måndag 26 oktober 2009

ÄKTA ELLER FALSK

.Bild på "the real thing" från Sköna Hem.
.
Välkommen nya vecka!

Här kickar vi in en ny vecka med löftet att vara frisk! Är så trött på att det hela tiden är någon som krasslig här hemma, men idag är alla pigga så håll tummarna att den dumma "flunsan" är över nu!

Trulle och Flisan har höstlov denna vecka med sin pappa fram till på fredag, då vi ska mysig Halloween ihop. Söta Flisan kom faktiskt just förbi med en liten lapp där det stod att jag är världens bästa mamma, att hon älskar sin mamma (sötis)+ att hon ville ha en Polly Pocket i Halloweenpresent...

(Hur kan man låta bli att fara til Toys r us då??? Hon vet vad hon gör min lilla skatt!:)

Sen har jag idag lite "matsalsstolstankar". Jag hade en liten diskussion med min bror och mor i helgen angående den supersnygga stolen Plastic Chair från Vitra.

Den äkta för 2800 kr. (Ser ju faktiskt lite "spänstigare" ut eller hur?)

Det har ju kommit en uppsjö kopior som kallas "Eames stolar" efter den ursprungliga designern, men är kopior "made in China". Lilla mamsen har ju de äkta och de är underbara. Hon tycker såklart att de ska vara riktiga, men de kostar ju mer en dubbelt så mycket som de falska. Frågan som min bror och jag ställde oss var (vi vill båda ha 8 stycken var) om man ska köpa 8 "falska" nu och vara nöjd över sina fina stolar och blunda för ursprunget eller ska man köpa en/ ett par i taget och v ä n t a med en komplett uppsättning ( hm, jag har ganska dåligt tålamod). Eller helt enkelt ruinera sig själv och köpa äkta = 8 st X 2800 kr!

Svårt!


"Kina Eames" från Furniture Box. Lite knubbigare men kostar "bara" 995 kr istället...
.

22 kommentarer:

Ulrika sa...

Hmm, svårt det där... Jag tycker det var finare propotioner på originalet förstås. Det är kanske därför det har blivit en klassiker...? Det är fint att blanda stolar, tycker jag. Hellre köpa två riktiga stolar och byta ut resten efter hand. Om inte köpa alla på en gång =)
Ha en mysig dag!

Ocean showroom sa...

Jag skulle köpt två äkta och de andra lite senare...original är original och man blir sällan nöjd med kopior om man väl sett the real thing! Hoppas att ni får en frisk vecka! kram alexandra

Sofie sa...

Klart du ska köpa den äkta varan - annars kommer du bara att ångra dig. Tusen gånger snyggare än kopiorna! Tjing!

kjersti sa...

Hei:)
Jeg har de ekte, dog uten armlene, og det som faktisk er det beste med dem (borstsett fra at de ser helt fantastiske ut) er at sittekomforten er uslåelig! De ser jo ikke spesielt gode ut, men vi kan sitte rundt spisebordet en hel kveld, og gjestene kommenterer hvor gode de er. Dette vet du sikkert, siden moren din har dem:)
Personlig kjøper jeg gjerne kopier, men akkurat når det kommer til en bruksgjenstand, ville jeg ikke gjort det.
Det er jo en grunn til at de har "overlevd" i så mange år tenker jeg...
Gutterommet ble forresten utrolig fint, akkurat etter min smak:) Heldig gutt du har;)
Klem Kjersti

Emma Lundbladh sa...

Lite svårt det där... Men jag tycker har man möjlighet att köpa de äkta, hade jag nog gjort det :)

Anonym sa...

Hej,

jag håller med övriga. "Allt eller inget". Är man sugen på originalet kanske man blir missnöjd med en kopia? Det bästa vore förståss att få provsitta båda för att se om känslan är den samma.

Hoppas alla är på benen. OM det är någon tröst så underlättar det att vara föräldraledig när barnen är sjuka. Själv försöker jag pussla ihop tid och samveteför att få VAB-dagar och arbete att gå ihop. Bara det kan ju få en att bli sjuk!

Anonym sa...

Någonstans i Malmö, finns det en butik som säljer en kopia..som är MYCKET snyggare än Furniture box kopian..ska bara komma på vart det var.... Helt klart är att dom är värda sitt halva pris i alla fall. :-)

Inredningsgalen sa...

Oj, ja mycket pengar. Men jag har lärt mig att man bara ångrar sig om man inte köper det man verkligen vill ha. Bättre att spara lite extra o köpa till fler när man har råd. Tror även att man uppskattar sakerna mer när man fått spara ihop till dem lite. Satsa på den äkta!!!!

Johanna sa...

Håller med ovanstående. Klart det ska vara originalet! kopian ser ju ful och plastig ut. Begagnade original kan ju också funka...

Sofia sa...

Skulle du köpa ett fejkat Odd Molly plagg??? Eller 8? Nej just det! :)

Drømmen om en eplehage sa...

Jeg hadde kjøpt de falske, for tålmodigheten min eksisterer ikke ;)
Jeg likte best de med treben jeg, men de finnes vel ikke i fake, så da ble det dyrt allikevel.

Vimplene jeg snakket om tidligere finner du garasje-salget.blogspot.com
Sen meg en mail om du er interessert. Det er en gave!

Ha en fin dag og nyt at dere alle er friske.
Klem Tove

Ylva sa...

Dessa är mina drömstolar också! Skulle nog köra på originalet, kanske går att hitta via ngn auktionssajt el så? Kanske svårt att få tag på 8 st i ett svep iofs.
/Ylva

MM sa...

Du kan säkert förhandla till ett bra pris om du köper dina o din brors tillsammans! Helt klart skillnad på original o kopia när de gäller stolarna, o som nån annan sagt, har man fallit för the real thing, e det kanske svårt att bli riktigt nöjd med kopian...
Ha en bra dag, trots höstrusket!
Kram!

Idéverkstan sa...

I det här fallet tycker jag mycket bättre om den äkta helt klart! Tror man skulle ledsna på bumlingen made in China.. Finns många fina kopior av ting där ute tycker jag, men ibland är det bara äkta varan som gäller. Ja, svårt man vill ju inte gärna vänta allt för länge med att köpa en hel uppsättning, men det kan ju vara snyggt att mixa de riktiga Eames stolarna med andra snygga stolar så länge i och för sig..

Kram
Lisa

Anonym sa...

Jag tycker det är en moralisk fråga: först och främst ligger det mycket arbete/kostnader i att utveckla en ny stol för ett företag och att kopiera den rakt av är lätt - sen vet jag inte ifall man vill stödja en rgim som Kina...

Och, även om man är otålig så kan man ju bli less ifall stolarna inte håller måttet och går sönder rätt snart - då måste man investera i nya och i längden har man lagt ut mycket pengar på att ersätta kopior som man hade ifall man köpt äkta från början eller efter hand...

STILinredningochdesign.blogspot.com sa...

hej hej!!!

Jag hade köpt de äkta. Jag ångrar mig alltid när jag köper kopia. De e aldrig riktigt lika bra. Jag stör mig, då e det bättre att köpa en annan billig stol som ej e kopia på ngt.

Jag hade hellre haft udda stolar kring bordet och köpt på mig efterhand. Så har vi gjort med våra Charles and eames!

Kram på er

Lilla A sa...

Haha, vad roligt att vi (jag) också har funderat på de stolarna. Då kan hela "gamla familjen" ha dem. Men...måste som sagt få med din lillebror på det! Vi behöver ju inte 8 st iaf.

Hoppas allt är bra. Hälsa familjen!

Kram A.

På vår udde! sa...

De stolarna du har är sååå mycket snyggare än de där kopiorna...

Sen vill man ju åt känslan i äkta vara!

Tips:
Köp så många äkta du har råd med, och så önskar du dig resten i julklapp av mammsen och pappsen!

Call me...

Aratorps Lena sa...

Nej, ingen kopia för mig iaf... Om man börjat tänka, går det inte att sluta. Kan man inte köpa äkta kan det vara. Eller?

dinka sa...

Jag hade köpt de äkta.Köp fyra stycken till och börja med och spara sedan till de andra.

Har själv velat ha sjuan stolar jätte länge och har kollar runt på andra billigare varianter men visste att jag aldrig kommer till att bli nöjd om jag inte köper det jag verkligen vill ha.Darför blev det fyra stycken sjuan stolar som jag är såååå nöjd över.Risk med kopior är att man kommer väl byta ut de rätt snabbt.

Lycka till!

KRAM

Anonym sa...

Hej!
Om du har obegränsat med pengar är det ju inget svårt val, om man kan köpa odd molly blusar som går sönder för 1000-tals kronor.

Anonym sa...

Kjøp ekte, det er en uting med alle disse kopiene. Heller 2 ekte, og kjøpe flere etterhvert!!
Liker godt bloggen din, du er dyktig på innredning!!!
Benedicte uten blogg