fredag 28 oktober 2011

VÄLKOMMEN SKÖNA HÖSTLOV

.
.
.

Tjingeling Fredag!

Hoppas ni mår bra på veckans allra skönaste dag!
.
Har precis släppt iväg små skatter till skolan och idag var det ett par horrorkids! De har nämligen Halloweentema i skolan (i alla fall i Trulles där det delas ut pris till läskigaste barn och Lo Lo hängde på litegrann:).

Det här med Halloween och vilka dagar det egentligen är "trick or treat" och utklädnad har jag aldrig riktigt haft kläm på, har nì? Amerikansk Halloween är ju alltid den 31:a oktober, alltså på tisdag måndag nästa vecka, men då är det väl inte så många barn i Skandinavien som busar? Alla Helgona är nästa helg men nu är det höstlov och de flesta reser bort och skatterna är bjudna på två Maskeradkalas denna helg...Hm.

Sötnosar denna fredagsmorgon:) (Trulle fick att uppfläkt sår efter en "cykelolycka" som jag gjorde med teatersmink dvs värmt vax, svart och röd färg + låtsasblod på flaska. Blev nästan lite för verkligt och som mamma får jag nästan kalla kårar av bilden :S)

Ha en underbar start på bästa dagen så ses vi lite senare!KRAM

.

22 kommentarer:

Casa of Mia sa...

Härliga bilder, ha en fin fredag kram

cruella sa...

Jag tycker man ska köra på den rätta dagen, det vill säga 31 oktober! Ska man importera en tradition kan man väl göra det ordentligt? Jag vet också att många som förknippar vår Allhelgona med ljuständning och eftertanke inte alls är förtjusta att det kommer utklädda "tiggande" barn just denna helg.

Rövarmamman sa...

Vad duktigt du har sminkat :) hoppas barnen får ett roligt firande.

Trevlig helg till er! Kramis

Coolaannna sa...

Vilka sötisar..håller med dig om att det ser verkligt ut på killen!! Men du-vilka tänder *fniss*. You make my day!

Ha en fin fredag! Kram Anna

eastcoastmom sa...

Halloween ar alltid den 31 oktober, spelar ingen roll vilken veckodag det rakar vara. Man kan bara go trick or treat just den kvallen, och bara till hus som signalerar att det ar ok genom att ha tand ytterbelysning och tanda pumpor utanfor.

Foto by Lisa sa...

Det såg verkligen läskigt ut.
Va duktig du är på att sminka!

Anonym sa...

Den 31 oktober är på måndag, bara så du vet :)

Anonym sa...

Håller med eastcoastmom. Halloween är på MÅNDAG 31/10, ska man trick or treata är det då det gäller, och till hus som signalerar det är OK. Själv är jag anti hela grejen, som bara bygger på att handeln ska tjäna stora pengar. Att barn ska se otäcka ut och tigga godis känns bara knäppt! Och att skolan ska vara del i det fattar jag inte heller!

Ursäkta att jag är så negativ, men så känner jag iaf! Tycker vi ska hålla oss till All Helgona och tända ljus på våra käras gravar, och minnas. Nästa helg.

Ha det
Sandra

tinajo sa...

Jag glömmer fortfarande ofta bort Halloween, den traditionen har inte fastnat i mig än. :-)

Anonym sa...

Oj, jag har nog aldrig haft koll på det där med Halloween, vi har nämligen aldrig "firat" de utan har istället tänkt lite extra på dom vi älskar men som tyvärr inte finns kvar längre på just Alla helgona helgen som alltså är nästa helg :)

Trevlig freeedag P
Kram Julia

Anonym sa...

Jag önskar att Sverige kunde införa Halloween på en viss dag, typ som i USA. Jag tycker det är kul med en fest som piggar upp i höstmörkret även om varken jag eller mina barn har firat det hittills. I år ska i alla fall ett av barnen på fest och vara utklädd.

I USA har de ju många högtider under hösten och ni som varit där mycket/bor där kanske kan bekräfta; visst är det väl så att amerikaner ser fram emot hösten på ett annat sätt än vad vi gör här i Sverige? Kanske pga dessa traditioner? Här i Sverige är det få som verkar tycka att hösten är en årstid att se fram emot, synd tycker jag för det är mycket som är fint och speciellt med höst :)

Sofia

Home of M sa...

Blir inte riktigt klok på vilken dag som är vilken heller. Känns som alla gör lite som passar, ganska skönt iof. Glöm inte ladda upp med godis skålen inför "bus eller godis".

Trevlig helg!

Marias Collage sa...

Hu vad läskigt! Bra sminkat :)
Här är väl Alla helgons dag den 5:e, nästa lördag enligt almanackan, men det verkar ju firas lite hur som här i Sverige.
Och javisst är det handelns högtid till stor del.. Men det skadar väl inte att hitta på lite roligt nu under hösten?
Ha en fin helg!

Anonym sa...

skall firas 31/10 men då är det skola o dagis så vi firar det imorgon med en privat fest, vi kommer bara att köra "trick or T" med grannar som vi antalat med eftersom det kan störa vissa enormt. Vi kommer ha godis i dörren för alla som ringer på denna helg MEN nästa helg är heli för då går vi till kyrkogården o hedrar de döda, då kommer vi inte att delta i några andras firande av Halloween..

cruella sa...

Halloween och Alla helgons dag är inte samma sak och jag tycker det finns en poäng i att hålla i sär det, enligt vad jag skrev ovan. Allhelgonadagen är nu på tisdag även i vår kalender, dvs alltid 1 november och Halloween, som firas med pumpor och trick or treat, är alltid kvällen före - Halloween är en ihop dragning av All Hallows Eve, alltså Allhelgonaafton, precis som Christmas Eve är julafton och dagen för Christmas Day, juldagen.

Slut på kulturhistorisk språklektion;-)

Anonym sa...

Hej alla fina,
Nu måste jag lägga mig i lite.
Att halloween, som urprungligen är en keltisk högtid, firas den 31 oktober är vi ganska överens om allihopa.
Men Alla helgons dag är en rörlig högtid, och helgdag, som oftast infaller på lördagen under v.44 och så har det varit sedan 50-talet då den flyttades från 1 november, som heter Allahelgonadagen. I bla de katolska länderna hedras fortfarande de döda den 1 november, men alltså inte i sverige. (om man så inte väljer, så klart).

Kram
Petra

Aud G sa...

I Norge feires det alltid siste dag i oktober, altså mandag :) Da går alle barn rundt på "Knask eller knep" som vi sier på norsk :)Knask = Godis
Happy Halloween ;D

Att vara någons fru sa...

Men jisses vad verkligt det ser ut!

Kremhuset sa...

Det som er fint å se, er når foreldre som du engasjerer deg i barnas gleder og syntes det er kul å delta i leken.

Happy halloween weekend

Anonym sa...

Vilka härliga och "läskiga" bilder!!
Jag ska till Småstaden i morgon och undrar om du har lust att lämna tips på bra och mysiga butiker, lunchställen och fik som vi inte får missa. Vore ju toppen så vi inte missar några smultronställen...
Ha en bra helg!

Anonym sa...

Ska man "trick or treata" så är det absolut 31 oktober, iaf om man ska runt och knacka på hos grannar och sådär. Men eftersom det är vardag kanske man inte ska busa för sent? Fest kan man väl ha när man vill, jag menar vi har ju julfester hela december och inte bara just julafton. Så tycker jag, men det är ju inga självklarheter precis. Ha en bra helg! Kram/ Yvonne

Nilla sa...

Halloween firas endast den 31 oktober.
I USA är varken den 31 oktober eller den 1 november helgdagar. Man firar helt enkelt den 31 oktober vilken veckodag det än må vara.
(Kan hända att ungdomarna tar lite sovmorgon den 1 november, vad vet jag. Eller har de fest på lördagen innan Halloween.)

Halloween är kul och festlig och glad. Blanda inte ihop denna högtid med Alla helgons dag som är en lugn och stillsam dag. I Sverige är alla helgons dag en allmän helgdag som infaller lördagen mellan den 31 oktober och 6 november.

Hur gör man?
Barnen klär ut sig och får godis. Det är viktigt att barnen är utklädda och man får klä ut sig till vad man vill, det behöver inte ha med skräck och häxor att göra.

Barnen får gå Trick or treat till de hus där folk firar och har dekorerat med ljus och pumpor. Man ger barnen godis, inte några pengar. Har man inte godis så går barnen snällt vidare och ställer inte till med något bus. Barnen ska inte knacka på där som det är nedsläckt utan de ska respektera att alla inte vill fira. Detta håller inte på hela natten utan senast 21 är barnen hemma igen.

I Sverige vill folk helst fira saker och ting på helgen... I år passar lördagen den 29 oktober bäst tycker jag, eftersom den 5 november är Alla helgons dag 2011. Men för barnen att gå Bus eller godis tycker jag fortfarande att den 31 oktober är den rätta dagen!

/ Nilla