måndag 27 maj 2013

EN FÖRKLARING

.
.
.God morgon nya vecka!
Måndag idag igen och väskor som ska packas och skatter som kläs på och ska iväg till skola och dagis. Och som inte vill klä på sig...och inte äta frukost.... och inte ha regnjacka....Puh, en trotsig tokbestämd liten skrutt kan verkligen göra en heelt slut ibland....För så är de ju våra små raringar, underbarast i hela världen nästan jämnt och vissa dagar, hm, lite "mindre" ljuvliga om man säger så:)

Igår skrev jag ett inlägg om Mors dag och att jag ville då gratulera alla mammor. Hylla a l l a mammor. Jag skrev att mammor är så duktiga och fantastiska som tar hand om sina små liv. Jag skrev även att vi kvinnor är suveränast (i jämförelse med männen) på att vara gravida och föda. 

Jag fick sen ett par kommentarer från barnlösa som kände sig träffade och sårade av mitt Mors-dagsinlägg. Detta var ju självklart inte alls min mening, det skulle vara ett positivt pepp-inlägg och det är aldrig min mening att såra någon. En kommentarskrivare tyckte att jag ska be de  som blev sårade om ursäkt men måste jag verkligen göra det tänker jag nu, för att jag hyllar mammor och även nämner alla de som varit gravida. 

Att lyckas bli gravid eller vara gravid är inte direkt "en lätt sak" för oss alla som varit det. För många många kvinnor är det istället en väldigt tuff period i livet, dessa år då man "ska" skaffa barn. Och själva graviditeten är ju en tid, eller flera, då kroppen blir någon annans också och som avslutas men en förlossning där man måste göra det hårdaste arbete man någonsin kommer bli utsatt för. Finns inget som kan jämföras med det, inget alls, och ingen kan göra jobbet åt dig. Du som gravid måste själv föda. (om det inte så klart blir komplikationer eller liknande) Kroppen blir stor och den blir uttänjd och den blir trött och den blir aldrig aldrig någonsin helt densamma igen. Många mammor får mindre eller större skador efter en graviditet och det kan vara sådant som aldrig går över och som för alltid gör dem påminda om denna. Får kanske höftproblem eller fotproblem eller kissproblem eller samlagsproblem eller kanske en stor ärrig mage som gör dem lite olyckliga. Men de allra flesta känner att man kan nog leva med sina graviditetsspår eftersom man fått sina skatt. Man har ju fått ett barn som betyder allt. Men man glömmer inte och kroppen glömmer inte. Att känna sig stolt och glad över att man gjort detta, att man varit gravid och känna att det är fantastiskt att kvinnor kan skapa liv måste man kanske få uttrycka på Mors dag utan att såra? Det betyder absolut inte att man stänger ute de som inte kan få barn. Det ena betyder absolut inte det andra men man kanske måste få vara stolt och glad över att vi kvinnor faktiskt fixar detta också. Även om inte precis alla av oss kan göra detsamma och jag förstår så klart att det är en sorg. Att inte få vara gravid när man önskar det. Och så är det ju i livet, det finns alltid någon som inte kan göra det man själv gjort, som inte klarat samma prov, eller kan vinna samma tävling eller någonsin får samma jobb. Och det kommer att alltid finnas de som lyckas så mycket bättre med vissa saker i livet än man själv gör. Och alla har sina egna sorger och förluster. Mina barn är det finaste jag gjort, hur mycket jag än skulle tjäna eller tester jag skulle klara och berg jag skulle bestiga så är de det bästa jag skapat. Jag känner som mamma en tacksamhet och stothet över att jag har fått bära dem, både innan de kom ut och efter. 

Alla mammor är självklart mammor, vare sig man fött barnet själv eller adopterat, och bra mamma är man om ens barn känner sig villkorslöst älskat. Och alla kvinnor är lika bra kvinnor, både de som har barn, medvetet valt bort barn eller inte kan få barn. Detta var lite tankar denna måndagsmorgon och lång förklaring på det lilla jag skrev igår. 
Önskar er alla en fin dag!
KRAM


62 kommentarer:

Linda sa...

Bra skrivet!

Nu var det ju faktiskt Mors dag som skulle firas igår och det måste man väl få skriva utan att någon tar illa upp kan jag ju tycka.

Kram Linda

Anonym sa...

Trist att allt måste vara så politiskt korrekt, även i en feelgood blogg...Lättstötta och kränkta människor söker bekräftelse överallt. Och det ska alltid vara svart eller vitt , rätt eller fel. Åsiktsmaskiner som måste ha sitt say-so med överallt. Man ska inte vara på ett visst sätt efter en viss ålder, man säger inte hon eller han utan hen, barnen ska inte dricka välling eller använda napp och dessutom ska de ammas till de är 3, man får inte säga invandrare, man får inte vara för lycklig osv >.<
Kan man inte bara ta saker för vad det är? Skärpning svenska damer!
Det här är en livsstilsblogg. House of philia uppfostrar inte er, så sluta att försöka uppfostra henne om vad som är PK. Läs inte då and grow some balls.
Hurra för mig som är lycklig mamma till två små fina grabbar!
Tack Petra för en inspirerande blogg!

Anonym sa...

Bra sagt!
Jag kan inte ens förstå att man ber dig be om ursäkt för att du firar mors dag!?
Vad är det egentligen de kräver? Har de rätt att ens kräva något av dig?
Jag tycker synd om de som inte kan få biologiska barn, och jag hoppas de någon gång kan bli berikade med egna barn, adoption eller liknande.

Men att vara bitter och uttrycka det i ord till någon annan mamma, precis som att det skulle vara ditt fel att de inte kan få barn..??!! Ska vi be om ursäkt för att vi är mammor..?

vi mammor har väl all rätt att fira mors dag!

Kram Lycklig mamma till fyra!

Anonym sa...

Hej! Det är inte lätt att vara alla till lags i varje ord man säger. Jag som tillhör en av de lyckligt lottade att få adoptera vet att många grodor från människor runt omkring inte är illa menade. Faktum kvarstår dock och man blir sårad även om det inte är illa ment. Likaväl som vi ska ha förståelse för att man inte alltid säger "rätt" (som tex ordet egna istället för biologiska) saker så måste man förstå att det är sårande. Som tex när du skriver att "lyckas" bli gravid, vad betyder det att lyckas? Jag lyckades inte med det men är det verkligen något man lyckas med??? Är det en begåvning att bli gravid? Den typen av ordval är verkligen fel. Att adoptera är precis lika tufft som att vara gravid. Herregud, om du bara visste vad vi som adopterar går igenom. Flera år av väntan och flera hundratusen kronor för att få ett barn. Att få två eller tre barn är en ekonomisk fråga. Kanske får man inte lånet man behöver för att ge sitt barn ett syskon? Vad är en uttänjdkropp mot ett hål i själen? Jag är ledsen men hela din förklaringstext får mig att känna att du inte riktigt lever i den verkligen världen och inte har den öppenheten en medmänniska bör ha. Jag har gillar din blogg men tackar för mig och fokuserar på de som ger mig mer helt enkelt. Lycka till P!

Anonym sa...

Sverige. De lättkränktas land.

Välkommen Hem! sa...

Vi gör så här tycker jag: vi tar bort Mors Dag, Fars dag, Julafton (den värsta dagen på året för många), Nationaldagen (rasistiskt?) och Alla Hjärtans Dag (tänk alla de som inte har nån käresta att dela den med), så blir alla nöjda och glada! Då kan ingen känna sig utanför och inlägg här på Petras blogg kan inte misstolkas. Eftersom de gör det gång, på gång, på gång....
Kram Judita

Camilla sa...

Lite trist att man hela tiden måste nyansera vad man skriver i en blogg. Alla kan självklart inte känna igen sig i varje bloggpost, men man kan inte bli upprörd för det. Tyckte detta inlägget var bra skrivit och ett bra förtydligande. Heja dig!

Jag har en helt annan fråga. Vi ska med familjen till "Småstaden" i helgen. Sonen och hans klass ska spela riksfinalen i Schack 4:an. Tänkte boka en trevlig restaurang för mig, maken och medföljande lillasyster på fredag kväll och har kollat lite tips på TripAdvisor. Kom sedan att tänka på dig som faktiskt bor i staden och ibland rekommenderar olika ställen. Som trogen läsare vågar jag därför fråga dig vad du skulle rekommendera?
Hoppas på lite inspiration och tips. Kanske är det många av dina läsare som ska vara i din hemstad i helgen för schackturneringen och undrar samma sak?

Ha en bra dag.

Hälsningar
// Camilla

Anonym sa...

Hei hei ..bloggen din er så fin :) syns ikke du har noe å unnskylde , du kan lisom ikke skrive noe uten å bli hakka på :) håplaust ikke bry deg :) får masse inspirasjon fra deg :) klem fra fast norsk leser J :)

Anonym sa...

Hei hei ..bloggen din er så fin :) syns ikke du har noe å unnskylde , du kan lisom ikke skrive noe uten å bli hakka på :) håplaust ikke bry deg :) får masse inspirasjon fra deg :) klem fra fast norsk leser J :)

FruSofie sa...

Det går ju tyvärr aldrig att vara alla till lags och behaga vartenda en.

Tycker alltid att du skriver härligt och peppande, märks att du vill väl och absolut inte provocera så fortsätt precis som du brukar.


Kram till dig!

Mindecor sa...

Är själv en lycklig mamma till ett provrörsbarn som vi fick kämpa för att få och jag blir så trött på alla lättkränkta människor som tar åt sig av allt som sägs. Vi måste väl ändå förstå att allt som en människa säger kommer ju med ett innehåll av det den människan har och har upplevt. Min värld ser inte likadan ut som någon annans och jag kan omöjligt ta hänsyn till alla andras känslor och livsöden. Livet är inte rättvist. Så är det. Det jag har har ingen annan och likadant åt andra hållet men kan vi inte bara glädjas åt det vi har och tillåta grannen att glädjas år det den har.
Och viktigast av allt. Sluta utgå ifrån att allt andra människor säger sägs av illvilja. Enkelt.
/Lotta

Åsa sa...

Åhh herreminjee..jag kan inte förstå att man kan bli kränkt och sårad av ditt inlägg..
Faktiskt inte någonstans. Jag tycker det var vackert skriver och jag är barnlös, trots IVF försök, men inte sjutton missunnar jag ngn att fira mors dag?!? Varför vill man det?
Å har någon adopterat så är du väl lika mycket mamma för det? Att vara mamma sitter inte i brösten eller magen..det sitter i hjärtat och själen!
Jag firade min mamma igår, med en blombukett av det som fanns på tomten och en massa rabarber, det kändes fint. Så hörrni, sluta hacka på konstiga saker nu..och fokusera på det som är viktigt istället.

Anonym sa...

Min mamma gick bort för snart 6 år sedan och jag tycker nog att jag har hanterat sorgen bra. Min son var då endast 1,5 år och var på väg att börja gå så det var en tuff tid då man verkligen saknade en mamma att luta sig mot och dela all glädje som ett barn ger.
1:a april i år kom så äntligen lillasyster. Denna morsdag blev inte så rolig som jag tänkt mig för jag saknade min mamma så otroligt mycket att jag själv blev förvånad över mina plötsliga känslor. Men hur eller hur så kan jag ändå inte stanna upp och gråta, beklaga mm för jag är mamma till två fina barn och får glädja mig åt det trots att hon inte fick träffa sin dotterdotter. Jag kan inte ogilla morsdag bara för att min mamma inte längre finns.
Även om man inte själv kan få barn så får man försöka se glädjen på annat vis. Kanske kan man fira sin egna mamma, svärmor, syster som har barn, svägerska, bästa kompisen lite extra.

Jag tycker inte att det är något konstigt att var och varannan bloggare skriver något om morsdag och det kan man väl räkna ut för vi har ju alla nån koppling till just morsdag så varför brusa upp? Inte blir det bättre för att vi hackar på varandra..

/Maria

Anonym sa...

Toppen skrivet!! Jag fick barn väldigt sent och mot alla odds. Kanske blir man extra ödmjuk inför livet (och att ge nytt liv) då. Jag tycker att du har uttryckt detta så fint, nyanserat och utan att utelämna någon. En del tror att kvinnor som har barn automatiskt ser ner på andra kvinnor som inte har barn (oavsett om de har valt bort att få barn eller inte kan få barn eller inte hittat en partner för den delen). Jag kan förstå de som tröttnar på att vi mammor ofta (=oftast) fokuserar på våra avkomlingar men kanske kan vi kvinnor hjälpas åt och stötta varandra istället för fokusera på "utanförskap". Tack P för dina fina texter! Kram från H i Bromma

Anonym sa...

Helt utrolig at du hele tiden må unnskylde alt du skriver. Det er din blogg, og da kan vi lesere velge om vi vil følge deg eller ikke! Jeg elsker bloggen din, og leser den hver dag! Stå på!! Klem Siv, nybakt firebarnsmor. Ps. Likte kommentaren til Judith!:)

Anonym sa...

Jag vill bara säga att så jäkla amazing är det väl inte? Att föda barn är lika naturligt som att dö, inget av det är så himla amazing eg. bara naturligt. Både att födas och att dö. Jag är inte kränkt och barnlös f.ö,

Anonym sa...

Du är ju bara för bra på att uttrycka dig:D
jag brukar titta in här så gott som varje dag, men lämnar sällan kommentarer. Upplever att du stundtals blir orättvist behandlad av en del som verkar tycka att det är ok att vara elaka bara för att de retar sig på något. Jag tittar in på din blogg för att inspireras av inredning, mode, smink mm.....inte för att hitta något att reta mig på. Tycker att du gör det såå fantastiskt bra, fortsätt i samma stil:D. Vi ska absolut inte be om ursäkt för att vi firar mammorna, det var ju faktiskt morsdag. I sverige kan man snart inte fira något utan att ha dåligt samvete...
Kramar
/Charlott

Snyggt skrivet

Anonym sa...

Jag säger då det!! Oj Oj vad känsligt!!
Ja du Petra, du vet minsann inte hur dom har det som adopterar, nä hur sjutton ska du kunna veta hur dom har det??
Jag för min del, förväntar mig verkligen inte, att du ska veta det heller.
Vad är det med folk ?? varför ska du veta hur alla har det.
Kram Anna

Caroline/drömlägenheten goes radhus sa...

Mycket bra skrivet!
Att det så ofta och lätt tolkas åt fel håll är ju banne mig helt otroligt!
Ja, igår var det mors dag. Lyckliga jag blev firad av mina två juveler. Som jag burit, med olika krämpor, som jag fött och som jag stolt ammat!
Vad i detta sårar någon annan? Mitt/din rättighet i all lycka är väl precis lika rätt!?

Mitt första barn tog tid på sig att komma, mitt andra som en ljuvlig överraskning. Vet hur det känns att längta, men varför all denna bitterhet? Inget blir bättre av det.

Stor kram till dig Petra som har ett sjuhelsikes jobb att försöka göra/vara alla till lags! ;) ;)

Emmy sa...

Men GUD vad folk håller på!!! Man kan vrida och vända på allt och bli sårad/kränkt osv... Om man nu är ute efter det. Eller så tar man sig i kragen och inser att livet är orättvist. Det är bara "suck it up"... Inget man kan göra!

Låt alla mammor få fira mors dag utan missunnsamma kränkta människor. Man kan inte tassa på tå för andras känslor jämt. Livet ser olika ut helt enkelt.... Acceptera!!

Btw. Sorgligt att du jämt måste försvara dig Petra... Det är din blogg... Du skriver vad du vill!

Anonym sa...

Er det mulig??
Det er ikke DITT problem at folk lar seg såre av et sånt innlegg!! Du skal ikke måtte forklare det engang. Folk som har et problem med å lese slikt må gå i seg selv og finne ut hva som er det egentlige problemet - eller rett og slett avstå fra å lese alt som inneholder ordet "mor".

Stå på! Det er DIN blogg!!

Mary sa...

Det låter väldigt märkligt att missunna alla mammor på Mors Dag...??? Det måste vara väldigt märkliga människor som gör det?

På Selmas gata sa...

Men herrejisses!! Jag gick in och läste kommentarerna under inlägget du skrev och jag blev bara stum! Inte nog med att de barnlösa blev förnärmade utan även de som adopterat tydligen...

Själv har jag varit gravid och fått min son och är hur lycklig som helst över det. Såklart.

MIN MAMMA har däremot inte fött mig eftersom jag är adopterad men likväl är hon min mamma, den som tröstat och funnits där jämt, även om vi fick varandra på ett helt annat sätt än det "vanligaste". Och henne firade jag igår.

Det ÄR en stor sorg att inte kunna få barn. Och ofta en väldigt orättvis sådan då en del verkar kunna bli gravida hur många gånger som helst och kanske inte alls är en bra mamma för det, samtidigt som det finns fantastiska kvinnor därute som tyvärr inte får uppleva föräldraskapet hur gärna de än vill. Men den sorgen borde väl vara lika stor alla andra dagar också?

Det viktigaste för mig är heller inte att bli firad utan att få fira och många har säkert uppvaktat mamma/mormor/svärmor, etc. En del har ingen mamma och för dem kan säkert den här dagen vara en smärtsam påminnelse om det. Men aldrig någonsin tyckte jag att Petras inlägg gick ut på att kränka någon utan snarare att hylla alla de mammor som faktiskt finns...

Anonym sa...

Men huuur orkar folk??? Snart har vi inga traditioner kvar överhuvudtaget, vi får inte ha våran flagga, vi får inte ha avslutningar i kyrkan, det heter hen osv osv. Mors dag är väl en dag som alla andra, fira eller låt bli att fira egentligen är den ju till för affärerna precis som fars dag. Ska vi inte få fira jul heller då eftersom det finns ju faktiskt ensamma människor som inte har någon att fira med. SUCK!

/Amanda

Anonym sa...

Herregud....att du orkar svara alla som är så lättkränkta. Jag har tyvärr ingen mamma eller några barn men skulle jag ha blivit besviken, ledsen och arg över ditt inlägg, det är ju helt galet. Det är väl toppen att du har en underbar mamma och barn.

Johanna sa...

Helt j-vla ärligt! Vad är det med folk! Det var inget kränkande i det inlägg som Petra skrev igår på morsdag. Hon skrev ett FEELGOODinlägg, har någon problem med det, läs för bövelen inte hennes blogg. Hon kan absolut inte stå till svars för vad alla hennes läsare har upplevt i livet som är tufft. Bara för att man grattar mammor på morsdag är det inte lika med att man inte tar hänsyn till ofrivilligt barnlösa!

Skäms på er!! Ring en vän om ni mår dåligt eller behöver tröst, låt inte Petra ta er skit!! Hur skulle det se ut om alla skulle ta åt sig av allt som stod överallt. Väx upp!!

Ska t. ex. jag tycka att Petra är elak för vad hon skrev bara för att min mormor begravdes för en vecka sedan och att min och min mammas morsdag inte blev som vanligt. Ska jag lasta Petra för det eller??!!! Grrrrrrrrr, blir skogstokig på sånt här!

Strunta i dessa människor Petra, jag blev glad av ditt inlägg:)

Tack för ordet./ Johanna

Tack för ordet

Anonym sa...

Nä nu får det fan räcka!!!
Du måste väl kunna skriva ett fint inlägg tillägnat alla fina mammor som finns ute i vår värld, mammor som på olika sätt kämpat/kämpar för sina barn.
Tragiskt att inte kunna få barn, javisst men det kan väl inte P rå för. Sluta försöka hitta fel som inte finns, P hyllade alla mammor så nu tycker jag att vi hyllar P för att hon fortsätter med denna underbara blogg trots att det finns negativa människor som inte har annat för sig än kommentera fina positiva inlägg <3
Har sagt det förr och jag kommer fortsätta säga det: "Bara fortsätt göra det du gör Petra för det gör du så förbannat bra, du vackra kvinna"
Kram
Anna.P

Anonym sa...

Men söta ni som skriver så. Ni har ju själva mammor, som ni vill gratta och hylla. Sen blir ju livet inte alltid som man tänkt sig. Klart alla ska få hylla sina mammor!! På farsdag blir någon kanske sårad, just idag är det memorial day i USA o jag bor utomlands o har massa amerikanska vänner, det är en dag som de "mår" hedrar varandra annorlunda, mer eller mindre. Söta Petra klart du ska hylla morsdag, har ju ingen avsikt såra. Om jag mamma eller ej spelar ingen roll om jag inte hyllar min mamma så var det en helt vanlig sön. tycker inte du behöver förklara dig, men fint med respekt som alltid. Jag hyllar DIG idag. puss N.

M sa...

Bra skrivet Petra! Detta är DIN blogg där du skriver vad DU vill utifrån DITT liv...?!
Ni som misstycker behöver ju inte läsa vidare...och ni som är mammor vet ju att det inte alltid heller är så enkelt!?!:)

/M

Unknown sa...

I have not read the comments on your previous post about Mother's Day (beautiful post by the way),
and I was shocked today to find that some people were offended by your happiness of being a mother
and wishing well to all other mothers.

You certainly don't need to apologize to anyone for being happy mother and wishing others the same. I feel sorry for people who get offended by something like that. I wonder if they also get offended for all other holidays and occasions, when they are not a part of the celebration. Just remember: their problems have nothing to do with you - it's their minds that actually have a problem!
Petra, than you for your wonderful pictures - I enjoy them very much. Keep doing what you do and don't pay attention to people who try to take happiness that you bring to people!

Anonym sa...

Ja-a, alltså det är otroligt. Bloggare får ju inte skriva nåt alls överhuvudtaget utan att någon känner sig kränkt... Om inte alla elaka människos slutar kommentera helt bra, positiva inlägg på ett sjukt sätt finns det snart inga bloggar alls kvar att läsa. Petras blogg är toppen, hon är alldeles för smart för att hon skulle kränkä någon. Tack för en fin blogg!

Shopaholic sa...

Klokt skrivet och det kommer ALLTID finnas något folk kan klaga på, så strunta bara i det. Jag tycker du ska fortsätta att skriva precis ´som du gör, det är DIN blogg och den behöver inte vara politisk korrekt.
KRAM!!

Anonym sa...

Vad bor vi i för land egentligen?
Ska vi verkligen acceptera att vi inte får visa att vi är lyckliga, sjunga svenska nationalsången, fira mors dag, älska vår familj, åka på underbara semestrar, köpa nya möbler... Alltid gnäller någon.

Suck!

Jag tycker iallafall om att läsa din blogg i princip varje dag, den ger mig lite positiv energi,
Tack! Fortsätt gärna med det :)

/Lena

Anonym sa...

Jeg leste innlegget, og det var absolutt ingenting der å be om unnskyld for - heller tvert imot!
Det får virkelig være grenser for hvor selvsentrerte og selvmedlidende
enkelte kan tillate seg å være.
Vi har alle våre byrder, noen større enn andre.
Vi kan allikevel ikke gå rundt og forvente at hele verden og alle andre mennesker skal ta ekstra hensyn bare til oss. Det gjelder å se det positive i det negative, finne en annen vei istedet for å grave seg ned i problemene. For det finnes som regel, nettopp en annen mulighet - en annen måte å leve videre på. Det å ikke kunne få barn, er virkelig ikke verdens undergang. Det finnes andre muligheter, og verden er full av barn som trenger foreldre.
Denne type syting er bare provoserende.
Ha en strålende uke Petra :)
Lise

Anonym sa...

Ja, fy sjutton för alla som inte fått uppleva lyckan av att föda o amma barn. Som kanske gått igenom en rad misslyckade ifv, fått alldeles för många missfall.Som kanske har ett sår i själen, som ingen av oss lyckliga biologiska mammor ens kan föreställa oss!

Att de kan MED att klaga! Vi som är lyckligt lottade ska väl inte behöva bli störda av dessa sorgliga människor!?

Ska vi verkligen behöva skaka av oss deras trista inlägg, och gå vidare med dagen, utan att tänka en sekund till på DERAS bekymmer?

De borde sannerligen skärpa sig, Fyyy!

Anonym sa...

Jag förstår att det gör otroligt ont att vara ofrivilligt barnlös. Detta till trots håller jag med Petra. Att uttrycka glädje över sina egna barn måste väl vara tillåtet?

Jag blev väldigt ledsen häromdagen när jag var på fest och mitt i en konversation råkade säga orden "skaffa barn" och blev väldigt påhoppad och utskälld av en kvinna som tyckte det var så hemskt att säga "skaffa barn" för man skaffar inte barn, man "får barn", barn är en gåva och det ska man ha vördnad inför och bla bla bla, "alla kan ju faktiskt inte heller få barn". Ungefär som om jag var helt dum i huvudet. Jag håller såklart med om att man inte bara "skaffar barn" men jag tror att ALLA förstår det även om man uttrycker sig slarvigt. Man har inte alla parametrar i huvudet när man skriver ett inlägg eller bara snackar på en fest. Det måste ju folk ändå förstå?

Som Petra säger, vi har ALLA våra egna sorger och bekymmer. Jag har barn och en fin familj jag är otroligt stolt över. Att få mina barn är och förblir det bästa som hänt mig i livet. På det planet har jag haft en enorm tur! Men jag kommer från en extremt trasslig familj själv, växte upp utan kärlek och omsorg. Klart jag kan välja att haka upp mig på mors dag över alla kvinnor som hyllar sina fina mammor som alltid funnits där. Själv känner jag mig snarare tacksam över att jag överlevde TROTS min hemska mamma. Klart det gör jätteont att tänka vilket försprång ni alla har som växt upp med kärlek och som har en trygg familjebakgrund. Snacka om att jag saknar att ha en mamma och pappa trots att jag själv är "gammal" nu. Det är värt så otroligt mycket och jag har gråtit hur många tårar som helst över min barndom. Men om någon hyllar sin mamma på mors dag så kan ju inte jag komma och sätta stopp för det? Det är ju det själva dagen handlar om! Jag känner av min tagg i hjärtat, ja, men jag är tillräckligt vuxen för att inse att vi alla har våra ljuspunkter i tillvaron såväl som dessa mörka moln som ibland skymmer sikten.

Sofia

Jessica i malmö sa...

Bra formulerat!
Förstår att det är en sorg att inte kunna få barn men trots det måste de som är mammor få fira morsdag.
Jag har själv en sorg över att jag inte fått gifta mig men jag kan ju inte sluta gå på bröllop eller sluta glädjas över vänner som är gifta eller ska gifta sig.

Maria sa...

Hej!
Du ska verkligen inte be om ursäkt!!! har inte läst ditt inlägg än men du har ju inte kommit på fenomenet Mors Dag.
Till dig Anonym ovan som skriver att hon inte får använda "lyckas" bli gravid så är det precis det man gör, man lyckas pricka in en ägglossning. Vilket inte är det lättaste.
Det handlar inte om att man lyckats bättre som människa för det. Men man kan ju alltid vända och vrida på saker och ting för att få det till något dåligt.
Stå på dig Petra!!
Kram Maria

Anonym sa...

Men vad är det här för trams???
Det är väll inte Petra som instiftat Mors dag. Vi kan ju inte fira några dagar längre om man skall ta hänsyn till om någon möjligtvis känner sig kränkt....
Tycker VERKLIGEN INTE du behöver be om ursäkt för att du firar mors dag och grattar andra mammor Petra!!!!
Kram Jenny

Anonym sa...

Hej!
Vill börja med att säga att din blogg är fantastisk, flärd, form och stil. I detta inlägg tycker jag dock att du hamnar fel på så många sätt. Naturligtvis är du glad över dina skatter liksom jag är för mina, men HUR du "skaffat" dem och HUR du ser på graviditet och barnafödande är din högst personliga åsikt. Självklart har du också all rätt i världen att uttrycka dem här på DIN blogg men kom ihåg, dina läsare delar kanske inte alla din världsbild i detta och jag kan faktiskt förstå att det finns de, i synnerhet kvinnor naturligtvis, som såras av detta inlägg. Detta med graviditet och barnafödande är känsligt, speciellt för kvinnor i den ålder där du förmodligen har din största läskrets. Varför ge sig in i en dylik diskussion när din blogg är så mycket bättre på att förmedla glädje på andra områden? Detta är inte menat som rå kritik, mer som en tankeväckare jag hoppas du tar emot.

Med önskan om en trevlig kväll!
Anna

Anonym sa...

O-R-K-A-R I-N-T-E!!!!!!

Jenny H sa...

Du har all rätt att gratta alla mammor och jag tycker det är fint att du ofta visar tacksamhet över att vara mamma! Vi har kämpat länge för att få våra lilla skatt. Efter 5 tuffa år lyckades jag till slut bli gravid med hjälp av IVF. Klart jag blev sårad av att "alla andra hade barn" men det jag blev mest ledsen över var de som hade barn men inte tog hand om dem, inte visade kärlek eller inte var tacksamma! Så att någon tar illa vid för ditt inlägg kan jag inte förstå. Självklart ska alla fantastiska mammor få uppmärksamhet! Sen ska vi tänka lite extra på alla som vill bli en fantastisk och kärleksfull mamma!

Pillan sa...

Så bra skrivet!
Vi ska vara stolta och glada för det som vi åstadkommit.
Samt hylla de mammor som VI har kommit ifrån. Och har vi inte våra mammor kvar i livet kan vi hylla dom med en tanke, en blomma, ett ljus.....Ja ni förstår nog vad jag menar.
Mors dag är en bra dag för att visa uppskattning för de mammor som gjort oss till de vi är idag.

Anonym sa...

Herregud Sverige! Ge upp!

INGEN har skrivit att mors dag ska avskaffas eller ej få firas! INGEN påstår att man inte får glädjas åt sina barn! INGEN säger att du inte kan vara stolt över din graviditet, förlossning eller amning! INGEN.

Men oavsett vad det handlar om, så är det otäckt när en MAJORITETSGRUPP ska börja häckla över en minoritetsgrupp. Det är inte okej. Inte för barnen i skolan och inte bland oss vuxna.

Om man är i majoritet, som tex jag själv vit kvinna i Sverige, och jag säger något plumpt som sårar någon i minoritet (ex svart kvinna i Sverige) och denna någon berättar att den blir sårad trots att jag inte MENADE något illa, så ber jag självklart om ursäkt. Jag lyssnar och sätter mig in i hennes situation, ser vad jag kunnat göra annorlunda och lär mig till nästa gång.

Inte f...n blir jag galen på henne för att hon finns och har åsikter om hur jag i min fina majoritetsgrupp framlever mitt liv och hävdar min RÄTT att få säga saker som sårar.

Nä tjejer, visa lite empati nu för sjutton. Och det har INGET med att ni inte får se Kalle Anka eller säga han rller vad det nu var för bajsnödiga argument nån kom släpandes med.

Jag tackar för mig nu. Denna bloggs anhängare tycker jag verkar vara en oempatisk skara och här trivs man inte.

Jag gissar att ni blir glada att jag går och raljerar säkert över detta, då ni som majoritet lyckats få bort ännu en i mioritet...

Anonym sa...

jag förstår inte dessa negativa kommentarer...själv va ja på min mammas grav och satte blommor...är idag 58 år min mamma gick bort när ja va 25 år och min pappa året efter....mina tankar e att livet går vidare och ja gör det bästa av det och e stolt...sen e det ju så att man kan inte få egna barn på "beställning" det tar den tid det tar... min Lovisa e det bästa som hänt mig hon e 27 i år ja finns alltid för henne....
söker inget medlidande med denna kommentar ...har ett kanon liv...

Lena Färjestaden

Julia sa...

Det känns som att snart får man tänka sig för allt man skriver...att gratulera mammor på morsdag är fel då det sårar de ofrivilligt barnlösa, att fira jul är fel då det finns massor med en annan tro eller utan ngn tro alls i detta land, att fira midsommar eller valborg är fel då är det en hednisk tradition och kan såra de kristna, att gratulera ngn på hans/hennes födelsedag är kanske också fel då det faktiskt finns folk som inte vet exakt när de är födda...och man kan fortsätta denna lista oändligt. känns så idiotiskt måste jag säga för just sådana kommentarer/reaktioner stoppar mig från att börja blogga.
Och en sak till som spontant dyker upp i mitt huvud är om man har nu bestämt sig för att adoptera ett barn ska man då påpeka att det har kostat en en skjorta? går man hela tiden och tittar på det adopterade barnet och tänker på hur mycket man fick betala för det istället för att glädjas åt att man faktiskt har fått denna chans. Det är trots allt inte alla som får adoptera ett barn även om de så gärna vill...kanske elakt sagt, enligt många, men det är min åsikt!

Unknown sa...

Bra skrivet!
Jag brukar aldrig skriva något här men nu är det dags. Var ju morsdag. Bara det förklarar väl vad det hela handlar om.
Kram Maria

Linda sa...

Men helt ärligt....jag förstår attan känner sorg över att man inte kan få biologiska barn, eller flesta kan jag inte, försöka kan jag. Jag har en dotter och skulle väldigt gärna ha syskon åt henne men, ja det blir inte så, jag blir inte gravid. Hon blir nio i år. Och det är klart att det känns i hjärtat när jag ser någon gravid eller som precis fått barn. Men det är ju min situation. Någon annan har fyra barn och vill ha ett femte, nästa har inga och kan inte få, bästa vill inte, och nästa kan men vill hellre adoptera. Allas förutsättningar är olika. Jag förstår INTE varför man inte kan få uttrycka glädje och tacksamhet? Då kan man ju inte vara någonstans för det är alltid någon som "har mer än mig".
Nej, fira du mors dag Petra med gott samvete. Det gjorde jag och min fina dotter hade gjort så fina teckningar åt mig. I mitt hjärta finns alltid önskan om en ny familjemedlem men jag är tacksam för det jag har.

Sara i Kumla sa...

Sofia-16.25
Håller med om allt du skrev.
Jag hamna oxå i en diskution med en kvinna när jag likt dig " råkade " använda mig av fel ord iunder ett samtal på en fest. Hon blev nästan helt galen över mitt ordval (skaffa barn). Där och då förstod jag att det hade inte spelat någon roll vilket ord jag använt mig utav ist för hursomhelst så mådde den kvinnan väldigt dåligt. Och så tror jag att det var här med. Hur du än uttryckt dig P så mår den här gruppen väldigt väldigt dåligt.

P.s vi titta på Bolibompa där de fira mors dag och det tror jag med säkerhet inte att de gjorde med någon ond avsikt..... :-)

Kramar västkust kompis

Unknown sa...

Men hur orkar Ni, alla, här inne försvara ett inlägg ni inte skrkvkt. Jag sitter här lite blown away av det hela. Jag tror nog att Philia är en tillräckligt stor flicka för att ta sina fighter själv. Hon har själv valt att vara en offentlig människa med aaaaallt va det innebär. Jag vet ite om jag känner att ni som alltid ska gå till attack mot de som inte delar petras åsikt är hennes fans eller groupies.

Vuxna människor... i-lands problem!

Liw / Fina lyan sa...

Haha men gud, alltid ska det vara något... kan inte vi supermammor få njuta EN DAG av det vi har åstadkommit? För det är ju som sagt helt fantastiskt att bära och föda ett barn. Bara vi mammor som kan förstå det! Så är det faktiskt!

Så trött på avundsjuka människor!

Anonym sa...

Mycket bra och fint skrivet av dig Philia! Som du säger; alla har sina sorger och förluster i livet, och det innebär att man inte heller kan kräva att andra inte ska får glädjas/fira eller vad det nu kan vara, som för någon annan är en sorg eller ett problem. Detta hör till livet. Alla är lika mycket värda ändå givetvis. Men livet är inte rättvist tyvärr. Och vad en har, har inte någon annan osv - vad det än må handla om.

Ta vara på det fina ni alla har - för vi har alla många värdefulla personer och delar av våra liv, på olika sätt! Och att framhäva just det bra och positiva gör livet så mycket bättre...

Kramar!

cruella sa...

Fortsätt skriva från hjärtat, Petra, det är då du är bäst och det är då din blogg finner ett djup som den kanske inte har (eller som du heller inte alltid önskar att den ska ha, inget fel i det!) men som jag uppskattar mycket.

Somliga frågor är känsliga. Det går inte att göra "rätt" inför alla. Men man kan alltid stå för sitt. Och det tycker jag du är bra på. Carry on!

Anneli sa...

Men herregud... Jag kan då inte hitta något fel på inlägget om morsdag... Det handlade om morsdag, punkt. Vill man inte läsa om morsdag så är det väl bara att låta bli! Vuxna människor.... Vad tröttsamt det är... Jag tycker du ska strunta i alla förklaranden och ursäktanden, det är irrelevant vad andra tycker och tycker dom något annat kan dom låta bli att läsa och man behöver definitivt då inte kommentera! //Anneli

majamyra | tired parents and happy kids lives here sa...

Och om man nu ska gräva djupare i detta som redan gett så många kommentarer här av någon anledning. Så skriver jag också så här:

Vems påhitt är det egentligen att ha speciella dagar så här varenda år. Mors dag, fars dag, alla hjärtans,kanelbulledagen, semmeldagen med flera.

Det är ju bara PR-jippon och att varukedjor ska tjäna sina pengar.

Det behövs ingen speciell dag för man kan visa sina medmänniskor, när och kära tacksamhet, kärlek, ödmjukhet, och massa känslor i alla fall!

Tycker bara att dessa "dagar" skapar en massa måsten också. Vissa firar även namnsdagar,...och det har hänt att även vi gjort det på dotterns namnsdag,..och oups så råkade vi glömma bort sonens namnsdag och då blev han lite putt...herreguuud det är ju inte klokt.

Inget ont mot dig alls Petra!, och du ska skriva vad du vill och fira hur mycket och vad ni vill.

Lisa

Lisa sa...

Kram på dig!

Anonym sa...

Haha! Jaha, men jag kanske tar väldigt illa upp av de människor som inte gratulerar alla mammor på Mors dag? Jag skulle gärna vilja få en ursäkt från alla som inte är mammor och som inte har sagt grattis, tack?

Anonym sa...

Hej! Såklart att man ska fira mammor! För några år sedan då min dotter gick på förskola frågat fröknar om barnen gör inga kort till Mors Dag? Undrade eftersom det brukade barn göra i landet där jag bodde och är född i. NEJ; fick jag i svaret eftersom inte ALLA barn har mammor. Ok, tänkte jag men hur konstigt det låter när en gång om året förskola ordnar fika för Mormor/farmor/morfar/farfar!!!!! Så nyfiken undrade hur de tänker??? Ingen klokt svar fick jag. Prata om dubbel moral, tycker jag! Kram, Magdalena

Anonym sa...

Och jag tycker att i fortsättningen så borde ALLA blogginlägg, artiklar, insändare, ja faktiskt även alla samtal börja med en ursäkt. Ifall man helt ovetandes skulle såra någon.

Sara sa...

Fint skrivit, tack för en härlig blogg!

U¨lrica sa...

Så fint skrivet =) Är också såå tacksam över mina två fina älsklingar!! Kram kram

Anonym sa...

Fint!