Kör på limfärg!

Josefine Betonggruvane sa...

Ett fikonträd måste jag allt slå till på!

Drömmen om ett hus på landet sa...

Har ett fikonträd...men sätter ut det i garaget det finns ingen värme där men är mellan två hus så det blir inte jättekallt ändå... Lycka till med färgen...
Jeanette

Lotta sa...

Vi har Alcros "Fjäder" i vardagsrummet och är jättenöjda. Vi började att måla med "Silverpil", men den blev alldeles för mörk och lite åt det bruna hållet. Så Fjäder är mitt tips :) Det kommer bli jättefint! :) Lycka till!

Home of m sa...

Är själv inne i grå färg valet, svårt! Ska bli spännande och se vilken du väljer.
Kram

sofia PR sa...


Gå med din beskrivning till Alcro! Finns inget finare än "puder", burken man får färgen i är ju även värd ett alldeles eget inlägg!! Vill även nämna att jag sprungit på fantastiska mattor, så kika in om du fortfarande kikar..

/ Fin söndag på er! Sofia PR

Anonym sa...

Vi har en ljust grå färg i hela vårt hus som drar åt det ljust grå hållet som heter Reflektion, mycket snygg och ljus men jag vet inte hur mörkt du ska ha. Det värsta med att hitta en bra grå är att inte få det blått, så lätt att känna blått och inte grått. Du gör rätt som provmålar väggen i rätt ljus. MIn svägerska ville ha grått i köket, det är mer blått kan jag säga. Färgprover på papper är inte att lita på alltså, det gjorde hon. Lycka till! Kram Kamilla

Tree sa...

Choosing the right gray is hard!
These sites might help.

A Perfect Gray

Shades of Gray - Gray Paint - House Beautiful

How to Pick the Right Gray - Houzz




jessika sa...

Hej
Jag går också i grå tankar. Har hittat en fin som Alcro har. Den heter betong, bara namnet får igång mig;)
http://www.alcro.se/adgrey.aspx

Apropå fikonträd så kan du övervintra dem på två sätt. Antingen kallt, mörkt, frostfritt men inte över 5-7 grader eller så förvarar du dem i exempelvis i ett uterum, kring 10-12 grader. ljust och lite fuktigt. Som de har i sin hemma miljö på vinterhalvåret.
Hoppas du lyckas. Hälsningar/jessika

fam gab sa...

Hej Petra!

Maken min är målarmäster med eget företag, och är rett så god på färger. Han har tittat på bilderna från ditt vardagsrum och rekommenderar ut i från det du beskriver att;
BLANDA 50/50 NCS S 1500-N OCH NCS S 1002-B.
Få personalen i affären att blanda färgen.

Lykka till, kram från Oslo :-)

Anonym sa...

Vi har haft grå väggar (med inslag från det gröna hållet) i flera år men nu i somras målade vi om till vitt och det blev så mycket ljusare. Gråa väggar kräver (enligt mig) fönster från många håll för att det inte ska bli dystert. Vi hade inte tillräckligt med fönster för att färgen skulle komma till sin rätt. Tror att det handlar mer om ljusinsläpp än vilken gråfärg man väljer.
Lycka till! Snyggt kommer det säkert bli iaf.
Carro i Uppsala

Ninelin sa...

Vi har målat om hemma och använt grått till väggar och vitt till snickerier. Jag ville ha en varm grå utan att den blir för mörk.
Valde S 1002-Y till väggarna och S0502-Y till dörrarna.
Det blev väldigt fint, supernöjd :-)

Simplicity sa...

Min grå i allrummet, Nordsjös Grå Sky är sååå fin tycker jag. Perfekt i väst/norr läge! Nä de får inte vara för varma! Hua!
Och vårt fikon har klarat sug inne :) ibland tappar det blad, men kommer igen o igen ;)
Ha det gott snäckan!
Kram jannice

Signeratjustina sa...

Hej!

Kolla den färgen som Jannice/Simplicity har i sitt vardagsrum.
Tycker den ser väldigt trevlig ut men sen vet man ju aldrig i just det rummet man ska ha det själv.

Den heter Grå Sky och kommer från Nordsjö.
Lycka till!

Kram Justina

challan sa...

Har precis som du mycket TineK och Day hemma. Efter mycket letande efter den perfekta grå så hittade jag till slut en grå färg som jag är sååå nöjd med och som gör sig väldigt fint till övrig inredningen.
S1502-Y50R

Lycka till!
/Lotta

challan sa...

Har precis som du mycket TineK och Day hemma. Efter mycket letande efter den perfekta grå så hittade jag till slut en grå färg som jag är sååå nöjd med och som gör sig väldigt fint till övrig inredningen.
S1502-Y50R

Lycka till!
/Lotta

Pindus sa...

rekommenderar också fjäder, hade den i ett kök o i en hall i förra boendet, där kom ljudet in via köket o sen till hallen och färgerna i rummen upplevdes helt olika. Målade med den i hallen i nytt boende o det kändes ljusblått o jag grät ;) men nu har jag vant mig o det är grått :)

Pindus sa...

rekommenderar också fjäder, hade den i ett kök o i en hall i förra boendet, där kom ljudet in via köket o sen till hallen och färgerna i rummen upplevdes helt olika. Målade med den i hallen i nytt boende o det kändes ljusblått o jag grät ;) men nu har jag vant mig o det är grått :)

Anonym sa...

Hej!
Vi har i vardagsrummet S 2005-Y20R super bra=)
kram Leena

Thelma Louise sa...

N-1000 veldig fornøyd med den. Brukt den flere
Steder, hos oss og utleie, leietaker flyttet og
Måtte ha fargekoden og malte i sitt nye hjem. Hele
Tall er rene grå. Lykke til...

Thelma Louise sa...

Eller er det N som står for ren grå ? :-))

Anonym sa...

If there is a shade of blue, it might bee very blue on the wall. Trust me, I know :) Neutral is the best choice

Sanna

Anonym sa...

Hej,kan du inte delge oss receptet på tortellinigratängen? Letar febrilt efter nya recept som mina 3 barn kan gilla!

Kram
Maria

Anonym sa...

Jag trodde att jag skulle bli komplett galen!!! Jag letade hur länge som helst & köpte hem ett onämnbart (för min man ..) antal prov burkar grå nyanser.....
Till slut efter x-antal grå hårstrå hittade jag den ultimata nyansen, alldeles alldeles perfekt! Den skiftar i nyans hela tiden m årstid & ljus, ibland ser den grå ut & när ljuset faller i en speciell vinkel så ser den nästan vit ut...
& till det målade jag alla golvlister svarta m griffeltavle färg..... ALCRO Kashmir helmatt nr:...NCS S 2002-Y

Anonym sa...

Vi har 2005-Y20R i ett stort vardagsrum med fönster åt flera väderstreck, den upplevs rätt så neutral grå. Trivs bra med den! Har haft 1502-Y den ser för gulgrå (ofräsch) ut tycker jag. 1500-N "ska" ju vara neutral, men drar åt blått. Mitt tips är att bestämma om du vill att den grå ska dra åt blått, grönt, gult eller rött och välja NCS kod därefter.

Henriettæ sa...

Gammalt inlägg, jag vet, men jag hittar inget nyare varken när jag söker på "grå" eller "vardagsrum" på din blogg, eller bland taggarna. Så jag hoppas detta kommer fram till dig i alla fall! Eller om du kan svara på det i ett "Frågor och svar"-inlägg, hittar bara äldre sådana när jag söker också.
I vilket fall, så undrar jag hur det gick i jakten på den grå färgen? Jag vill också ha en i vardagsrummet som inte är för mörk, och som ör lite "krispig" (hihi!). Hur gick det för dig??

Henriettæ sa...

Hur gick det - hittade du någonsin en bra grå nyans? Jag är också på jakt, nämligen! Har du visat någon bild på det?
Sökfunktionen är inte så bra på bloggen tyvärr, så oavsett om jag säker på "grå", "grått" eller "vardagsrum" så får jag inte upp något nyare inlägg än detta - och jag VET ju att du har lagt upp foton från vardagsrummet efter detta, men jag kan inte hitta dem. :( Så jag frågar här istället och hoppas att kommentarer även på gamla inlägg kommer fram till dig! Eller om du kan svara (gärna med bild!) i en "Frågor och svar"!
Tack!!