onsdag 26 oktober 2011

GOFIKA & TACK

.
.



Dagens kakor (klassiska Oreo) och dagens fikande mamma (som inte borde fika kakor utan verkligen ta tag i sin träning igen) i Odd Mollytopp, HM-linne och Nudiejeans





Hello alla underbara mams därute!



Åh vad det är härligt att läsa det ni berättar om era egna små tjejer och att ni är måånga flickmammor som resonerar precis som jag:) Som bara vill göra det man själv tror på och det som känns rätt och som väljer att ha "lagomregler". och som låter andra mammor göra precis som dom vill med sin uppfostran! Jag tror dock att sätta upp helt egna ideal och regler som ingen annan förälder i klassen eller skolan lever efter är tufft för en liten tjej att axla. Att känna "att man är den enda som inte får" för mamma tycker si och så.

.
Om jag hade en sportig pojkflicka som inte alls var intresserad av typiska tjejgrejjer så skulle jag ju aldrig komma på tanken att shoppa smink till henne. Man måste ju se till barnens egna små personligheter och intressen och lekar. Vissa flickor är mer girlie än andra redan när de är pyttesmå och älskar att klä ut sig till "stora damer" och sminka sig. Sen vill jag inte att Lo Lo eller sen Bea ska gå ut sminkade som barn för att det sänder ut helt fel signaler. Precis som jag inte vill att de ska ha magtröjor, för urringat eller för korta shorts osv. Det är för att de då skulle kunna uppfattas på ett visst sätt som inte alls är lämpligt och så tror jag att de flesta flickmammor känner. (Sen är det väl i alla fall ingen skillnad om man shoppar ett ljusrosa läppstift på Toy R Us eller om man köper ett glans på parfymeriet till sin skatt. Om ett barn har lite glitter på läppen eller lite glitter på naglarna till kläderna från ex Pop spelar väl inte heller så stor roll! Det ser ju varken utstuderat eller vuxet ut utan är bara barnsligt gulligt tjejigt:) Man måste kanske se saken i sitt sammanhang och inte bara gå efter sina egna "principer" Kan ju också berätta att i Trulles paralellklass i 4.an är det ett barn som röker - det är något man verkligen borde förfäras över....)


Åter igen - tack alla mamas för alla era goa hälsningar! Nu ska jag släppa detta:)



Önskar er alla en finfin onsdag!





KRAM




Psst, Idag lyssnar jag på denna sköning!



23 kommentarer:

Erika sa...

Helt rätt Philia!
För barn är det bara en lek. Och ju längre upp i åldern det får vara det, desto bättre.

Min treåriga son vill ha nagellack när han ser att jag har det. Och det får han självklart.

Anonym sa...

Min eldste datter i 7an anvender mascara. I hennes klass er det bare en tjej som inte får av sin mamma... Men i yngre år så er jo sminke en lek som noen tjejer tycker er kul;-)

Anonym sa...

Jag håller med dig absolut. Det jag vill undvika till varje pris är att mina barn uppfattas som äldre än vad de är redo för. Och tycker man inte så om sin egen barndom också? Att man växte upp för snabbt? Jag gjorde det i alla fall. Jag kunde gott ha fått vara barn mycket längre än jag var.

Jag tror det är bra att stanna och tänka efter noga när barnet vill ta ett steg framåt mot vuxenvärlden. Är det rätt att börja med facebook/mobil/smink/gå själv till skolan (för oss som bor i stan är det ett issue) när barnet tjatar och "alla andra får" eller när tror jag, som förälder, att det är rätt för mitt barn?

Låter präktig nu och jag insinuerar inte att du eller någon annan särskilt behöver lära sig detta. Tvärtom så tycker jag att du alltid låter som en väldigt engagerad och bra mamma! Jag bara menar att det verkar vara många föräldrar som skippar detta stag; att stanna upp och själv känna efter.

Sofia

Pethra sa...

Att man aldrig slutar förvånas! Det är väl inte konstigt alls att flickor i den åldern visar intresse för smink och dylikt, men för den sakens skull betyder det inte att de får gå ut sminkade. Jag och mina systrar var jätte intresserade av smink, kläder och högklackat när vi var riktigt små men ingen av oss började sminka oss förrän vi gick i högstadiet.

Själv har jag nu en dotter som är 4 år och vill måla naglarna, pröva mitt smink och parfym och gissa vad, det får hon men hon får inte gå ut med det, för som du säger så sänder det fel signaler, men man behöver inte begränsa sina barn för det, det handlar om att hitta en balans och ha ett lagom avslappnat förhållande till det. Det som är förbjudet är alltid extra spännande.

Anonym sa...

Ååå jättefin top från OM du har på dig.... skulle vilja ha.. men hittar inte hos C.Dreams.. vet du möjligen vad den heter?
Tusen tack om du hinner svara!
/Maja

Att vara någons fru sa...

Äsch folk tycker så jävla mycket. Säger som Grynet - ta ingen skit :)

Du är grym.

Anonym sa...

Hej söta du! Tack för din fina feelgood blogg! Kan du inte förgylla min födelsedag och göra ett inlägg om gardiner. Vill ha din åsikt om gardiner och inredningstips om det. Just gardiner tycker jag är sååå svårt, är man inte lite trött på vepor nu?
Kram kram Åsa Örebro

Dr Molly sa...

Seriöst, ett barn som röker??? Hoppas verkligen skolan kopplar in soc om inte föräldrarna tar tag i det omedelbart!!! Det är ju helt FRUKTANSVÄRT. Usch man blir ledsen ju!

Kramar

Anonym sa...

Toppen Philia att du kommenterar denna lilla debatt, för som du säger, alla små tjejer (och killar med!) är olika och som förälder kan man ha olika approach att uppmuntra eller ignorera. Har man själv som mamma koll på att det faktiskt finns en massa åsikter om detta så är det oftast lättare att förbereda sig för att ta en konflikt, som förr eller senare brukar drabba ett gäng små tjejer när de växer upp. Sen kan ju man som vuxen lära sig vara lite mer nyanserad i sina åsikter, men bloggvärlden är inte alltid så bra på det - ha vi ju märkt :=) kram Milla

Anonym sa...

Förstår inte varför alla måste hålla med dig jämt? Du måste väl ändå förstå att man kan ha en annan uppfattning än dig. Synd att du gör sådan stor sak av allt när andra tycker annat...Biggan

Helena sa...

Ja majoriteten resonerar nog som du :) Underbar låt! / Helena

Anonym sa...

Hej där igen,
blev visst flera små inhopp från mig idag.. :-)
Måste bara skicka en tanke appropå billigt leksmink till barnen..
Min små pärlor, 4 och 7år, älskar ju som sagt att sminka och klä ut sig, så jag köpte lite billigt plock i lågprisaffären till tjejerna så att jag skulle få ha mitt "fina" smink i fred.
Det resulterade i klåda och utslag av glitterkrämer och glans...vilket de inte fick av mina glitterkrämer och smink.
Så enligt min erfarenhet är de riktiga sminkavdelningarna med välkända, men lågprisprodukter till barnen, att föredra!
(om de nu vill leka med smink förståss ;-) )

Kram igen!
Petra i Sthlm

Anonym sa...

Jag ställer samma fråga som Maja, vad heter OM toppen, hittar den inte, sååå fin på dig. Måste klicka hem den!
//Marie

ps, förstår om du inte hinner svara, men vore supersnällt OM du gör´t ;)

Philia sa...

Tack för era hälsningar tjejer och mammor!!

Maja - Toppen heter Augar Tunic - and I love it:) Jättefin och framförallt användbar tröja. Verkara dock vara slut hos de flesta butiker tyvärr.


Biggan - Har du barn själv? Tycker du att det är okej att någon för dig helt anonym främling kommer fram till dig och tycker att det du gör med dina barn är helfel, att det är läskigt och hemskt tragiskt, att du är en dålig mamma. Jag tror nog de allra flesta reagerar starkt på sådana påhopp. Man få ha olika åsikter på H of P javisst men detta handlar om något annat.


Kram


P

Mallan brallan sa...

Hahahaha... Ja håller med dig! Herregud läste att någon funderat när du köpt ett läppstift och inte ett läppglans,JÖSSES:D Jag gapar av förvåning!Och som du säger ett barn i 4:an röker,det ska man förfäras över!!

Ha det gött och var rädd om er där ute ,och skit i små saker!!!!

Anonym sa...

Jag tycker precis som du. Vi bor utomlands pa varmare breddgrader. En av de basta saker min dotter vet ar att ga pa mai- och pedicure :) Ja jag vet att det later raflott men har kostar det inte nastan nagot.

Halsningar fran ett soligt och varmt Abu Dhabi.

Anonym sa...

Jag har en 3,5 årig son som vill ha nagellack och då får han det för han älskar sånt som glittrar. Han har både läppglans och ögonskugga när vi ska på kalas för han vill bli lika fin som mamma :-) Det är väl inget att hetsa upp sig över. Bry dej inte om mupparna!

//Katarina

Anonym sa...

Men vilken kommentar lämnar Du till läsare som har en feelgood blogg? Du är ju inte heller snäll.Som känd bloggerska med så många läsare så måste man väl vara beredd på att alla inte tycker som Du?Man kan ha barn och inte alltid tycka och göra som Du, och gör man det så går "drevet" direkt.Men du bad ju om folks åsikter i frågan.. Jag håller med dig att barn kan visst leka med smink och tycka att det är kul att klä ut sig och göra sig fin, har själv en tjej som är 8 som älskar att göra sig fin. Problemet i bloggen är nog mer att ibland uppfattar man som läsare dina köpvanor som en shopoholics och därför tror jag att man reagerar då det "k a n uppfattas" som att Du "prackar" på dina barn smink och parfym,just för att du själv gör mycket reklam för det och diverse aniktsbehandlingar mm. Detta trots att din egen tanke bara var att vara en mysig mamma som vill uppfylla sitt barns önskan. Det vill väl alla mammor?Så varför anser Du att inte Biggan skulle ha barn?Ordval är nog problematiken.Det är jättemysigt att du ger dina barn egen tid och visst är det underbart att skämma bort sina barn ibland. Men reagera inte så starkt, tänk på vem du är och om du vill vara en förebild, acceptera att vi alla är olika , ja t o m dig.

"Ingen CN jacka har jag men är lycklig ändå " = biggan 2?

Anonym sa...

Så sant som det var skrivet. Du har helt rätt och du verkar vara en toppen mamma som ser till dina egna barns behov. "lite och mycket skämmer allt"
KRAM och ha en toppenkväll
Yvonne

Life by Tess sa...

Tycker du resonerar helt rätt men såklart får var och en tycka preciiis som de själva vill och tur är ju det!
Min lilla treåring är så tjejig hon kan bli med smycken, tjejiga kläder, nagellack, läppstilft (läs läppsyl), mm. Vidare försöker jag uppmuntra henne till alla sorts lekar med bilar, etc. för att hon ska få en valmöjlighet. Och jag måste erkänna att jag blir riktigt trött på alla damer med pekpinnar om hur man ska uppfostra barn, klä dem, etc. Det är ju sååå skönt att vi får tycka precis som vi själva vill! :)

Fjasevas Huset sa...

huff, jeg kjente jeg ble lei meg over at barn som går i 4 klasse røyker... huff!!!! så utrolig trist!

håper virkelig noen voksne kan hjelpe dette lille utrygge barnet, for noe er tydeligvis ikke helt som det skal hjemme:( Det gjør meg virkelig vondt!
Ja, og da ser man at det virkelig er andre ting å fokusere på enn om noen lar sine jålejenter få lov å sminke seg litt avogtil. Jeg fikk lov til å låne min mammas sminke da jeg var liten, og jeg ser ingen grunn til å holde så veldig igjen på mi lille tulle heller.
Når noen sliter med større ting, så skal jeg iallefall ikke klage:)

Klem til søte deg!

Elsa sa...

Jag är nog ganska mycket yngre än alla andra här inne med mina snart 17 år! Men jag är väl lite lillgammal och älskar din blogg! Men jag tycker att du gör helt rätt! Lagom är bäst! Att få leka med smink och ha lite diskret nagellack och så är väl ingen fara om man tycker om det! Det blir ju som du säger bara gulligt och flickigt! :D

Anonym sa...

Jag blir så upprörd när jag hör att ett barn i 4:an röker. Jag hoppas verkligen du har tagit ditt vuxenansvar och anmält detta till skolan och socialtjänsten! Det räcker inte att bara tro att skolan måste väl sett detta och ta sitt ansvar och ordna det, för tyvärr gör de inte det jämt. Jag arbetar själv inom socialtjänsten så jag har egen erfarenhet av detta. Det är tyvärr så lätt som vuxen att ta på sig skygglappar och tänka att det är någon annans ansvar. I min värld har vi vuxna ett ansvar att gripa in om vi ser att ett barn riskerar att fara illa! Så har du inte redan gjort det så hoppas jag att du anmäler det du vet till socialtjänsten i din kommun som i sin tur utreder vad barnet och föräldrarna behöver för stöd.