lördag 22 december 2012

TAKE IT EASY

.
.
.




Här sitter jag och letar recept på godsaker till julbordet:) Vad brukar ni göra till efterrätt bloggisar? Allting känns å mastigt och efter all skinka och korv och köttbullar vill man kanske egentligen vill ha något lite lättare fräschare än tung chokladkaka och gräddig ris a la malta? Hur gör ni?







Hallå alla vackra!




Galet mycket har det varit att göra men nu känns det som att aaaah, nu kan jag äntligen slänga mig ner mig i julförberedelser på riktigt och det är ju bara såå mysigt. Speciellt när man som jag faktiskt gillar att baka och laga och fixa i köket:) Stora skatterna är hos pappa och lillan hos farmor och H är ute och väljer gran och shoppar de sista paketen. (Och vet ni, jag har sett vad jag får och det är precis det som jag önskar mig! Wieeee!) Så jag har maaassa tid här då jag kan lyssna på bästa julmusiken, elda i öppna spisen, sätta upp strumpor och fixa och dona:)







Mässing i vårt hus med stor gran och kruka från Svenskt Tenn och liten julängel från Walther & Co. Det känns bara så elegant, klassiskt och mysigt med guldet så det satsar jag verkligen på denna jul!







Vad gör ni idag vänner? Är ni i fas med tiden och alla måsten? Pratade med min kloka mamma här om dagen om just detta och hon berättade om när hon och mormor var små:) Då på den där tiden när man duschade och bytte kläder bara en gång i veckan och inte hade kylskåp och arombevarade plastpåsar och tupperware eller ens en fläkt.... När köket var så flottigt efter all mat som man var tvungen och tillaga i sista stund för att det skulle hålla sig fräscht och som bara måste bli skinande igen med såpa till julafton. Man fick alltså göra allt samtidigt utan vare sig dammsugare, diskmaskin eller tvättmaskin som kunde underlätta. Då pratar vi julstress och skönt att vi slipper allt detta! Nu är det ju iofs en annan typ av stress med måsten och alla krav man lägger på sig själv. Fast de går ju att lätta på om man inte hinner. Man köpa tex både färdig sill och skinka man kan också köpa några väl valda och färre gåvor istället och försöka att inte stressa runt. (Och ingen ser om det är damm i hörnen när mörkret sänker sig och alla ljusen och granen är tända:)





Ha nu en riktigt fin "dan före dan före dan"!



KRAM






52 kommentarer:

Att vara magins fru sa...

Miljoner tack för julkortet vackraste du! Och ha finaste julen.

Sahra sa...

Glöggcheececake!!!!

FruSofie sa...

Här kommer 2 efterrättstips från min blogg, kanske med lite för mycket med mousse efteråt men det räcker ju med lite. Jättegoda i "juliga smaker"

Mousse med vit choklad och pepparkakssmak

http://frusofie.alltforforaldrar.se/2012/december/pepparkaksmousse-med-vit-choklad-2.html

Saffransmousse med vit choklad:

http://frusofie.alltforforaldrar.se/2012/november/saffransmousse-med-vit-choklad-2.html



Jag önskar dig en GOD JUL!

Lena - gott for sjalen sa...

Frukt till dessert efter julbordet är bäst, tycker vi! Kanske lite hackade nötter och riven mörk choklad.

Kram Lena

Anna-Lena sa...

I år har jag testat en ny cheesecake med pepparkaksbotten. Har inte smakat den ännu, men jag tror den är god :-)

Receptet hittade jag här:
http://pernillawahlgren.se/jennys-matblogg/ljuvligt-god-pepparkakscheesecake.html

Therése sa...

Fantastiskt god efterrätt som jag rekommenderar starkt:

Portioner: 4
Tid: 20 minuter + 1 timme
4 saftiga och söta apelsiner
Kryddig lag:
2 dl vatten
2 dl socker
2–3 stjärnanis
1 liten kanelstång
1/2 g saffran (= 1 kuvert)
4 hela kryddnejlikor (kan uteslutas)
2 dl vispgrädde att servera till

GOD JUL!

Anna sa...

Vi har en egen version på Ris a la malta. Inte allt mastigt utan syrligt och jättegott. Godast blir det med blodapelsiner.

Apelsinris till 10 personer
2 dl matris (som kokas utan salt)
8 dl grädde
7 stora apelsiner
2 dl socker (kan dras ned på för att göra det syrligare)

Koka riset mjukt (ca 30 min). Blanda apelsiner och socker noggrant. Blanda i riset (kallt). Sist har du i grädden.

Så himla gott.

God Jul :-)

Anna Margareta sa...

Just detta med julmat är knepigt. Själv gillar jag inte direkt all denna julmat och vi käkar tre rätters middag i vår familj istället på julaftonskväll. Crème brule funkar alltid! Ha en fin dag!

Karolina sa...

Jag har gjort Saffranspannacotta och Vit chokladmousse med pepparkakssmulor. För att det inte ska bli så för mycket har jag serverat dem i snapsglas.

Anonym sa...

Creme brulee med en kula hallonsorbet och några färska hallon. Mums! Gör små formar med brulee så blir det inte så mastigt.

Hannah sa...

Tips på efterrätt: blanda saffran i någon riktigt god vaniljglass. Servera med hallon. Supergott OCH enkelt!

Anonym sa...

Godaste desserten efter julbord är utan tvekan fräsch fruktsallad tycker min familj. Skär i lite stora och vackra bitar röda äpplen med skalet kvar, do päron, apelsiner i hinnfria klyftor,kiwi, bananer, blå druvor, sharon och ananas t.ex. (Ananasen kan med fördel vara från burk) Häll över lite ananasspad och låt salladen safta sig ett tag före serveringen. Jag brukar också strö över lite hasselnötter. Till detta vispad grädde med iblandad riven mandelmassa. Mums! God Jul!

Anonym sa...

Vi äter kesella blandat med lite vispgrädde, vaniljsocker och hallon eller jordgubbar. Fräscht och gott!

God jul! :)

/ Kristiina

annasaramaria sa...

Ett tips på efterrätt, som min son kom hem med från Hemkunskapen, som jag tyckte lät smaskigt och lite fräscht var polkagrisglass med varm chokladsås. Det kommer det att bli någon av juldagarna här hemma....
God Jul!!

Veronica sa...

2 desserttips till julbordet som kan passa när man redan är super-mätt men ändå vill ha en söt avslutning - glass! Låter kanske inte så lyxigt, men det blir det om man gör sin egen. Förra året gjorde jag ett recept från en bok som heter "Söta saker", nämligen saffransglass med hallonsås. Året innan blev det polkagris-semifreddo med varm chokladsås, tror det var från boken "Två systrars söta om vintern", men är inte helt säker. Kan verkligen rekommendera båda recepten men för mig smällde polkagris-semifreddon snäppet högre!

Tack som vanligt för en vacker och inspirerande blogg, fina Philia!

Monika sa...

Allt med citrus känns fräscht. Själv tänker jag pröva Ernsts glöggmarinerade apelsiner :)
God jul!

Vevve sa...

Jag gör ofta egna glasstårtor eller glassbomber. Tycker att glass känns både fräschare och lättare än många andra efterrätter. Ett annat stort plus att du kan göra iordning efterrätten fast en vecka innan om du vill. Det har jag gjort även denna jul! I år blev det en dajmglasstårta med mandelbotten. Lycka till!

Anonym sa...

Hej!

Har du trä el metallram till din Bombaytavla?!


Hälsningar Jessica

Anonym sa...

Med gotlänningar i familjen får man INTE göra nå annat än saffranspannkaka! :-)
God Jul!

Anonym sa...

Vår tradition till efterrätt på julen är jordgubbsparfait. Passligt lätt och läskande. Dessutom kan man laga den i god tid före julen och minska på stressen. God jul!
Patricia

Anonym sa...

Ååh, jag älskar allt som blänker:)Tyvärr så har jag inte något bra recept. Jag brukar nämligen äta så mycket av julbordet att jag helt enkelt inte orkar;)+ lite tjuvnallandes av allt godis:) Ha en strålande kväll kram Sophia

AnnLouise sa...

Jag gillar kladdkaka och den här med saffran och vitchoklad är supergod med lättvispad grädde till!

http://annlouisesvarld.blogg.se/2012/december/saffranskladdkaka-med-vit-choklad.html

God Jul!

Sandra - Villa Sju sa...

Pepparkakasmousse? Så fint ni har det hemma, avis! Kram

Anonym sa...

Kanelpannacotta med botten av rårörda lingon! Fräscht och juligt!

Unknown sa...

Saffranskaka med fazers vita choklad, serveras med lingongrädde, supermums!
Lycka till Annelie

Løpemammaen... sa...

Vi spiser fruktsalat med mango, blå druer, jordbær, chili og mørk sjokolade. Det er friskt og godt etter den tunge julematen. God jul!

Anonym sa...

Jag gör citron cheesecake med passionsfrukt"gele" ovanpå. Lite syrligt som passar perfekt efter all julmat tycker jag =) Ha en trevlig jul!!

Caroline sa...

Jag håller med dig om att efter all tung julmat är man sugen på något lite lättare till efterrätt. Något jag själv brukar köra med är väldigt enkelt men också väldigt gott! Man skivar apelsiner tunt och lägger på ett fat. Sedan ringlar man över lönnsirap och strösslar med pecannötter. Om man vill kan man servera med Häagen dazs vanilj. Väldigt gott och ser också väldigt fint ut. Önskar er alla en fin jul!

Johanna / Fru form o fix sa...

Jag har just gjort iordning en pepparkaksglasstårta som ska serveras med lingonsås.

Anonym sa...

Det blir Leilas goda Christmas GINO! God jul önskar jag dig o tack för fin blogg /Ellinor

Veronica sa...

Hej! Du har så fina skåp överallt! Ni har så fint. Just mässing har jag snöat in på själv. Tack för att du inspirera mig! / veronica

Nordhem sa...

Här blir det Sias pepparkaksglass, limited edition med glöggredutkioon o smulad grönmögelost ovanpå =)
Så gott!

Anonym sa...

Ris à la maltamousse m apelsin- granatäpple! //Lena

tina sa...

Pepparkakspaj med vanljglass och även hasselnötscrunch som man kan ta istället för glass lätt gott och inte så sött passar perfa efter ett mastigt julbord :)

GOD JUL till dig och din fina familj njut och ro om varann ordentligt

Kram Tina

Signeratjustina sa...

Även om det är mastigt så tycker jag hemmagjord ostkaka tillhör julen. Med grädde och sylt till. Mums!

God jul!
Kram Justina

Elisabeth H sa...

God jul :-) Nyt høytiden med din fine familie, håper dere får fine dager. Kos dere masse ! Tusen takk for all inspirasjon og fine bilder du deler med oss, en fantastisk blogg som gleder mange! Stor klem fra Elisabeth

sofia PR sa...

Hej, Tittar in för att önska dig och din familj en god jul och ett gott nytt år! Nu ska jag dyka in i julledigheten i några dagar och jo, en tradition i min familj är bland annat drömtårta, du vet chokladrullen med smörkräm. Mina kids loves it;)

Sofia

Anonym sa...

jag skulle kunna tänka mig saffranspannacotta, men vi gör ris ala Malta för barnens skull. saftsåsen köper vi färdig. det är gott tycker även jag. man behöver ju inte äta så mycket. här har julefriden lagt sig. Jag dricker kallt vitt vin, kokar risgrynsgröt och slår in julklappar. ha det underbart!/ Lotta från Sundsvall

Madame Edith sa...

Sitter med samma funderingar, så nu ska jag hålla lite koll på tipsen som du får här :)

Kram och God Jul Madame Edith

Elinor sa...

God kväll!
Efter en dag med matlagning, inslagning av klappar, bakat knäckflarn och läst spännande kriminalroman medans brasa sprakat och avslutat kvällen med julkonserten. Dottern medverkat och dansat, så roligt att se alla barn och höra julsånger.
Tips på juldessert som vi skall bjuda på i jul är knäckflarn, krämig vaniljglass och hjortronsylt (helst ljummen). Enkelt, gott och fint att servera.
Omjustering av öppna spisen var riktigt fint!
Imorgon skall det snöa och pulkorna följer med till skidbacken. God jul önskar jag dig och familjen, hälsningar Elinor i Vårgårda.

Veronika sa...

Vi gör en Saffranscheesecake med pepparkaksbotten. Google it. Mums och känns "lätt" och fräsch efter julmaten.

Home of m sa...

Håller med om att guldet är fint till julen, passar så fint till det svart vita och silvrigt man redan har. ;)

Kram

Anna-Panna sa...

Jag brukar o gör även i år, en cheesecake (fryst dvs ej ugnsbakad) o byter ut digestive mot pepparkakor för att "jula"" till den :) Den kan man ju förbereda några dar innan så är det bara att plocka fram på julafton - perfekt tycker jag.

Och oj oj, herreguuuud så de hade det förr! Nä tur ändå att vi idag dessutom är betydligt mer jämnställda o dessutom kan dela på sysslorna! Appropå det...måste sätta fart här ;)

Ha en supermysig julafton!

Anonym sa...

ÄGGOST är den godaste! Med lite björnbärssylt!

A house by a lake sa...

Julfint på modernt vis! Kul att du visar upp något som skiljer sig från mängden, snyggt!

Unknown sa...

Här kör vi på fruktsallad till dessest, med vaniljyoughurt. Sen en massa chokladpraliner och annat till :)

Vackert med guldiga toner!

God Jul och kram från mig,
Catta

Malin L sa...

Har haft samma bekymmer men har äntligen bestämt mig för citrongräsmarinerad mango med limeyoghurtmousse (recept på systembolaget.se) som efterrätt och pepparkakscheesecake till kaffet.

Anonym sa...

Pernillas cheesecake, pepparkakor i botten, och vackra röda lingon på toppen.

Lovisa sa...

Turkisk yoghurt, nötter och lite honung och apelsin! Supergott och lite fräsch efterrätt som passar bra efter all julmat! Lägg upp det i portionsskålar och servera direkt:)

Unknown sa...

Här blir det fräsch fruktsallad! :)

Sivs hus sa...

Hei, Vakre bilder hos deg som alltid:-) Min juledessert i år blir vakre glass med lagvis bringebær med vaniljekesam, lett og friskt:-) en favoritt hos hele familien:-) Takk for alle dine inspirerende innlegg:-) stor juleklem Siv:-)

Anna sa...

Semifreddo à la Laila med 70 procentig choklad maräng och nötter, serverad med färska bär samt Nöt choklad paj m en klick grädde är det vi mumsar på till efterrätt;-)