onsdag 24 april 2013

VARSÅGOD - RECEPT PÅ GODASTE ASIATISKA SALLADEN

.
.
.


Som Tam! Mums!







Bon Soir!






Ovan: nästan det godaste jag vet, grön papayasallad, mmmm. Eller Som tam som den heter på thailändska (och jag åt den nästan varje dag när vi var i Thailand för några veckor sedan, helt fantastiskt god till allt:)

Kvällmat idag blev Panang Curry Chicken till middag (kyckling med röd currypasta och det finns många recept på nätet) och jag använde en importerad thailändsk currypasta som blev riktigt stark och god (sådana går att hitta på bra asiatiska affärer etc) Till den blev det alltså salladen ovan och det blev bara så bra och smakade såå rätt! Ni vet så där mycket och hett så att det nästan smakar som i Thailand (och inte som mat med "svensk/thai kryddtillsatser" eller från "snabbthaien på hörnet":) 









Den viktigaste ingrediensen som är svårast att hitta: grön papaya! (För er som bor i Västerås så kan jag tipsa att den finns minsann att köpa på Orientaliska matbutiken brevid Indigo på Stora gatan och typ bara där:) Den ska man riva helt och hållen (men ta bort fröna). Förutom papaya så har man i salladen; 1 tomat i bitar, 1/2-1 riven morot, en näve jordnötter och lite sockerärtor.







Thailändsk mat ska var het! Och papayasalladen blir det av grön chili och mycket vitlök som mortlas till en massa som man har i dressingen sen.







Dressingingredienserna: Ta och mortla 1/2 chili och fyra vitlöksklyftor som på tidigare bild. Blanda typ 1 1/2 pressad lime med 1 msk fisksås och 1 1/2 msk muscovadosocker (eller farin eller helst palmsocker) och rör sen ner chilipastan och blanda väl.






Full rulle på tjerna ikväll medans mamma fixar i köket! (och ser ni btw att jag möblerat om? Nu vill jag ha ett nytt köksbord också. Ett stort runt och toksnyggt står på önskelistan:)






Det var alltså kvällens lilla asiatiska recept:)




Nu - läxförhör!






Ha en fin lill-lördagskväll så ses vi imorgon!



KRAM







Pssst, Creative Lounge tipsar just nu om sin Midseason-rea med upp till 80% (!) rabatt! Märkesrean som startade idag hittar du här och det finns verkligen massa fint att fynda:)





21 kommentarer:

Att vara någons fru sa...

Mmmmm jäklar vad gott!

Unknown sa...

Uppväxt på thaimat och den salladen är också en av mina favoriter!

Nazima sa...

Låter görsmarrigt!

Anonym sa...

Tips till er som inte får tag på papaya...ta flera morötter och eventuellt riven gurka. Färska harricotverts är också goda att mortla ner....:) kram Malin

Anonym sa...

Tips till er som inte får tag på papaya...ta flera morötter och eventuellt riven gurka. Färska harricotverts är också goda att mortla ner....:) kram Malin

dianasdrömmar sa...

Men gud så gott :) härliga bilder kram Diana

Linda sa...

Det där verkar jättegott. Tack för receptet. Alltid kul att testa nya rätter.

Ha en bra dag!
Kram Linda

Berså sa...

Låter hur gott som helst! Måste prövas!!

vitahusetochelvis sa...

Det där låter ju hu bra som helst! mums. Är också inne på att skaffa ett runt bord till köket.

Ha en fin dag!

/suvi

Charlotte sa...

Åh det låter gott, måste testas någon dag. Runt bord är super, jag har formgivit vårt bord 130 cm Ø som jag lät en snickarfirma tillverka, ett gustavianskt pelarbord med pärlspont runt om, blev magnifique om jag får säga det själv ;-)
Storleken är bra, tillräckligt stort för att 6-7 personer får plats men även färre och har man pelare slipper man de enerverande benen som annars är i vägen.
Kram Charlotte

Charlotte sa...

135 cm Ø är visst vårt bord nu när jag mätte och nu när jag ändå rättar mig själv är det pärllist vid nedre delen av sargen och inget annat :-)

En blandad kompott sa...

Det lät gott det där.
Jag med är ute efter ett runt bord
till köket,jag tycker det är lite finare och mysigare då man kan se alla på en gång =)
Vad fint du har det i köket men det ser ut som det ligger en mörk matta under bordet?skulle gärna vilja se en bild på den i så fall om du har lust... =)
Kramar

Anonym sa...

Mmmmm.... Som Tam är min all time favorite! Har dock aldrig gjort den själv pga av avsaknaden av grön papaya. Ska prova med morrötter. Tack för tipset Madde och Malin!
Kram, Claudia

Anonym sa...

Har du hört talas om det nya inrednings och byggprogrammet The block? Skulle detta passa dig? Tävla i TV4:s nya program och vinn 500 000!
För mer info och ansök på TV4.se/block eller sms:a block till 72400

Anonym sa...

Inga gardiner? det ser väldigt kalt ut.

Giesela sa...

Mmmmmm måste testa :)
Fick inga svar på mina frågor om hotell och restaurang, Men har letat runt på din blogg och hittat lite tips :D
Kram Giesela

Anonym sa...

Wilma matbord 150 diameter kritvitt. Finns på MIO. Supersnyggt!

karolina sa...

Letar efter stort runt bord. Har du lust att dela med dig av ditt tips :-)

Jessica sa...

Maten låter verkligen mums mums! Det där med runt matbord, står på min önskelista också. Men det verkar vara svårt att hitta runda bord i modell större. Hittar du något så delar du med dig va!? :-) Kram kram

Anonym sa...

Låter gott - det skall provas :)! Ha en skön helg

H.Lingon

Anonym sa...

Varifrån kommer de silvriga stolarna?
Mvh Jill