tisdag 12 februari 2013

MUMSIGT VÄRRE

.
.
.



Voila: Semlor made by me and my girls!





Tjingeling raringar!




Ojojoj, såå fantastiskt mätt är jag här just nu och ligger här raklång i soffan:) 

Vi har haft mina föräldrar över här på lite fika med hemmagjorda semlor ikväll (som jag Bea och Lo Lo bakade efter skolan) och semlorna var riiktigt uppskattade (Faktiskt så var de nästan bättre än bagerigjorda:) Dessa bakverk är ju inga nyttigheter direkt och man blir verkligen smällmätt efter man musmat i sig en men ojojoj så gott det är! (Fast nu klarar jag mig nog ett år utan, äter mest bara semlor på just själva fettisdagen:)

Men om ni också vill testa att göra själva och de som jag gjorde (ett suuuperbra recept) så ska ni göra som det står nedan! Det är busenkelt:) 


Semlor 7 stycken


  • 50 g smör
  • 12 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 14 dl Kesella  lätt
  • 2 krm salt
  • 1 tsk stötta kardemummakärnor
  • 34 dl strösocker
  • 8 dl vetemjöl
  • 1 st uppvispat ägg


  • 200 g mandelmassa
  • 1 dl mjölk
  • 12 dl  mellangrädde
  • florsocker

Gör så här:


Smält smöret och tillsätt mjölken och värm till fingervärme 37 grader.Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken. Rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt salt, kvarg, kardemumma, socker och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 250°. Arbeta degen på mjölat bakbord och baka ut små, runda och släta bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 20 min. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i 5-7 min. Låt bullarna svalna på galler under bakduk. Skär ett litet lock på varje bulle. Gröp ur en del av inkråmet. Blanda det med riven mandelmassa och mjölk. Fyll bullarna med blandningen. Vispa grädden och klicka på bullarna. Lägg på locken, sikta över florsocker.


Här ska jag nu natta skatter och pussa små pannor och sen blir det fimltajm!



Ha en mysig tisdagskväll så ses vi imorgon!




KRAM




5 kommentarer:

Anonym sa...

Hej du!
Låter fantastiskt gott och fina var de med! Gillar att det ser hemmagjort ut och inte massproducerat.
Ska nog prova imorgon. En dag sent... Men den som väntar på något gott...:) Mina skatter sover hos mormor och morfar inatt. Kanske skulle överraska dem imorgon. De skulle nog gilla att göra sin egen semla.

Kram Anna

Iris sa...

Älskar semlor! Hembakade är ju självklart godast, men här smet sambon ut strax innan willys stängde kl 21 och köpte en butiksbakad istället och det funkade rätt bra det med, den var köpt med kärlek om inget annat ;)

kram /iris

Fru Sederblad sa...

Oj. Oj. Måste nog pröva... för de godaste semlor jag vet är morsans hemmalagade och eftersom hon inte gjort några så får jag väl svepa ihop dem själv. Tack för tipset!

Att vara någons fru sa...

Alla dagar är bra dagar för semlor :-)

Anonym sa...

Mums mums, men mellan grädde?????