måndag 8 oktober 2012

BESVIKEN PÅ ENGLESSON

.
.


Samma tyg som blivit utsatt för dagsljus och som inte blivit det...
Hej nya vecka!Mår ni bra vänner!? Här är det bara bra i solen förutom att jag är lite, morrr, "småsur" denna morgon. Småsur på det stora klassiska svenska möbelföretaget Englesson.. Jag har ju en stor vit Howardfåtölj från dem. Eller "hade en stor vit Howardfåtölj", den är numera fult nikotingul-aktig istället för kritvit. Den har inte smutsats ner av några skatter eller så, nej nej, utan har bara med tiden blivit gulare och gulare och guuulare. Jag har verkligen varit jätterädd om fåtöljen. Har lämnat in den på kem två ggr men ingen skillnad och då kontaktade jag Englesson och frågade om detta och fick ett kortkort svar att "fåtöljens tyg är optiskt blekt" och blir alltså helt enkelt gult av ljuset (obs, den har inte ens stått i direkt solljus någon längre tid) och så var det bara och citat "vi har ingen möjlighet att hjälpa dig". Betalde över 10 000 kronor för vad jag trodde var en kvalitetsfåtölj och nu har jag en gul fåtölj och Englesson har alltså ingen som helst möjlighet att hjälpa mig med att få en tre år gammal fåtölj att bli en fin fåtölj igen. Är inte det märkligt? Att mörka tyger bleks i direkt solljus vet de flesta men att tom dyra vita tyger blir gulare och gulare av dagsljus visste jag inte. Nu vet jag det och nu vet ni det och fy vad ledsen man blir.


Nu ska jag ut och gå på lunchen och försöka bli på bra humör igen!KRAMPsst, Är det någon söt en som vet om man kan bleka tyger opitiskt och i så fall var? Eller om man kan lämna in ett möbeltyg och få det färgat någonstans? Bär emot att beställa ett nytt för ex tusen kr från Englesson nämligen...Kan också berätta att Miotygerna som satt på resten av möblemanget och som kostade mindre än hälften höll färgen dubbelt så bra. /Sverker-P
51 kommentarer:

Miss Tess sa...

Usch vad tråkigt och så himla dålig kundtjänst! Har tyvärr inte några tips till dej men nu vet man ju iaf. var man inte ska shoppa sin any möbler iaf. Jag som faktiskt hat tittat på just Howard.

Hoppas det löser sig och att tyget blir fint igen!

Pepp och kram

Anonym sa...

Amen fy så trist. Med dagens snabba medier borde inget företag bemöta kunder så!
Kram från France

Anonym sa...

Jag skulle också morra över liknande! Hoppas någon sköning här kan hjälpa till med något bra tips!! kram

Anonym sa...

Jag skulle också morra över liknande! Hoppas någon sköning här kan hjälpa till med något bra tips!! kram

Att vara någons fru sa...

Ha ha ha nu svettas dom på Engelssons marknadsavdelning :D

mrs Sessan för Lifestyleblogs.ser sa...

Det där hade jag blivit SKOGS TOKIG PÅ. Gulnade möbler eller väggar (sistnämnda vet jag allt om för byggherren målade fel färg på våra väggar) är det fulaste som finns!!

Ingen önskar väl en GUL soffa eller stol om man köpt VIT. Kör det till konsumentverket Petra för om detta är vanligt så skall det upplysas om när man köper anser jag.

Det där vad riktigt BAD för Engelsons & en repa i lacken.

Lena - gott för själen sa...

Men fy vad tråkigt, hörru' Sverker! Det där är verkligen inget man ska förvänta sig av den prisnivån! Har tyvärr inget tips.

Lycka till. Kram Lena

Ellan - Livet hos Ellan sa...

Ha ha ha! You go Sverker! Det trodde man ju faktiskt - att de skulle kunna hjälpa till när deras produkter inte håller för det man tror är dagligt bruk! Att ha en fåtölj i ett mörkt skyffe är väl inte meningen att man ska... eller?

Isa sa...

Jag Älskar ditt hus Petra!!

Måste bara fråga, vad har du för tv bänk??

Har jagat efter den rätta nu men inte hittat.

/Isa

Annan sa...

Och där känner jag att om Engelsson inte har bättre kundtjänst än så, så var det ett lätt beslut att beställa det nya vardagssrummsmöblemanget från en annan leverantör...

Hoppas du hittar någon som kan bleka om tyget åt dig.
Kram

Mary - m.ade b.y m.ary sa...

Hahaha jag döör vad bra! Ja nu kallsvettas dom nog på Engelsson..och gör dom inte det så borde dom iaf göra det. Enormt tragiskt med deras bemötande och jag förstår precis vad du känner. Köpte en soffa från Ire för 20 000 och den blev, och är fortfarande, helt sned i sittdynorna efter 3 år. 3 år 20 000..känns inte helt stabilt :S Inte som att vi suttit och gnidit med bakdelen på ett och samma ställe men nog visst sitter man och tiltar som ett annat fyllo när man sitter på vissa ställen. Noterar att det itne blir ngn Engelssonsfåtölj inte. Tack för den ärliga recensionen!

Kram Mary

Anonym sa...

Kan du tvätta överdraget själv så skulle jag testa Back to white.
http://www.johnwall.se/sv/artiklar/miljo-rengoring-stad/textilfarg-allfarg-blekmedel/textilblekning-back-to-white.html

Funkar!
Det blir dock inte kritvitt utan mer varmvitt.

Take care :)
/A


Anonym sa...

Hej!Usch vad tråkigt.:( Jag hade gått tillkonsumentverket.Det är så dåligt av dom att inte hjälpa dig. Annas har jag ett tips att pröva VANISH OXY WITE eller bleksalt.Jag använder själv det på min vita överdrag till soffan (göteborg) från ikea.Stor kram.nina

Maria sa...

Vad trist med din fotölj! jag har också råkat ut för något liknade från Englesson nyligen. Vi köpte ett nytt matsalbord, vitmålat. Efter första middag var det fläcker som "ätit" sig in i färgen och inte gick att få bort (sås och rödvin. Jag kontaktade dem via telefon och via mail, nonchalant bemött i telefon och inget svar alls på mail. Har man köpt ett (relativt) dyrt bord, måste man väl ändå kunna äta vid det? Men nej då, man ska använda duk eller underlägg, vad svaret jag fick. Så nu har jag totalt bojkottat Englesson, ett varumärke som jag tidigare värderade högt. Din berättelse förstärker den bilden. Kram
Maria

Johanna sa...

Hade blivit tokig! Nu får Engelsson skylla sig själv då många av Sveriges inredningstokar läser din blogg!!

Kram Johanna

Nina sa...

Usch och fy för dålig kundservice.
Jag köpte en soffa i maj i år - en howard från Nilssons möbler i Svedala. Tyget har blivit jättestort på alla sittplymåerna och veckar sig med ca 15 cm tyg som är över så att säga. Det enda svar jag får är att om man gör tyget mindre så kan det spricka. Vilket skitsnack rent ut sagt! Så himla arg är jag. Hoppas du får hjälp, det får du nog Petra. Vi andra utan blogg får bara stå ut! ;-)

Lycka till! Kram Nina

Anonym sa...

Ojoj, for en elendig kundeservice.
Jeg har den samme stolen med fotpall selv, men den ble kjøpt for noen år siden og har i ettertid fått nytt slipcover i hvit lin, og nå snart i grov, naturfarget lin. Kanskje du kan levere inn trekket hos en møbeltapetserer og få dem til å sy et nytt trekk for deg? De er iallfall profesjonelle hva stoff gjelder, og kan helt sikkert anbefale deg et stoff som ikke gulner.
Englesson burde legge seg flate, det holder ikke med den forklaringen de har gitt deg - et hvitt stoff skal ikke gulne såpass mye over tid, og isåfall burde det vært opplyst med store bokstaver når du kjøpte stolen. Det er absolutt reklamasjongrunnlag.
Håper det ordner seg for deg.
Lise

Anonym sa...

Hahaa, du lär nog få ett nytt tyg snart med tanke på hur många som läser din blogg och hur mycket badwill detta är för dem...Bra att du är ärlig även med medaljernas baksida, det hjälper oss andra i möbelvalet ;)

Go girl!
/Jenny

Brunkullan med Mosipperötter sa...

Men va?
Trodde Engelsson var lika med kvalitet...Inte ens IKEAs tyger gulnar ju!

Skulle det fungera att bleka med klorin tror du?
Inte så miljövänligt kanske, men köper man vitt, vill man ha vitt och inte nikotingult..

Fast för de priser Engelsson har, tycker man att de ska kunna ha bättre service, och helt enkelt erbjuda nytt tyg, eller att bleka det du redan har.
Å andra sidan blir det ju samma typ av tyg om du får ett nytt, så det gulnar kanske ändå?

Man tycker ju också att de kan upplysa kunden muntligt om att det vita tyget gulnar med tiden. Då har man ju som kund val att välja annat tyg, tycka att det spelar ingen roll eller helt enkelt köpa sin möbel någon annanstans!

Och hur svårt ska det vara att använda sig av tyger om håller sig vita!? Är de blekta på ett mer miljö ovänligt vis då?

Trist hur som helst.
Hoppas de förbättrar sin kundservice och ger dig ersättning!

Kram Susanne

Anonym sa...

Fy så dåligt. Om jag köper en vit fåtölj så skulle jag räkna med att den också förblev vit (om jag inte själv fläckade ner den såklart). Tror ingen som köper något vitt vill att det plötsligt ska förvandlas till en gul nyans och att det ska vara ok! Jag tycker det är falsk marknadsföring.

Sofia

Anonym sa...

Tror att vita tyger blir gulare med tiden, jag tror det är något kemiskt både i luften och att du tvättat dom tidigare, prova ett vitt linne som är nytt och lägg bredvid ett som du tvättat några gånger ska du få se!!
Men tråkigt är det att det inte håller nyansen vit/vit. Jag har en Jennylund från IKEA som hållit sig vitt.
Kram Anna

Anonym sa...

Hej igen P!
Nu får du ta och svara påfrågan om bänkskivorna!!!!:))
Kram Annsofie

House of Philia sa...

Bänkskivorna är målade med Jotun sidenmatta oljefärg i färgen svart!

KRAM

P

Ida sa...

Låter inget kul! Synd att dem inte är ett dugg tillmötesgående:/ låt nu inte detta förstöra din dag! Tänk på allt det fina du har möjlighet att ha omkring dig- alltifrån fina möbler, ett ljuvligt hus, men framför allt; en hel och frisk familj! Då kan det i det stora hela kvitta om man har en lite gulblekt fotölj! Hoppas det löser sig för dig utan att det får ta alltför mkt dålig energi ifrån dig! Kram från en trogen läsare :)

Cecilia sa...

Sjukt irriterande. Man tror ju att man någonstans får valuta för pengarna när man köper dyrare möbler. De borde ju ha någon form av garanti på tygerna. Hoppas verkligen att någon har ett supertips till dig så din fotölj blir vit igen. Kram

livinganddreams.blogspot.com sa...

Vad trist! :( Har en vit soffa från Ikea som hålt sig jätte fin i tyget, då har jag ändå tvättat det maassor av ggn i tvättmaskin själv.
Tyvärr är det inte alltid så att man får vad man betalar för.

Kram Tess

Anne-Lie sa...

Hej hej!!
Gå till konsumentverket!!!Pronto!!!
Min dotter soffa inköpt på ikea gick sönder efter 4år!Hon fick en ny soffa!!!!Det kallar jag service....så anmäl,det skulle jag göra!
Lycka Till!
Anne-Lie

Anonym sa...

Hej

jag skulle kolla tapetverkstad där jag bor o klä om den i vitt möbeltyg från ohlssons jag har det o det är lika vitt som när jag köppte det.

Kostar o klä om men värt det.
Bojkotta möbelbutiken du köppte den på.
Mvh
Lisa

Frida sa...

Tråkigt för Egilsson att de inte visste de pratade med The real house of Philia,(!) en av sveriges mest lästa bloggar. (Kundtjänsten ska ju naturligtvis vara lika bra för alla, blogg el icke blogg.)

Elin - AgnesAmelia sa...

Hmmm - nu har inte Engelsson det lätt :) Nu när det inte hjälpt dig så får ju din stora (inredningsintresserade...) läseskara veta detta men om de hjälper dig efter detta inlägg (missförstå mig rätt - jag vill absolut att du ska få hjälp av dem...) så är det illa det också för då visar de att de endast bryr sig om dig som kund för att du har en stor blogg och inte är något att lita på annars. Dåligt beslut i vilket fall som helst av dem att inte hjälpa direkt...

Elin

Anonym sa...

Ikea lämnar tio års garanti på sina soffor! Höga priser är alltför ofta INTE lika med hög kvalitet el god service. En kompis råkade ut för exakt samma sak med två dyra soffor, men klädde om dem hos ett annat företag. Lycka till!

Anonym sa...

Hej igen!Jo det så att jag kom på att det skulle vart så snyggt tror jag med ett betongskiva över på ert köksbord.Ett förslag bara. kram nina

Anonym sa...

Intressant - har själv köpt två fåtöljer av Englesson modell Paris. Ville efter ett par år köpa nytt överdrag men se de kunde inte garantera att passformen blev bra för de hade gjort om modellen ngt...och då köpte jag den fåtöljen med just den bakgrunden att de kunde göra nya överdrag längre fram då detta var en modell de skulle ha kvar länge. Hmmpf...ngt desillusionerad undrade jag då om jag kunde få beställa överdrag och lämna åter ifall de inte skulle stämma med min fåtölj, men den servicen kunde de inte bjuda på även om de kunde använt 'mina' överdrag på den nyare modellen i så fall till någon. De var dessutom osäkra - visste inte riktigt - vari förändringen bestod??
Tycker också de är oerhört nonchalanta och inte alls serviceminded och slutat gå dit faktiskt!

Anonym sa...

Intressant att man kan måla om bänkskivor i sten!! hade ingen aning..snyggt blev det i alla fall!
Tack för ditt svar.
Kram Annsofie

Anonym sa...

Ja, man blir ledsen när sådant händer, det skall dock inte hända, vare sig med en dyr eller billig vara. Så taktlöst och dåligt av Englesson att bemöta en kund så, bra att veta för inte kommer jag att handla där, trodde att det var ett företag med kundansvar. Har f.ö. en fyra år gammal vit fåtölj från IKEA och den är lika vit nu som när den var ny..

Love Your Homes sa...

Hej,
ett väl så viktigt ämne i inredningens värld som tål en debatt!

För den som önskar kommer här lite teknisk information från en sakkunnig i tygernas underbara värld.

Ett 100% naturmaterial, såsom bl.a. lin, silke, och bomull bleknar av sol och dagsljus. Även fibrerna blir sköra med tiden och tygerna tappar sin styrka av detta. En del tyger t.o.m. spricker efter några år.

Vita tyger som blekts blir gula och de färgade tappar sin nyans. Ofta kan man se fält som har stått vända mot ljuset. Ett ex. är ofodrade gardiner som får en ljus ruta efter glaset. Känns det igen....

Ett vitt tyg som har bleknat och blivit gult är i princip omöjligt att återställa annat än att färga in det i en mörkare nyans. Man kan också pröva att avfärga först, men en sån process skulle jag inte rekommendera att göra själv då rätt starka kemikalier måste användas.

Riktigt bra tyger helt i naturmaterial har en god beredning och tillverkningen är dyrare, vilket också innebär högre priser. Viktigt att tänka på är att s.k. Öko standard använts, utan tungmetaller. Även vid klädtillverkningens massproduktion är detta viktigt.

Just här blir det intressant i möbelbranschen, där konkurrensen är hård och man försöker pressa priserna 'til the limit samtidigt som de vill följa trenderna. Min uppfattning är att de stora möbeltillverkarna många gånger använder sig av en enklare baskollektion av tyger, fast många gånger går det att göra ett tillval på ett bättre och tåligare tyg för ett pristillägg.

Roligt är att sedan några år tillbaka satsar många av textiltillverkarna på naturmaterial blandat med konstfibrer, som gör att tygerna blir starka och tåliga mot just blekning av sol och dagsljus.
Vävningen har utvecklats och kvalitén fortfarande både känns och ser ut som naturliga material.
Alltså, ett gott råd för er som står inför köp av stoppade möbler!

Ull eller blandad ull är annars det absolut bästa att
klä möbler med. Slitstarkt, bleks inte och är brandtåligt.

Till sist, när ni väljer möbeltyg....ju högre Martindale (varvantal) ju starkare tyg, många säljare säger att c:a 30.000 räcker för hemmabruk. Jag rekommenderar dock minst det dubbla, gärna ännu mer! Vi vill ju att även ska hålla för slitage och se snyggt ut länge än några år.....

Kanske någon finner det här användbart?
Hälsningar,
Ingela

rustik charm sa...

Men fy vad trist. Och dåligt att dom inte kan hjälpa dig på ett eller annat vis.

Kram Kristina

InnerOuterBeauty sa...

Nu borde du få en helt ny fåtölj av Englesson efter detta inlägg som når så många läsare!

Anonym sa...

Skittråkigt när sånt händer. Köpte en vit lampa på Mio för några år sedan som gulnade på ett halvår!!! Den hängde långt in i rummet skyddad från sol. Men den kostade bara 700:- Betydligt värre med en fåtölj för 10.000:.!!! Då hade jag ju fått en rabiesutbrott!
Tycker nog att du ska bråka på lite.
Fick för några år sedan liknande problem med 3 ikeastolar. (hade köpt fyra). De skickade 4 NYA stolsryggar utan att de ens hade sett dem, när vi förklarade hur de såg ut. De tyckte att det var lika bra att vi fick 4 ifall det skulle skilja i färg. Vi blev såklart jättenöjda!! /Mvh Madeleine

Anonym sa...

Fy vad tråkigt, stå på dig! Hade själv en vit soffa från EM möbler och den var lika fin efter 12 år, när jag sålde den. Snälla Petra, kan du försöka komma ihåg vart du beställde ramen till Bombay affischen? Har kollat runt lite och hittar ingen som känns riktigt bra. Mvh Linda

Anonym sa...

Bye Bye Engelsson!
Vi är mååånga som läser denna fantastiska blogg!

Anonym sa...

Bye Bye Engelsson!
Vi är mååånga som läser denna fantastiska blogg!

studio karin sa...

Mäh! Vilken kundservice! Optiskt blekt är att tyget är infärgat med blåaktiga molekyler typ, eller fluorescerande ämnen, som lägger sig på det vitguld tyget- och tillsammans blir det gula och det blå som tar ut varann vitt dagsljus... Så för att få ditt tyg vitt igen skall det få sån fluorescerande ämne igen. Tror det finns gamla husmorstrix på detta, med att koka upp vatten och tillsätta soda, sen vatten och tvålflingor och låta tyget bada i. Men va fan, vem orkar det för den här prisklassen??? Kolla hemsidan, och maila direkt till typ vd,eller marknadsavd!! Kram

studio karin sa...

Och länka denna sida när du skriver till marknadsavd.

Anonym sa...

Trist med tyget Petra!!! Men om dom inte är mer tillmötesgående , tycker jag du ska kontakta din konsumentombudsman, hos kommunen.
Har titta på en soffa hos Englesson för 29 000 kr, kan säga att det inte blir nåt köp!!!!
Har nu en hallonröd soffa i ett online tyg från boråswäfverier, som hållt färgen i många år. Var dyr i inköp, men mycket bra kvalitet på tyget.
Så sorry ingen soffa från Engelsson =(

Aratorps Lena sa...

Hej Petra!
Jag är ledsen, men ditt bomullsfodral/gardin i naturmaterial i vitt blir gult med tiden (och oftast tar det inte speciellt lång tid), medan de färgade fodralen/gardinerna blir blekta. Köp gärna möbeltyg/gardintyg i syntetmaterial (eller blandat) om du vill undvika detta... Jag säljer inte Englesson och håller inte dem om ryggen, men detta är en basic info. Bomull är illa, men lin är ännu värre... Jag tror du ska lägga den förtrytelsen bakom dig och tänka på något roligare - det är ju du superbra på! Kram Lena

Välkommen Hem! sa...

Intressant att vi lärde oss nåt nytt idag. Synd att det var du som blev drabbad för detta hade jag inte en susning om.
Vore intressant och se om de hör av sig till dig om ett tag... kan tänka mig att djungeltelegrafen når dem inom kort.
Lycka till!
Kram!

Anonym sa...

Vad skönt för en fattig att höra (som inte har råd att köpa dyra möbler) att det inte är bättre bara för att det är dyrt..
Lotta

Anonym sa...

TIPS!!
Kolla med Callerts i Saltsjö-Boo, en enastående mattvättsfirma som kanske kan hjälpa dig!? De brukar ta emot bilder på det du behöver få tvättat och de ger dig ett uppskattat pris. Nu vet jag ju inte om de kan tvätte möbeltyger, men värt att kolla upp!!

Lycka till!

Anonym sa...

Hej
Även jag har haft problem med Englesson.
Köpte två nya howardsoffor för ca 60 000 kr. De har en klippt sammetsklädsel som är linnegrå. När vi fick soffan var luggen lagd åt olika håll, inte alls snyggt. Vi har lösa övedrag och på stommen satt de dåligt mm. Ringde Englesson och de var inte tillmötesgående. Däremot hjälpte Lilla soffbutiken mig och ordnade ett nya överdrag. Englesson hade en representant hemma som sa att det inte var något fel på tyget men som tur var hade Lilla Soff redan fått ett nytt övedrag till sofforna som jag slapp betala för och de fick nog stå förkostnaden.
Kan tipsa om att det finns stora färgerier i bla borås som färgar in bla möbelklädslar och stora partie, dit kan man skicka klädseln. Jag tycker inte du ska lägga på olika medel på tyget vilket alltid ger fläckar. Kan du ta av klädseln så finns det en påse du kan köpa i affären som färgar gulnad tvätt vit vilket fungerar jättebra. Detta bör du kunna tvätta din klädsel i.
Lycka till

Anonym sa...

Vilket tyg (märke/färgnr) var det på din fåtölj. Funderar på en ljus soffa från Engelssson men blir lite tveksam. Vill inte att den ska gulna.
Mvh
Annika